Editura Evenimentul si Capital

Avertisment de la specialiști! Părinții declarați în faliment și-ar putea pierde, temporar, copiii | EXCLUSIV PREMIUM

800.000 de persoane sunt în stare de insolvență, conform statisticilor bancare
Autor: | | 21 Comentarii | 7804 Vizualizari

Începând din 31 decembrie 2016 va intra în vigoare Legea privind insolvența persoanelor fizice, o lege care ar fi trebuit adoptată încă de la aderarea României la Uniunea Europeană.

Adoptat opt ani mai târziu, actul normativ care ar putea evita aruncarea în stradă a 800.000 de datornici are însă lacune. Spre exemplu, persoanele divorțate, odată intrate în insolvență, riscă să le fie luați, temporar, copiii pe care îi au în îngrijire. Și piața muncii ar putea fi afectată, insolvenții riscând, din cauza discriminării, să nu-și poată găsi un loc de muncă ori să și-l piardă pe cel pe care îl au

Legea 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice ar fi trebuit să se aplice din 26 decembrie 2015, dar a fost amânată până la sfârșitul acestui an, deoarece pe de o parte sistemul judiciar nu are destui judecători și grefieri care să preia dosarele de insolvență, iar, pe de altă parte, pentru că actul normativ prevede o procedură greoaie și foarte costisitoare, care necesită angajări și la nivelul altor instituții publice care au primit sarcini în gestionarea cazurilor datornicilor de bună credință.

Când ești considerat insolvent

Insolvența este acea stare a patrimoniului datornicului care se caracterizează prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor, pe măsură ce acestea devin scadente. Insolvența datornicului se prezumă atunci când acesta, după trecerea unui termen de 90 de zile de la data scadenței, nu a plătit datoria sa față de unul sau mai mulți creditori. Prezumția este relativă. Noua lege se aplică persoanelor aflate în această stare (90 de zile de întârzieri) dacă nu există o probabilitate rezonabilă ca datornicul să redevină, într-o perioadă de maximum 12 luni, capabil să își execute obligațiile așa cum au fost contractate, cu menținerea unui nivel de trai rezonabil pentru sine și pentru persoanele pe care le are în întreținere.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Mircea Aron, spune că, potrivit statisticilor bancare, la nivel național, peste 800.000 de persoane se află în stare de insolvență. Lor li s-ar putea adăuga persoanele fizice care au acumulat datorii la întreținere, curent electric, alte utilități.

Sistemul de justiție, nepregătit să preia cazurile


Printre alte prevederi, persoanele care au fost concediate în ultimii doi ani, din motive imputabile lor (de exemplu, greșeli profesionale), nu vor beneficia de prevederile acestei legi care reglementează trei modalități de soluționare a insolvenței: pe bază de plan de rambursare a datoriilor, prin lichidare de active și prin procedura simplificată.

Din acestea trei, doar una îți permite accesul la instanța de judecată: procedura prin lichidarea de active. Numai pentru soluționarea dosarelor prin această procedură, sistemul judiciar are nevoie de 600 de judecători și 350 de grefieri. Nu mai punem la socoteală sălile de judecată, deja insuficiente pentru aplicarea noilor coduri în materie penală care prevăd, din ianuarie 2017, introducerea Camerelor de Consiliu, adică fiecare judecător să aibă sala și grefierul lui.

„Nu știu dacă vom avea cei 600 de judecători”

De altfel, lipsa pregătirii acestui sistem pentru procedura insolvenței persoanelor fizice pe cale judecătorească a fost unul din motivele pentru care aplicarea legii a fost amânată cu un an, lucru pe care ni l-a spus chiar președintele CSM, Mircea Aron. „Ministerul Justiției asigură fondurile necesare pentru aceste noi posturi necesare în materia insolvenței persoanelor fizice. Nu știu daca vom avea cei 600 de judecători la începutul anului 2017. Personal, nu cred. La cererea CSM, aplicarea legii a fost amânată. Nici nu avem posibilitatea reală să pregătim deodată 600 de judecători la INM, poate în tranșe. Nu putem scoate atâtea posturi la concurs, dintr- odată! Va trebui să admitem în profesie și în baza articolului 33 din Legea 303/2004, din rândul celor cu vechime de 5 ani în avocat, jurist etc, dar chiar și așa nu știu dacă îi vom avea pe cei 600 până la sfârșitul anului. Noi nu avem nici camerele de consiliu, prevăzute de noile Coduri, și acum va trebui să asigurăm și judecarea cazurilor de insolvență. De aceea am și solicitat amânarea”, a declarat, în exclusivitate pentru EVZ, președintele CSM, Mircea Aron.

Ce efecte ar putea avea stigmatul de „insolvent”?

Pentru a răspunde la întrebările dacă îți poți pierde sau nu locul de muncă, odată ce ai intrat în faliment personal, ori dacă stigmatul pus te împiedică să obții un loc de muncă, am cules opinii contrare, total sau parțial.

Judecătorul Horațiu Dumbravă, membru CSM, spune că va fi foarte greu de manageriat suferința persoanei și că există inclusiv riscul ca datornicul declarat insolvent să-și piardă locul de muncă.


