Editura Evenimentul si Capital

Avertisment de la specialiști! Părinții declarați în faliment și-ar putea pierde, temporar, copiii | EXCLUSIV PREMIUM

800.000 de persoane sunt în stare de insolvență, conform statisticilor bancare
Autor: | | 21 Comentarii | 7816 Vizualizari

Începând din 31 decembrie 2016 va intra în vigoare Legea privind insolvența persoanelor fizice, o lege care ar fi trebuit adoptată încă de la aderarea României la Uniunea Europeană.

Adoptat opt ani mai târziu, actul normativ care ar putea evita aruncarea în stradă a 800.000 de datornici are însă lacune. Spre exemplu, persoanele divorțate, odată intrate în insolvență, riscă să le fie luați, temporar, copiii pe care îi au în îngrijire. Și piața muncii ar putea fi afectată, insolvenții riscând, din cauza discriminării, să nu-și poată găsi un loc de muncă ori să și-l piardă pe cel pe care îl au

Legea 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice ar fi trebuit să se aplice din 26 decembrie 2015, dar a fost amânată până la sfârșitul acestui an, deoarece pe de o parte sistemul judiciar nu are destui judecători și grefieri care să preia dosarele de insolvență, iar, pe de altă parte, pentru că actul normativ prevede o procedură greoaie și foarte costisitoare, care necesită angajări și la nivelul altor instituții publice care au primit sarcini în gestionarea cazurilor datornicilor de bună credință.

Când ești considerat insolvent

Insolvența este acea stare a patrimoniului datornicului care se caracterizează prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor, pe măsură ce acestea devin scadente. Insolvența datornicului se prezumă atunci când acesta, după trecerea unui termen de 90 de zile de la data scadenței, nu a plătit datoria sa față de unul sau mai mulți creditori. Prezumția este relativă. Noua lege se aplică persoanelor aflate în această stare (90 de zile de întârzieri) dacă nu există o probabilitate rezonabilă ca datornicul să redevină, într-o perioadă de maximum 12 luni, capabil să își execute obligațiile așa cum au fost contractate, cu menținerea unui nivel de trai rezonabil pentru sine și pentru persoanele pe care le are în întreținere.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Mircea Aron, spune că, potrivit statisticilor bancare, la nivel național, peste 800.000 de persoane se află în stare de insolvență. Lor li s-ar putea adăuga persoanele fizice care au acumulat datorii la întreținere, curent electric, alte utilități.

Sistemul de justiție, nepregătit să preia cazurile


Printre alte prevederi, persoanele care au fost concediate în ultimii doi ani, din motive imputabile lor (de exemplu, greșeli profesionale), nu vor beneficia de prevederile acestei legi care reglementează trei modalități de soluționare a insolvenței: pe bază de plan de rambursare a datoriilor, prin lichidare de active și prin procedura simplificată.

Din acestea trei, doar una îți permite accesul la instanța de judecată: procedura prin lichidarea de active. Numai pentru soluționarea dosarelor prin această procedură, sistemul judiciar are nevoie de 600 de judecători și 350 de grefieri. Nu mai punem la socoteală sălile de judecată, deja insuficiente pentru aplicarea noilor coduri în materie penală care prevăd, din ianuarie 2017, introducerea Camerelor de Consiliu, adică fiecare judecător să aibă sala și grefierul lui.

„Nu știu dacă vom avea cei 600 de judecători”

De altfel, lipsa pregătirii acestui sistem pentru procedura insolvenței persoanelor fizice pe cale judecătorească a fost unul din motivele pentru care aplicarea legii a fost amânată cu un an, lucru pe care ni l-a spus chiar președintele CSM, Mircea Aron. „Ministerul Justiției asigură fondurile necesare pentru aceste noi posturi necesare în materia insolvenței persoanelor fizice. Nu știu daca vom avea cei 600 de judecători la începutul anului 2017. Personal, nu cred. La cererea CSM, aplicarea legii a fost amânată. Nici nu avem posibilitatea reală să pregătim deodată 600 de judecători la INM, poate în tranșe. Nu putem scoate atâtea posturi la concurs, dintr- odată! Va trebui să admitem în profesie și în baza articolului 33 din Legea 303/2004, din rândul celor cu vechime de 5 ani în avocat, jurist etc, dar chiar și așa nu știu dacă îi vom avea pe cei 600 până la sfârșitul anului. Noi nu avem nici camerele de consiliu, prevăzute de noile Coduri, și acum va trebui să asigurăm și judecarea cazurilor de insolvență. De aceea am și solicitat amânarea”, a declarat, în exclusivitate pentru EVZ, președintele CSM, Mircea Aron.

Ce efecte ar putea avea stigmatul de „insolvent”?

Pentru a răspunde la întrebările dacă îți poți pierde sau nu locul de muncă, odată ce ai intrat în faliment personal, ori dacă stigmatul pus te împiedică să obții un loc de muncă, am cules opinii contrare, total sau parțial.

Judecătorul Horațiu Dumbravă, membru CSM, spune că va fi foarte greu de manageriat suferința persoanei și că există inclusiv riscul ca datornicul declarat insolvent să-și piardă locul de muncă.


Deși legea prevede că se asigură un nivel de trai decent insolventului și persoanelor pe care le are în îngrijire, în realitate, este posibil ca părinților aflați în faliment personal să li se ia temporar copiii, dacă în interesul superior al copilului este mai bine așa


Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate