Avertismentul lui Cioloș de la Bruxelles: "Totul depinde de AMBIȚIA noastră"

Avertismentul lui Cioloș de la Bruxelles: "Totul depinde de AMBIȚIA noastră"

Dacian Cioloș, fostul premier al României, a analizat posibilitatea ca România să devină un pion principal în comunitatea UE.

„Locul României în viitoarea UE va depinde de gradul de ambiţie, de credibilitate și de angajamentul pe care ni-l vom asuma ca stat membru responsabil al familiei europene”, a afirmat Dacian Cioloș, după întâlniri, la Bruxelles, cu oficiali din cadrul UE. Fostul premier a mai arătat că România este atent monitorizată pentru a nu depăși deficitul de 3%.

„Am discutat cu Preşedintele Comisiei europene, Jean Claude Juncker, despre cele cinci scenarii prezentate în Carta Alba privind viitorul Uniunii și am primit confirmarea că scenariul Europei cercurilor concentrice este văzut de Comisie într-un sens cât se poate de inclusiv și deschis statelor membre care îşi doresc mai multă integrare. Cu alte cuvinte, locul României în viitoarea UE va depinde de gradul de ambiţie, de credibilitate și de angajamentul pe care ni-l vom asuma ca stat membru responsabil al familiei europene”, a precizat fostul premier Cioloș.

 

„M-am bucurat să constat susținerea sa (a somisarului Phil Hogan, n.r.) pentru unele aspecte cheie ale Politicii Agricole Comune care sunt de interes special pentru România precum distribuţia echitabilă a fondurilor PAC atât între statele membre cât și în interiorul statelor membre precum și măsuri de simplificare și de sprijin pentru micii fermieri”, a continuat Dacian Cioloș.

 

„O discuţie foarte utilă am avut și cu Vicepreședintele Valdis Dombrovskis, responsabil pentru zona euro și dialog social. Am convenit asupra ideii că România nu poate fi parte din grupul statelor membre de prim plan atâta timp cât rămâne în afara zonei Euro. Este nevoie ca România să îşi definească clar obiectivul de aderare la euro concomitent cu recredibilizarea politicilor fiscale și bugetare care sunt în acest moment sub atenta monitorizare a Comisiei în special din cauza riscurilor reale de depășire a deficitului bugetar peste limita de 3% dar și din cauza altor măsuri de creşteri nesustenabile a cheltuielilor publice”, a declarat fostul premier.

 

„Împreună cu comisarul Johannes Hahn am trecut în revistă măsurile constructive pe care România și Uniunea Europeană le-au realizat în ultimul an în relaţia cu Republica Moldova și am convenit că acestea trebuie să continue în vederea întăririi parcursului european al Republicii Moldova, în special prin dialogul si sprijinul direct fata de comunitățile locale. Totodată, astăzi am avut o discuţie foarte bună cu comisarul pentru acţiune climatică și energie, în cadrul careia am discutat despre necesitatea continuării proiectelor energetice care asigură interconectivitatea României cu celelalte țări europene, inclusiv cu Republica Moldova”, a adăugat Cioloș.

 

Ne puteți urmări și pe Google News