Deși legea prevede că se asigură un nivel de trai decent insolventului și persoanelor pe care le are în îngrijire, în realitate, este posibil ca părinților aflați în faliment personal să li se ia temporar copiii, dacă în interesul superior al copilului este mai bine așa


„Această lege va ajuta persoanele aflate în situații tragice. Dar pe termen lung, insolvența va putea fi dusă cu greu de persoanele vizate. Este o procedură destul de complicată. Lichidatorul judiciar va administra toată averea unui persoane fizice, toate veniturile și bunurile. Lichidatorul va trebui să prezinte toate actele judecătorului. Plus suferințele persoanei fizice, care nu va putea face nici o achiziție, poate angajatorului nu-i va face plăcere să aibă un salariat în insolvență...”.

„Angajatorul se uită la cazierul fiscal”

Întrebat dacă o persoană fizică declarată în insolvență va avea probleme pe piața muncii, existând riscul să rămână fără job, magistratul a răspuns: „Recomandarea este să evite cât pot starea de insolvență. Pe termen scurt, legea este bună, pentru că se șterg dobânzile, dar pe termen lung, nu știu ce să spun! Angajatorul se uită la cazierul fiscal, unde va scrie «în stare de insolvență». Poate că persoana este de bună credință. Dar lucrurile acestea trebuie discutate cu patronatele, pentru a nu fi probleme de acest gen în aplicarea legii privind insolvența persoanei fizice”. Judecătorul Mircea Aron recunoaște că, să fii în situație de faliment personal, „n-ar trebui să fie o rușine azi, dar e”. Cu toate acestea, el îl contrazice pe judecătorul Dumbravă: „Eu am o opinie contrară celei exprimate de domnul Dumbravă. Eu dacă aș avea un angajat în faliment personal și aș lucra în privat, dacă omul lucrează bine și e serios, și și-a evaluat șansele de a plăti la bancă și nu e vina lui, n-aș avea de ce să-l dau afară. Legea asta nu lucrează cu culpe, nu suntem în penal, nici în răspundere delictuală. Aici e vorba de imposibilitatea în care putem pica oricare dintre noi, într-o situație dată. Un angajator inteligent nu scoate afară din serviciu un om de care are nevoie numai pentru că acesta a intrat în faliment personal!”.

Și locul de muncă ar putea fi în pericol

Specialistul în insolvență, avocatul Gheorghe Piperea, prim-vicepreședin te UNPIR, este de părere că angajatorii care ar renunța la salariații aflați în faliment s-ar face vinovați de discriminare. El atrage însă atenția asupra altor efecte ale stigmatului de „insolvent”.

„Legea nu prevede un cazier fiscal, pentru simplul fapt că apelezi la insolvență. Legea spune că nu trebuie să fie nicio decădere. Primul lucru pe care trebuie să-l știe toată lumea: să fie atenți la stabilitatea locului de muncă! Dacă îl pierzi, pierzi orice sursă de finanțare a unui plan de restructurare, prin plata eșalonată a datoriilor. E adevărat, însă, că stigmatul insolvenței s-ar putea să aibă alte tipuri de efecte pentru o persoană insolventă, din punct de vedere al leasingului, al contractelor de credit, cu furnizorii de utilități, relațiile în familie. Spre exemplu, omul divorțat care are copii în îngrijire, pentru că-și pierde , din cauza stigmatului, stabilitatea în societate, s-ar putea să se trezească și că i se iau copiii și i se dau celuilalt părinte. Acest efect poate fi. Dacă mă gândesc bine, îi dau doar parțial dreptate lui Dumbravă, recunoscând că, într-adevăr, angajatorul poate să aibă niște reticențe, dar nu are voie pentru că ar fi vinovat de discriminare”, a declarat, în exclusivitate pentru EVZ, avocatul Piperea.

Legea, criticată

„Legea e departe de a fi una bună, are foarte multe probleme de tehnică legislativă, de constituționalitate și de contradicție cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Și e foarte prolixă și greu de pus în aplicare pentru că prevede niște instituții noi care, pentru a fi create, necesită niște alocații bugetare foarte ridicate. Comisiile pentru insolvență, după părerea mea, necesită cel puțin 1.000 de persoane nou angajate la ANPC. Și Fiscul local și oficiile de muncă județene trebuie săși angajeze oameni, probabil tot câte o mie, pentru a fi în acea comisie tripartită. Oameni pe care nu doar să-i angajezi, dar și să-i școlești, fiindcă nu toată lumea știe ce e aia insolvență și nu e una simplă. Presupune familie, durere, e extrem de complicat. Dar faptul că pot să existe astfel de consecințe, cum ar fi să-ți pierzi copiii, și că trebuie angajați atât de mulți oameni pentru a aplica legea, nu înseamnă că trebuie să abandonăm ideea de insolvență, ea exista peste tot în Europa și era obligatorie și pentru România încă din 2007, când am intrat în UE. Legea e necesară, numai că e prost făcută și trebuie să fie corectată. Guvernul, Parlamentul, ar trebui să profite de acest respiro de un an și să aducă necesarele modificări pentru a o face funcțională și compatibilă cu Constituția și cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, ne-a mai declarat avocatul Gheorghea Piperea.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate