AVERTISMENT. Ce BOLI periculoase poți lua de la BĂUTURILE cu lămâie

AVERTISMENT. Ce BOLI periculoase poți lua de la BĂUTURILE cu lămâie

Un studiu publicat în Journal of Environmental Health arată că aproape trei sferturi dintre feliile de lămâie din băuturile comandate în restaurante sunt contaminate cu bacterii, unele prezentând urme de E. Coli sau candida, potrivit Huffington Post.

Potrivit studiului, 70% dintre cele 76 de lămâi din 21 de restaurante analizate prezintă un număr periculos de bacterii. Mostrele au fost colectate imediat după ce băuturile au fost aduse la masă, pentru a nu exista riscul să fie contaminate de către clienți.

Deși n-au putut stabili originea bacteriilor, cercetătorii estimează că feliile de lămâie au fost contaminate fie de angajaţi, fie de carnea crudă. "Chiar dacă lămâile au unele proprietăţi antibacteriene, acest studiu doveşte că o multitudine de microorganisme pot să supravieţuiască în coaja şi pulpa lămâilor", spun autorii raportului.

Philip Tierno, profesor de microbiologie şi patologie la Centrul Medical NYU Langone, a realizat zeci de astfel de studii și, la un moment dat, a demonstrat că jumătate dintre lămâi erau contaminate cu materii fecale. Toate specimenele colectate, de la diferite restaurante şi instituţii, prezentau bacterii specifice intestinelor, tractului respirator sau pielii. Unele dintre ele aveau urme de E. coli sau candida. "Angajaţii nu folosesc mănuşi şi nu spală fructele, în cel mai bun caz le clătesc. Majoritatea sunt contaminate din cauza faptului că cei care le taie, fie că sunt barmani sau bucătari, fac şi alte activităţi, spre exemplu, iau banii clienţilor sau spală pahare", explică Tierno, adăugând că totuși nu trebuie să ne panicăm, microbii existând peste tot, el obținând rezultate similare testând sticlele de ketchup, solniţele, meniurile şi mesele.

Ne puteți urmări și pe Google News