Avertizarea părinților despre școlile riscante la incendiu, neglijată în Parlament

Avertizarea părinților despre școlile riscante la incendiu, neglijată în Parlament

O inițiativă legislativă de modificare a legii privind apărarea împotriva incendiilor zace la Senat încă din luna februarie a acestui an, în ciuda tragediei din Colectiv și a incendiului din clubul Bamboo.

Parlamentarii au propus avertizarea românilor prin introducerea în legislație a obligativității pentru „beneficiarii investițiilor în construcții și amenajări” de a realiza și amplasa panouri de înștiințare în dreptul intrărilor în spațiile respective, prin care să anunțe oamenii dacă dețin sau nu autorizația de securitate la incendiu de la ISU.

Buline albe

Legea prevede ca panourile să aibă litere de tipar de culoarea galbenă, de minimum 10 cm pe fundal alb, cu mesajul: „Acest spațiu funcționează fără autorizația de securitate la incendiu”. Proprietarii clădirilor trebuie să monteze aceste panouri și în cazul în care au autorizație. Mesajul va fi: „Acest spațiu funcționează cu autorizația de Securitate la incendiu”. Ministrul Educației, Liviu Pop, a anunțat recent că aproximativ 80% dintre școli nu au autorizații PSI (Protecție împotriva Situațiilor de Urgență). În Capitală, doar 44 din cele 642 de școli au autorizaţie de securitate la incendiu, potrivit ISU.

Ne puteți urmări și pe Google News

Epopeea

Înaintea vacanței parlamentare de vară, proiectul a ajuns în plenul Senatului, dar a fost reîntors la Comisia pentru administrație publică. În prealabil, fostul Guvernul Grindeanu a susținut legea, cu observația ca literele de pe panouri să aibă culoarea roșie. Comisia de specialitate menționată a dat, zilele trecute, un raport de respingere. Proiectul este în procedură de urgență, iar termenul de adoptare tacită se împlinește pe 20 septembrie. Senatorul USR, Florina Presadă, membru în Comisia de administrație publică, a declarat pentru EVZ că e posibil ca proiectul să intre, săptămâna viitoare, în plenul Senatului. Totuși, adoptarea inițiativei și de către Camera Deputaților, în calitate de for decizional, va avea loc mult după începerea anului școlar