Editura Evenimentul si Capital

AVERTISMENT OMS: Încălzirea globală „a reîncălzit” boli vechi de 30 de ani. EUROPA e pândită de PERICOLE MORTALE

13-08/tantari-465x390
Autor: | | 2 Comentarii | 1499 Vizualizari

Încălzirea globală a făcut ca boli dispărute de peste 30 - 40 de ani să revină în Europa, iar boli întâlnite numai la tropice să apară şi în bazinul mediteranean. Semnalul de alarmă a fost tras de Victor Olsavszky, reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) la Bucureşti.

"În regiunea europeană, avem trei categorii de vectori care transmit anumite boli, multe din import, odată datorate ţânţarilor: febra Dengue, Chikungunya, malaria şi febra West Nile. Apoi, sunt boli datorate muştelor flebotome, celebri tăuni, leishmanioza din import, şi căpuşelor- boala Lyme, encefalita de căpuşe și febra hemoragică. Impactul este unul important pentru că observăm o creştere a acestor cazuri în ultimii ani, iar aceasta se datorează încălzirii globale, schimbărilor climatice”, a declarat reprezentantul OMS.

În România, de exemplu, au apărut ţânţari care nu existau. În Italia, Chikungunya a fost descoperită după ce dispăruse de mai bine de 30 - 40 de ani. „Acesta a fost un prim semnal că aceşti vectori migrează datorită schimbărilor climatice, încălzirii globale. Ceea ce întâlneam numai la tropice începem să întâlnim şi în bazinul mediteranean şi ceva mai sus spre paralela 45", a adăugat reprezentantul OMS.

În România, malaria era endemică, dar nu mai există. În schimb, pe aceeaşi latitudine mai găsim această boală în Asia Centrală. „Ţineţi garda sus, există schimbări climatice care pot afecta atât ciclul de viaţă al vectorilor, cât şi răspândirea lor", a mai declarat Olsavszky, citând mesajul OMS din acest an pentru Ziua Mondială a Sănătăţii.

Potrivit specialiştilor, România nu se află într-o zonă geografică în care incidenţa bolilor transmise prin vectori să fie ridicată, dar, cu toate acestea, modificările climatice din ultimii ani, transporturile şi turismul internaţional favorizează apariţia acestor afecţiuni în zone în care până acum nu erau raportate astfel de cazuri. Astfel, anumite boli transmise prin vectori au început să fie identificate şi în România.

"Malaria, febra Dengue şi febra galbenă reprezintă cazuri de import în Uniunea Europeană, însă probleme medicale precum infecţia cu virusul West Nile, febra Chikungunya şi boala Lyme apar în fiecare an în Europa, inclusiv în România", a declarat şi Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, adăugând că bolile transmise prin vectori constituie o problemă de sănătate publică la nivel global, reprezentând aproximativ 17% din patologia infecţioasă.

La nivel mondial sunt peste 1 miliard de cazuri de malarie, febră Dengue, boală Lyme sau febră galbenă, boli transmise de ţânţari, muşte, căpuşe etc., potrivit OMS. Deși majoritatea ar putea fi prevenite şi tratate cu succes, anual, sunt răspunzătoare de mai mult de 1 milion de decese. Datele OMS mai arată că, la nivel global, peste 600.000 de persoane mor anual din cauza malariei, în timp ce boala Chagas, leishmanioza şi schistosomiaza afectează câteva milioane de oameni.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate