Editura Evenimentul si Capital

Averea lui Dan Voiculescu sau cum s-au evaporat sute de milioane de dolari care aparţineau statului român | VIDEO

Dan Voiculescu
Autor: | | 4 Comentarii | 7672 Vizualizari

Profesorul Dan Voiculescu avea 43 de ani în 1989, era șeful reprezentanței de la București a firmei cipriote Crescent şi unul dintre partenerii preferaţi de afaceri ai Întreprinderii de Comerţ Exterior Dunărea. Evz a dezvăluit, în anii trecuţi, cum a reuşit Voiculescu, care nu s-a mulţumit doar cu banii fostei Securităţi, să pună mâna şi pe o parte din activele acesteia. Potrivit unui raport DIICOT - SIE, Dan Voiculescu și-ar fi deschis, în 1990, trei firme cu un capital de 230 milioane de dolari, bani pe care nu ar avea cum să-i justifice.

Un raport al DIICOT-SIE publicat în 2014 descria pe larg relaţiile lui Dan Voiculesc cu actualul guvernator al BNR Mugur Isărescu, aflat în 1990 în fruntea Comisiei care investiga fondurile deturnate din patrimoniul statului. La loc de cinste figura, bineînţeles, firma Crescent.

Dan Voiculescu şi Mugur Isărescu au fost colegi la ASE timp de 14 ani având relaţii mai mult decât colegiale. Nota descrie şi grupul de prieteni apropiaţi ai celor doi, printre care cadre ale Securităţii.În prima parte a raportului, procurorii DIICOT şi ofiţerii SIE susţineau că Dan Voiculescu este suspectat că şi-ar fi însuşit în decembrie 1989 şi 1990 o sumă între 150 şi 300 de milioane de dolari. De asemenea, anchetatorii afirmau că Voiculescu nu ar putea justifica suma de 230 de milioane USD folosită de acesta pentru capitalul social a trei firme infiinţate în anul 1990. Cheia relaţiei dintre ei pare a fi Mihai Croitoru, cumnatul lui Mugur Isărescu, pe care Voiculescu şi l-a apropiat făcându-i diverse cadouri, cel puţin aşa spun procurorii DIICOT şi ofiţerii SIE. 

Croitoru a fost în perioada 1972-1978 consilier la Ambasada RSR de la Londra. Atunci cumnatul lui Croitoru l-a cunoscut pe John Edgington, care în perioada 1984-1989 a figurat ca proprietar al firmei Crescent. Despre Croitoru s-a aflat după 1989 că a fost un agent al Securităţii. În 1998, el a fost revocat din postul de ambasador la Oslo în urma unor dezvăluiri de presă care atestau statutul său din trecut. De asemenea s-a speculat că Mihai Croitoru a fost retras din postul de diplomat la Ambasada din Londra în 1978 tocmai datorită legăturilor sale cu Securitatea. În 1978, după ce generalul Pacepa a cerut azil politic în Statele Unite ale Americii, agenţii Securităţii acoperiţi ca diplomaţi au fost retraşi de la posturi de frica desconspirării lor de fostul nr. 2 în DIE. Raportul SIE-DIICOT confirmă bănuielile. Mai mult se afirmă că acesta a fost cadru al DSS, adică ofiţer de Securitate.

MOMENTUL CHEIE AL RELAŢIEI VOICULESCU- ISĂRESCU a fost în 1990, când şeful BNR conducea Comisia care investiga fondurile deturnate din patrimoniul statului, printre care la loc de cinste figura firma Crescent. De altfel, comisia de avocaţi canadieni, angajată la aceea vreme de guvernul condus de Petre Roman, a indicat: Arestaţi-l pe Voiculescu.

Procurorii DIICOT şi ofiţerii SIE descriu scene halucinante din timpul audierii lui Dan Voiculescu de către Mugur Isărescu. Cu toate că cei doi se cunoaşteau de mulţi ani şi erau apropiaţi, Mugur Isărescu s-a prefăcut că nu îl cunoaşte pe Dan Voiculescu. Acest lucru, afirmă procurorii DIICOT şi ofiţerii SIE, ridică grave suspiciuni cu privirea la corectitudinea anchetei şi la hotărârea lui Mugur Isărescu de a duce ancheta până la capăt. Raportul SIE-DIICOT notează în final că Dan Voiculescu nu a păţit nimic deoarece Comisia condusă de Isărescu nu a obţinut nici un rezultat concret.

Averea lui Dan Voiculescu își are, fără dubiu, rădăcinile în afacerile derulate de statul comunist cu grupul de firme Crescent prin care s-au derulat o mare parte din exporturile Republicii.

În anul 1981 se semneză convenția pentru evitarea dublei impuneri între Cipru și Republica Socialistă România, fiind și atunci considerat un semi-paradis fiscal. În urma acestui tratat țara noastră urma să aibă numeroase avantaje fiscale și putea să își desfășoare legal activitatea de import-export, ceea ce reprezenta o mare parte din averea României.

Compania de stat Crescent Commercial & Maritime (Cyprus) Limited a fost înființată în anul 1984 și este activă în continuareDe aici vine marea surpriză. Cum poate fi activă o companie de stat înființată în 1984, dar activele sale nu mai aparțin statului? (potrivit siteului Presalibera.net)

Statul comunist nu putea figura direct în acte, astfel erau puși în funcții de administrare ofițeri de Securitatea precum, Dan Voiculescu și Mihai Lazăr. Securistul Mihai Lazăr actulul director al companiei Crescent este ”cheia” banilor lui Voiculescu și mâna sa dreaptă în toate afacerile, deși publicul larg nu a auzit prea des numele său.

Atacul Raider 

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate