Avertisment lansat de economişti laureaţi ai Premiului Nobel: Nu vă mai uitaţi la inflaţie. Cheltuiţi în infrastructură

Avertisment lansat de economişti laureaţi ai Premiului Nobel: Nu vă mai uitaţi la inflaţie. Cheltuiţi în infrastructură

18 economişti, laureaţi ai Premiului Nobel, au criticat mentalitatea economică tradiţională şi au spus că temerea monetariştilor faţă de inflaţie este "prostească", deoarece nu există perspective de creştere a consumului. În schimb, ar trebui făcute mai multe investiţii în infrastructură, sunt de părere aceştia.

Cei 18 economişti au fost prezenţi la reuniunea celor mai în vogă economişti, organizată în oraşul bavarez Lindau şi patronată de cancelarul german Angela Merkel.

Peter Diamond, laureat al Premiului Nobel pentru economie în anul 2010, spune că este nevoie de investiţii în proiecte ample de infrastructură, deoarece costurile investiţiilor în drumuri, poduri şi universităţi sunt mai mici decât cheltuielile pentru securitate socială şi creşterea capacităţii de a produce bunuri cu TVA mare cu personal mai bine pregătit, scrie Ziarul Financiar.

Profesorul Christopher Sims, câştigător al Premiului Nobel pentru economie în 2011, este de părere că monetariştii greşesc crezând că majorarea datoriilor echivalează cu majorarea masei monetare şi că, din această cauză, creşte inflaţia. Sims a vorbit şi despre "quantitative easing", politica monetară neconvenţională aplicată de băncile centrale, care au pompat bani în economii, pentru a stimula împumuturile bancare şi a determina consumatorii să cheltuiască, precum şi pentru a aduce inflaţia la un nivel rezonabil. Această politică a eşuat, este de părere economistul, impactul asupra inflaţiei fiind englijabil, întrucât cererea în rândul consumatorilor nu a crescut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Teoria lui Sims a fost completată de Vernon Smith, laureat al Premiului Nobel în anul 2002, care a făcut o analiză a pieţei imobiliare americane şi a arătat cum consumatorii preferă să achiziţioneze imobile şi evită să investească banii pe care băncile centrale îi pun la dispoziţie, deoarece se tem de creşterea taxelor în viitor şi să achiziţioneze mobile. Aceeaşi tendinţă a fost observată şi la britanici, care preferă să investească în proiecte tangibile şi sigure, decât în ceva riscant.