Editura Evenimentul si Capital

Avertisment: Dolarul ar putea ajunge la 4,5 lei în prima jumătate a anului

Autor: | | 0 Comentarii | 600 Vizualizari

Economia românească va continua să crească și în 2016 peste media UE, dar dolarul american ar putea ajunge la 4,5 lei în prima jumătate a acestui an, antrenând creșterea prețurilor combustibililor și ale electrocasnicelor importate în dolari din Asia.

„În lumea financiară, bursa de la București va rămâne corelată cu bursele externe pentru care perspectivele nu sunt cele mai optimiste și, în acest context, succesul investițiilor va depinde tot mai mult de expertiza și competența profesioniștilor din domeniu”, se arată într-o analiză Tradeville.     

La nivel global, în 2016, dolarul american va continua să se aprecieze atât în fața valutelor majore, cât și a celor emergente și de frontieră, pe fondul revenirii economiei americane și a majorării dobânzilor de către Rezerva Federală, în contrast major mai ales cu economia chineză, care continuă să alunece. Atâta timp cât cursul EUR/RON rămâne stabil, în linia a ceea ce am văzut după 2009, o depreciere posibilă a cursului EUR/USD s-ar traduce printr-o apreciere a USD în fața leului românesc. Cursul USD/RON ar putea ajunge astfel, la 4,50 în prima jumătate a acestui an.

China pe tobogan? A doua scădere de 7% în trei zile! 250 de miliarde de euro evaporate în câteva minute!

"Cu excepția unor episoade punctuale de volatilitate, prețul petrolului va rămâne în 2016 la niveluri excepțional de mici, după ce a atins recent cel mai scăzut nivel din peste o decadă, apropiindu-se de 30 dolari pe baril, pe fondul unor fundamente la nivel global în continuare sumbre, cu un exces uriaș de producție și cerere care rămâne mediocră. De altfel, toate mărfurile industriale evoluează prost pentru că lumea emergentă, cel mai important cumpărător în ansamblu, se confruntă cu condiții economice și financiare tot mai adverse. Până când economiile emergente, în special China, nu își revin cu adevărat, este puțin probabil să asistăm la o creștere notabilă și de durată a cotațiilor mărfurilor industriale”, se arată în analiza Tradeville.

Pentru consumatorul român, totuși, prețuri mici ale combustibililor nu sunt chiar o veste bună în sine, câtă vreme dolarul american în care sunt denominate importurile acestora va continua să se aprecieze.  În paralel, în lumea financiară, evoluția bună a României la nivel macro ar trebui să ajute Bursa de Valori București (BVB), inclusiv pe segmentul bunurilor de consum. Totuși, în opinia noastră, BVB nu se poate decupla semnificativ de factorii externi, deci trendul major ar trebui să fie cel impus de piețele din UE și SUA.

O ducem mai bine în 2016? Banca Mondială a îmbunătăţit estimările privind economia României!

Pe aceste piețe însă, perspectivele nu sunt cele mai bune. Piețele de acțiuni și de bonduri au beneficiat enorm în ultimii ani pe seama unor politici monetare extrem de relaxate la nivel global. Acum, însă, Rezerva Federală crește dobânzile în SUA, iar Banca Centrală Europeană și Banca Japoniei refuză să mai fie cumpărători importanți de acțiuni și bonduri pe piețele locale. În absența sprijinului oferit de băncile centrale, atenția generală se concentrează tot mai mult pe performanța economiilor și capacitatea companiilor de a genera profituri și dividende. Însă economiile globale au o evoluție mai degrabă mediocră. Economiile emergente se confruntă cu recesiuni tot mai pronunțate, în unele cazuri fără precedent în istorie. Iar China coboară către rate de creștere economică tot mai mici, inimaginabile în urmă cu doar câțiva ani. America și Marea Britanie strălucesc doar în termeni relativi. Profiturile companiilor coboară, iar dividendele oferite sunt concurate la nivel global de dobânzi în creștere.

Nici piețele de bonduri nu mai sunt atât de atractive. Cumpărători esențiali au dispărut deja din aceste piețe. Băncile centrale încep să se retragă gradual. Lumea emergentă nu mai are excesele de cont curent de altădată, așadar nu mai există dolari americani de reciclat în cumpărări de bonduri. Și, cel puțin în SUA, riscurile deflaționiste nu s-au materializat. Există, desigur, câteva particularități ale pieței românești care pot conduce la diferențe de amplitudine în modul în care indicii BVB ar replica mișcarea celor din afara țării.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate