Editura Evenimentul si Capital

AVEREA lui Dan Voiculescu s-a EVAPORAT. Cum s-au RUINAT afacerile MOGULULUI condamnat la 10 ani de închisoare

Dan Voiculescu este încarcerat în prezent la Penitenciarul Rahova, unde execută 10 ani de închisoare în dosarul ICA FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 39 Comentarii | 10927 Vizualizari

Din celula de la Penitenciarul Rahova, mogulul Dan Voiculescu asistă la prăbușirea firmelor sale. Datele financiare ale societăților pe care le controlează prin fiicele sale nu sunt tocmai roz. Ultimele 12 luni nu au fost deloc bune pentru Dan Voiculescu și apropiații săi. Iar dacă extindem perioada la ultimii șase ani, putem spune că familia Voiculescu a fost ruinată. Cifrele, care indică un dezastru financiar de proporţii, au fost analizate de redactorii Capital. Jurnaliştii din redacţia economică au analizat aceste cifre şi au descoperit cum s-au ruinat afacerile lui Voiculescu.

Firmele lui Felix au fost puternic afectate de criza financiară care a pus stăpânire pe România, potrivit jurnaliștilor de la revista Capital.

În ediția din 2009 a „TOP 300 Capital”, familia Voiculescu se afla pe locul 2 cu o avere estimată la 1,5- 1,6 miliarde de euro. Holdingul condus de Dan Voiculescu era în culmea puterii financiare.

Prăbușirea

În următorul an, Voiculescu a pierdut trei poziții în clasament, iar averea s-a redus cu jumătate de miliard. În următorii ani de criză, afacerile controlate de familia Voiculescu au mers din ce în ce mai prost, astfel că, în 2014, averea lui Voiculescu a ajuns la 230-250 milioane de euro.

Jurnaliștii Capital au explicat că Dan Voiculescu a primit, în 2014, două lovituri dure de la Justiție: condamnarea definitivă la zece ani de închisoare în „Dosarul ICA” și procesul în care este acuzat de complicitate la șantaj.

Zvonuri: vin problemele

„Vor reuşi companiile Corinei şi Cameliei Voiculescu să recâştige încrederea creditorilor şi partenerilor şi, mai ales, să aducă alte garanţii, în locul celor confiscate sau puse sub sechestru, pentru împrumuturile de zeci de milioane de euro pe care le-au luat de la bănci?”, s-au întrebat jurnaliștii. Trebuie amintiti că, în acest moment, Fisc-ul a trecut la executarea sentinței magistraților din dosarul ICA, prin care sunt confiscate bunuri de 60 de milioane de euro. Potrivit „Capital”, în acest moment, în mediul de afaceri din București circulă zvonuri privind iminența unor probleme financiare la nivelul societăților din grupul GRIVCO- Antena-Intact. Adevărul îl vom afla abia în momentul în care bilanţurile vor fi publicate în 2015, dacă nu cumva vom asista până atunci la vreun caz de insolvenţă. Sau la vreo tranzacţie-surpriză.

Iar dacă tot a venit vorba de bilanţuri, „Capital” arată că cele raportate de firmele familiei Voiculescu pentru anul 2013 sunt, într-un mod destul de ironic, mai degrabă pozitive. Astfel, Antena TV Group SA a înregistrat o cifră de afaceri de 56 de milioane de euro și un profit de circa 2,7 milioane de euro, în timp ce Antena 3 SA a avut afaceri de 16 milioane de euro şi un profit de 225.000 de euro.

Pe plus au încheiat anul precedent şi Grupul Industrial Voiculescu și Compania (GRIVCO) SA, şi Convergent Media, editorul cotidianului- Gazeta Sporturilor.

Sanagra SA, companie specializată în zootehnie, a făcut la rândul ei afaceri bune în 2013, cu venituri de 1,3 milioane de euro şi un profit de 13.000 de euro.

Firmele pe pierdere

Au fost, desigur, şi firme care nu s-au descurcat la fel de bine: Intact Production, specializată în producţie video, a avut pierderi de aproape 600.000 de euro. O altă firmă, producătorul de pâine Smart Food Solutions, a raportat pierderi de jumătate de milion de euro. Alte două societăți, Compania de Cercetări Aplicative și Investiții SA, respectiv VIP Air SA, cu o cifră de afaceri cumulată de 0,8 milioane de euro, au adus pierderi de peste patru milioane de euro.

GRIVCO, „perla” familiei, are 76,5% din acțiuni confi scate

Judecătorii care au decis condamnarea lui Dan Voiculescu au extins confiscarea în cazul mai multor bunuri aflate în posesia fiicelui acestuia, Corina și Camelia Voiculescu. Este vorba de acțiuni pe care mogulul le-a donat fiicelor sale în 2006. Pe scurt: 76,5% din acţiunile Grivco SA (5.634 acţiuni- 39,125%- donate Cameliei şi 5.382 acţiuni -37,375% - donate Corinei) şi 92, 240% din acţiunile Companiei de Cercetări Aplicative şi Investiţii (9.974.861 acţiuni -46,204775% - donate Cameliei şi de 9.947.862 acţiuni -46,204775% - donate Corinei). Firma GRIVCO este perla afacerilor lui Dan Voiculescu, iar fiicele au contestat confiscarea

Motivarea instanței

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate