Avertisment: Femeile gravide și copiii NU trebuie să facă vaccinul anti-COVID

Avertisment: Femeile gravide și copiii NU trebuie să facă vaccinul anti-COVID Sursa foto: Arhiva EvZ

Un comitet consultativ guvernamental britanic le-a avertizat pe femeile gravide să nu își facă vaccinul anti-coronavirus, deoarece nu există suficiente informații despre siguranța acestuia.

Marea Britanie a devenit miercuri prima țară occidentală care a aprobat vaccinul anti-COVID creat de Pfizer / BioNTech pentru a fi administrat în masă populației.

Primul transport de vaccinuri este așteptat săptămâna viitoare, primii vizați pentru inoculare fiind personalul sanitar și pacienții din azilurile de bătrâni și de persoane cu handicap.

Agenția de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie (MHRA) a anunțat că vor fi administrate două doze, la interval de 21 de zile, cu dobândirea imunității după o săptămână de la a doua doză.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comitetul Comun pentru Vaccinare și Imunizare, care oferă consiliere serviciilor de sănătate britanice, afirmă într-un document publicat miercuri pe site-ul guvernului că femeile însărcinate sau care au în vedere să rămână însărcinate nu ar trebui să își inoculeze vaccinul din cauza lipsei informațiilor privind siguranța pentru condiția lor.

Comitetul arată:

„Nu există până acum informații privind siguranța vaccinurilor COVID-19 în graviditate, nici din teste asupra oamenilor nici asupra animalelor. Dată fiind lipsa de informații, Comitetul recomandă o abordare precaută și nu consiliază vaccinarea COVID-19 în graviditate.”

Mai departe, documentul arată:

„Femeile trebuie să fie sfătuite să nu se vaccineze dacă sunt gravide sau intenționează să rămână gravide în următoarele trei luni de la prima doză.”

Și Comitetul continuă:

„Se anunță publicarea de date care să facă lumină în dezbaterile privind vaccinarea în timpul gravidității. Comitetul le va examina de îndată ce vor fi disponibile.”

De asemenea, Comitetul Comun pentr Vaccinare și Imunizare  sfătuiește „ca numai acei copii cu un mare risc de expunere și cu probleme grave, cum ar fi copiii cu vârste mai mari afectați de tulburări neurologice grave, necesitând îngrijiri în spital, să fie avuți în vedere pentru vaccinare”, deoarece „datele privind vaccinarea adolescenților sunt foarte limitate, și nu există informații privind vaccinarea copiilor cu vârste mici, pentru moment”.

„Pe măsură ce testele la copii și la femeile însărcinate vor fi încheiate, vom dobândi o mai bună înțelegere privind securitatea și eficiența vaccinurilor la aceste persoane”, a precizat Comitetul.