AVERTISMENT DUR de la Bruxelles pentru România: Terminaţi proiectele europene până în 2016, ca să NU le plătiţi cu bani din ţară sau să daţi înapoi şi fondurile UE primite. Scrisoarea CE

AVERTISMENT DUR de la Bruxelles pentru România:  Terminaţi proiectele europene până în 2016, ca să NU le plătiţi cu bani din ţară sau să daţi înapoi şi fondurile UE primite. Scrisoarea CE

Comisia Europeană a avertizat Guvernul Ponta că dacă proiectele europene, demarate deja, nu vor fi terminate până la sfârşitul anului 2015, acestea vor fi finalizate doar cu banii României, iar în cazul în care rămân blocate s-ar putea să fim nevoiţi să returnăm fondurile primite de la UE, informează, în exclusivitate HotNews.ro

Bruxelles-ul a mai atras atenţia că România va trebui să se grăbească şi să depună noi proiecte, pentru a acoperi fondurile alecate de Uniunea Europeană, pentru a nu pierde banii. Pentru a evita aceste riscuri, Comisia a cerut Ministerului Fondurilor Europene să revizuiască Planul de Acţiuni Proritare pentru absorbţia fondurilor europene. Comisia face o serie de observaţii, punctual, pe programe operaţionale, relatează HotNews.ro.

Potrivit unei scrisori, din 8 ianuarie 2014, directoarea pentru afaceri bugetare din cadrul Directoratului General pentru Politică Regională (DG REGIO) al Comisiei Europene, Vittoria Alliata di Villafranca, îi comunica ministrului român al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, că România trebuie să depună în anul 2014 noi proiecte, pentru a acoperi alocările acordate României şi neutilizate încă, pentru a nu pierde banii. Scrisoarea a fost transmisă după întânirea anuală avută cu autorităţile române, din 10 decembrie 2013.

Oficialul european avertizează România că trebuie să-şi încheie până la sfârşitul anului 2015 proiectele europene nou lansate sau deja adoptate. În caz contrar, România va fi obligată să plătească de la bugetul de stat şi din banii beneficiarilor pentru terminarea proiectelor, pentru că, altfel, Uniunea Europeană va retrage ţării şi banii europeni deja rambursaţi de Comisie.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Ambele părţi (Comisia Europeană şi Ministerul Fondurilor Europene - n.r.) au fost de acord că în această etapă a punerii în aplicare, riscul de a nu finaliza proiectele nou lansate sau deja adoptate până la sfârşitul anului 2015 ar trebui să fie gestionat cu atenţie. În cazul proiectelor neterminate, beneficiarii şi autorităţile române ar trebui să-şi asume responsabilitatea (financiară) de a le finaliza, pentru a nu pierde finanţarea UE deja rambursată. De aceea, fiecare proiect are nevoie de monitorizare atentă şi de măsuri corectoare", se arată în scrisoarea CE către ministrul Teodorovici.

Fondurile structurale şi de coeziune rambursate României până în prezent ajung în jurul sumei de 6 miliarde de euro, relatează HotNews.

Pentru a preveni aceste riscuri la adresa bugetului ţării, DG REGIO îndeamnă autorităţile de management pentru programele operaţionale de la ministere că, în anul 2014, să decidă care sunt proiectele cele mai fezabile pentru a fi continuate sau începute şi care vor fi ajustate sau elimiate progresiv.

În cele din urmă, autorităţile guvernamentale trebuie să decidă ce proiecte nu mai sunt fezabile şi "trebuie să fie abandonate în favoarea proiectelor mai bine dezvoltate".

Astfel, până la sfârşitul lunii februarie 2014, "Ministerul Fondurilor Europene trebuie să facă un sistem de monitorizare pentru proiectele majore, pe criterii clare, pentru a evita acumularea de întârzieri în continuare", arată directoarea din Comisia Europeană.

Prin acest sistem, vor fi monitorizate progresele înregistrate pentru fiecare proiect în parte, de la contractare la execuţia lucrărilor şi absorbţia fondurilor, Comisia urmând să fie informată regulat. Autorităţile de Management de la ministerele de linie şi Ministerul fondurilor europene vor trebui să identifice cauzele întârzierilor şi să aplice măsuri de corecţie, se mai arată în documentul obţinut de HotNews.ro.

Din banii europeni din perioada de programare 2007-2013, România mai poate absorbi până la finele anului 2015, însă Vittoria Alliata di Villafranca îl averizează pe Teodorovici că ţară trebuie să se grăbească în 2014 să depună şi ultimele proiecte, dacă vrea să aibă şanse de absorbţie pe ele.

"Formal, termenul-limita de depunere este mijlocul anului 2015, dar proiectele nedepuse încă în 2014 nu au nici o posibilitate reală de implementare. Va fi important că acestea să fie trecute pe aceeaşi lista a proiectelor care vor fi anulate, amânate, eşalonate sau completate cu bugetul de stat, în special pentru a şti din ce perioada de programare vor i finanţate proiectele etalizate", arată directoarea din DG Regio.

"2014 trebuie să fie un an al livrării şi al implementării, pentru că România are încă disponibile 65% din fondurile structurale", mai insistă ea.

Oficialul CE subliniază că România trebuie să se dedice finalizării lucrărilor şi să accelereze implementarea proiectelor în teren, "cu accent pe rezultate în lunile următoare".

În context, directoarea din DG REGIO cere autorităţilor române o comunicare mai clară cu Comisia Europeană, pentru că această să poată acordă sprijinul adecvat.

"V-aş încuraja să căutaţi mai multă transparenţă între beneficiari şi autorităţile de management, precum şi o comunicare clară faţă de DG REGIO, astfel încât să putem oferi feedback şi asistenţă adecvate, la nevoie", îi mai scrie Vittoria Alliata di Villafranca lui Eugen Teodorovici.

Ce are Guvernul de făcut: acţiuni şi termene

  • Sfârşitul lunii februarie 2014 - Ministerul Fondurilor Europene trebuie să stabilească un sistem de monitorizare a proiectelor europene, cu obiective clare.
  • Sfârşitul lunii februarie 2014 - Planul de măsuri prioritare pentru creşterea absorbţiei (din anul 2011) trebuie să fie revizuit de către Ministerul Fondurilor Europene. Vor fi eliminate acţiunile deja finalizate şi vor fi adăugate, dacă este cazul, noi măsuri relevante. Acţiuni care sunt în prezent în procesul de punere în aplicare vor fi analizate în ceea ce priveşte eficientă şi rezultatele.
  • Sfârşitul lunii martie 2014 - Guvernul ar trebui să transmită la Comisia Europeană o lista a proiectelor majore avute în vedere pentru restul perioadei de programare (care se încheie la sfârşitul anului 2015), împreună cu un buget estimativ detaliat. Această măsură s-ar constitui într-un " folositor instrument de planificare şi monitorizare", crede CE.

Vezi AICI Situaţia pe programele operaţionale

Scrisoarea CE către MFE (fragment) Foto: Hotnews