Editura Evenimentul si Capital

Avertisment pentru războiul sectar: Forţa militară sunită în jurul Arabiei Saudite blochează epurarea etnică a arabilor suniţi din Siria | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 9 Comentarii | 2552 Vizualizari

Premizele războiului sectar între şiiţi şi suniţi se precizează în Orientul Mijlociu Extins şi semnalele clare ale poziţionărilor, polarizării şi pregătirii de un viitor conflict devin tot mai clare pe teren.

 Astfel, duminică, 14 februarie, Arabia Saudită a lansat cele mai mari exerciții militare din istoria monarhiei saudite, după cum le-au clasificat oficialii de la Riad. Manevrele de antrenament care au fost denumite sugestiv „Northen Thunder” au implicat, pe lângă forțele armate saudite și militari din peste 20 de țări, prezenți la momentul debutului exercițiilor în partea nordică a statului, locul unde au fost organizate „cele mai importante” manevre militare organizate de regatul saudit.

Printre țările participante se numără cei cinci parteneri ai saudiților din Consiliul de Cooperare al Golfului (Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Kuwait, Oman și Qatar), la care se adaugă Ciad, Egipt, Iordania, Malaezia, Maroc, Pakistan, Senegal și Tunisia. Exercițiile militare „Northen Thunder” au implicat forțe terestre, aeriene și navale și s-au vrut a fi un „mesaj clar” că regimul de la Riad și ai săi aliați „stau uniți în confruntarea tuturor provocărilor și a păstrării păcii și securității în regiune”. Detalii privind data finalizării acestora sau alte elemente privind desfășurarea lor nu au fost oferite de către țara organizatoare, însă acestea au fost privite cu interes atât în regiune, cât și la nivel internațional, ca urmare a contextului în care s-au desfășurat manevrele de antrenament din Arabia Saudită.

Debutul exercițiilor militare din Arabia Saudită a venit într-un context regional extrem de tensionat, în condițiile în care manevrele de antrenament masive ce au avut loc pe teritoriul statului saudit au început la foarte scurt timp după anunțul făcut de saudiți privind o posibilă intrare cu forțe terestre în Siria, Arabia Saudită indicând că este pregătită pentru o astfel de acțiune. Scopul declarat este lupta împotriva organizației teroriste Daesh (cunoscută și ca ISIS / ISIL) și autointitulată Statul Islamic.

Dealtfel, trupele saudite se află deja la baza din Incirlic, în Turcia, şi au anunţat pregătirea pentru intervenţia terestră, în deplină coordonare cu Coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic, condusă de SUA. Practic, statele sunite Turcia, Arabia Saudită, la care se vor alătura emiratezii şi qatarioţii, ar constitui forţa de infanterie care s-ar ocupa de curăţirea regiunii controlate de Statul Islamic din Siria şi Irak, spaţiu locuit de majoritatea sunită din Siria şi de minoritatea sunită din Irak. În ambele cazuri, intervenţia ar fi determinată şi de interdicţia de acces a kurzilor suniţi, dar şi a allawiţilor şi miliţiilor şiite, în aceste zone locuite majoritar de suniţi.

Practic, formula ar urma să vizeze „blocarea epurării etnice a arabilor suniţi din Siria şi Iraq”, dar şi înlocuirea organizaţiei teroriste care şi-a arogat apărarea suniţilor cu trupe regulate ale statelor sunite din regiune. Intervenţia ar urma să respecte principiul nediscriminării şi al menţinerii controlului fiecărei etnii şi confesiuni asupra teritoriului locuit, şi ar bloca şi valul de refugiaţi determinat de atacul asupra Alep-ului făcut de trupele ruse şi siriene allawite ale lui Bashar al-Assad, care a determinat deja un nou exod spre Turcia şi Europa. Nu în ultimul rând, Turcia ar urma să securizeze blocarea accesului kurd la vest de râul Eufrat şi ocuparea de noi teritorii de frontiera sa de către minoritatea kurdă din Siria, alungând arabii suniţi de aici, în tentativa de a realiza o zonă contiguă locuită majoritar de kurzi la frontiera cu Siria şi blocarea drumurilor comerciale sub control sunit între Turcia şi Iordania, respectiv statele din Golf.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate