Editura Evenimentul si Capital

AVERTISMENTUL Danei Gîrbovan: „Ce se întâmplă în DNA a atins cote HALUCINANTE”. Declarația care va stârni REACȚII

Autor: | | 5 Comentarii | 3662 Vizualizari

Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, semnalează că situația tensionată din interiorul DNA a atins cote halucinante.

Magistrata atrage atenția și spune că justiţia nu se face în numele poporului, aşa cum era în comunism, nu se face în aplauzele mulţimilor ori în aprecierile deseori superficiale ale ambasadelor. Justiţia într-un stat democratic se face în numele legii.

„Ceea ce se întâmplă în ultima perioada în DNA a atins cote halucinante şi s-a ajuns aici deoarece atât persoane din funcţii cheie, de la miniştri de justiţie la procurori generali, cât şi instituţii abilitate, cum sunt CSM şi Inspecţia Judiciară, nu au avut raţiunea şi detaşarea de a verifică şi analiză în timp real, obiectiv şi profesionist ceea ce se întâmplă în această instituţie. 

O analiză şi o verificare fără patimă, fără prejudecăţi, urmărind mereu doar respectarea legii şi analizarea obiectivă a rezultatelor erau esenţiale pentru a continuă ceea ce mergea bine şi a corectă ceea ce era de corectat. După cum vedeţi, acest lucru nu s-a întâmplat, DNA-ul confruntându-se acum cu cea mai mare criză de la înfiinţare până în prezent.  DNA nu e nici Laura Codruţa Kovesi, nici Daniel Morar, nici Doru Ţuluş. DNA nu e nici măcar suma procurorilor care lucrează la un moment dat acolo. DNA este o instituţie care are o misiune legală, pe care trebuie să o îndeplinească şi în raport cu care trebuie să fie ţinută responsabilă, aşa cum răspunde fiecare instanţa şi fiecare parchet, fiecare judecător şi fiecare procuror din ţară asta. 

Esenţă unei justiţii funcţionale este independenţa, care este înţeleasă că dreptul cetăţenilor de a avea acces la un sistem de justiţie în care judecătorii şi procurorii sunt independenţi şi, totodată, acţionează independenţi unii de ceilalţi. Independenţa justiţiei este garanţia cetăţeanului că va fi judecat de un judecător doar pe baza legii şi a conştiinţei sale, ferit de orice tip de influenţe sau presiuni, precum şi că procurorii sunt autonomi în luarea deciziilor şi îşi îndeplineasc sarcinile în afară oricăror ingerinţe şi presiuni. 

O independenţa reală a justiţiei nu poate există însă fără responsabilitate. Independenţa fără responsabilitate este putere discreţionară care, inevitabil, ajunge să corupă.  Există mecanisme legale, există Consiliul Superior al Magistraturii, există Inspecţie Judiciară, iar DNA – că parte din acest angrenaj al justiţiei – este supusă şi ea regulilor ce ţin de bună funcţionare a justiţiei. 

Faptul că s-a permis că DNA să se identifice cu persoane, că bilanţurile au devenit şedinţe triumfaliste ori că erorile au fost permanent scuzate a vulnerabilizat nepermis DNA, lupta împotriva corupţiei, justiţia şi statul de drept.  Justiţia nu se face în numele poporului, aşa cum era în comunism, nu se face în aplauzele mulţimilor ori în aprecierile deseori superficiale ale ambasadelor. 

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate