Editura Evenimentul si Capital

Avionul doborât, o șansă pentru pace. Ca și atacurile de la Paris

Hollande și Putin au suflat și în iaurt, pentru a nu alimenta vâlvâtaia ruso-turcă FOTO: AGERPRES
Autor: | | 2 Comentarii | 1671 Vizualizari

Departe de a declanșa cel de-al III-lea război mondial, doborârea avionului rus de către Turcia a provocat reacții asemănătoare unor copii care au făcut o boacănă și acum nu știu cum să ascundă cioburile.

 Printre frazele războinice, care oricum s-au rărit consideabil a doua zi după incident, au apărut semnalele împăciuitoare. Ministrul rus de Externe și-a anulat vizita la Ankara, dar a avut cu omologul său o convorbire telefonică: „Nu ne gândim să declanșăm un război împotriva Turciei”, a glumit ieri Serghei Lavrov în fața ziariștilor. Mai mult, cei doi au stabilit că vor avea curând și o întâlnire față în față.

Tot miercuri, președintele Erdogan și-a temperat ieșirea din ajun: „Nu avem nici o intenție de a provoca o escaladare a afacerii”. El a adăugat că forțele turce nu cunoșteau naționalitatea avionului, atunci când au tras. În fine, ambasadorul rus la Paris, Alexander Orlov, a afirmat că ideea unei mari coaliții anti- ISIS, din care să facă parte inclusiv Rusia și Turcia, nu a fost compromisă.

Adevărul este că avionul doborât marți încurcă pe toată lumea:

1. Rușii se văd cu panașul de eroi salvatori ai Siriei și ai creștinătății pleoștit jalnic.

2. Turcii își dau în vileag manierele brutale, prea puțin europene, în plin proces de negociere cu UE, de la care, în schimbul stăvilirii imigranților, cer 3 miliarde de euro și accelerarea integrării.

3. Occidentul se teme că i se vor strica încă o dată cărțile diplomatice, tocmai când părea că începe să se înfiripe un plan de acțiune coerentă și decisă pentru a pune capăt haosului din Orientul Mijlociu. Și unde Rusia și Turcia sunt piese esențiale. Doborârea avionului rusesc pare să fi avut efectul unui duș rece: a demonstrat cât de periculos este ca fiecare să acționeze de capul lui pe frontul Orientului Mijlociu. Și cum oricând poate izbucni o scânteie care să arunce totul în aer.

Dezgheț cu Rusia

De aceea, prudența a fost cuvântul de ordine al întâlnirii de la Casa Albă dintre Barack Obama și François Hollande. Și mai ales al declarațiilor către presă, care au fost exclusiv emoționale. Surse diplomatice franceze au dezvăluit însă că, în calea unei mari coaliții anti-ISIS ar mai sta doar soarta președintelui sirian, pe care Rusia îl sprijină să rămână la putere, dar Occidentul l-ar vrea plecat. Totuși, Franța, spre deosebire de trecut, este dispusă la concesii: „Probabil că suntem mai dispuși să colaborăm cu Putin decât este Obama în această fază”. De remarcat precizarea: „în această fază”! Oricum, relațiile ruso-americane se află într-un dezgheț spectaculos. Să nu uităm că, la 48 de ore după atentatele de la Paris, Putin și Obama au anunțat din senin că au căzut de acord să acționeze împreună împotriva ISIS.

Un proces similar de „reevaluare” a lui Putin are loc și din partea liderilor vesteuropeni. Ceva mai demult, cancelara Germaniei, Angela Merkel și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru ca, imediat după atentatele de la Paris, să li se alăture și François Hollande.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate