Avertisment de Sărbători: Carnea de porc poate avea trichineloză!

Avertisment de Sărbători: Carnea de porc poate avea trichineloză!

Ciorbe, fripturi și sarmale, de Crăciun le gătim toate cu carne de porc. E o tradiție la români, dar dacă nu suntem atenți de unde cumpărăm carnea, ne putem îmbolnăvi de trichineloză, o boală care poate duce la complicații mortale

Cumpărați carne doar din surse autorizate și verificate sanitar-veterinar, ne sfătuiesc specialiștii de la DSP Arad. Ei spun că românii care, totuși, vor carne „de la țară” ar fi bine să testeze carnea chiar și atunci când e provenită din gospodăria proprie la centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare, „și să nu o consume fără examen trichineloscopic negativ şi prepararea corespunzătoare”. Asta pentru că există riscul ca aceasta să fie infestată cu trichineloză, o boală raspândită în întreaga lume și care „este determinată de un nematod (Trichinella spiralis), care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată”.

„Omul se poate infesta prin consum de carne de porc, în principal, dar şi carne de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile. La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului”, a arătat directorul executiv al DSP Arad, Constantin Cătană. „Atenționăm populația că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de trichinella spiralis”, a mai subliniat el.

Care sunt simptomele

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei care au mâncat carne infestată pot prezenta următoarele simptome: febră, edeme palpebrale şi faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată.

„Prezentarea la medic este obligatorie odată cu apariția primelor semne de boală. Boala durează în medie 3-6 săptămâni, dar există și forme severe cu o evoluție de 2-3 luni. Decesele sunt datorate complicațiilor cardiovasculare (miocardită) și neurologice (encefalită, mielită)”, a mai explicat Constantin Cătană. Trichineloza nu se transmite de la om la om.

Factorii care favorizează îmbolnăvirea sunt:

● consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic; ● prepararea „în sânge” a fripturilor sau consumul de carne crudă ori insuficient prelucrată termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă etc.; ● achiziţionarea cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate; ● tăierea clandestină a animalelor.