Editura Evenimentul si Capital

Avertisment MAE: Există un risc serios de vot multiplu în străinătate

Autor: | | 5 Comentarii | 204 Vizualizari

Ministerul Afacerilor Externe semnalează faptul că există un "risc serios" de exercitare a votului multiplu în străinătate întrucât, ca urmare a deciziei BEC potrivit căreia cetăţenii din străinătate pot vota la toate secţiile de votare din lume şi pe baza cărţii de identitate, relatează Agerpres. Oficialii din minister atrag atenţia asupra faptului că este posibil să nu fie suficiente timbre autocolante care să fie aplicate pe actul de identitate.

MAE aminteşte că pe 29 octombrie, Biroul Electoral Central (BEC) a decis că cetăţenii români cu domiciliul în România care în ziua votării se află în străinătate vor putea vota, pe lângă documentele anunţate anterior, şi pe baza cărţii de identitate, cărţii de identitate electronice, cărţii de identitate provizorie sau a buletinului de identitate.

În consecinţă, precizează MAE, pe baza cărţii de identitate se va putea vota în oricare dintre secţiile de votare organizate în străinătate, în condiţiile în care o decizie anterioară a BEC stabilea că pe baza acestui document se poate vota în străinătate numai în secţiile de votare organizate în statele UE şi alte state care permit intrarea pe teritoriul lor cu cartea de identitate.

Ministerul Afacerilor Externe apreciază că decizia BEC din 29 octombrie generează "o serie de consecinţe cu potenţial impact negativ asupra securităţii votului".

Sursa citată precizează că după decizia BEC din 15 septembrie care stipula că se poate folosi la vot cartea de identitate doar în statele UE şi cele care permit accesul pe baza acestui document, MAE a trimis la toate secţiile de votare respective tot stocul disponibil de timbre autocolante cu însemnul 'Votat' care se aplică pe cartea de identitate după exercitarea votului.

"Menţionăm că, în prezent, MAE nu dispune de alte timbre autocolante care să fie distribuite. (...) Referitor la aceste aspecte, MAE a sesizat, încă din seara zilei de 29 octombrie, Biroul Electoral pentru Străinătate (BES) printr-o întâmpinare oficială. Tot în seara zilei de 29 octombrie, MAE a solicitat Ministerului Afacerilor Interne o suplimentare a numărului de timbre autocolante în vederea distribuirii de urgenţă către secţiile de votare din străinătate care, la acest moment, nu au în dotare timbre autocolante", arată comunicatul amintit.

Instituţia avertizează că, în aceste condiţii, există riscul 'foarte ridicat' ca timbrele să nu poată ajunge în timp util la secţiile de votare din străinătate care, potrivit noii decizii BEC, trebuie să aplice aceste timbre în cazul votului pe bază de carte de identitate.

MAE susţine că a luat toate măsurile care ţin de competenţele sale pentru desfăşurarea în condiţii de corectitudine şi securitate a votului în străinătate şi că va acţiona în continuare pentru asigurarea corectitudinii depline a procesului electoral în străinătate.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate