AUTOPORTRETUL lui da Vinci, expus din nou în public, deși experții au avertizat că desenul foarte FRAGIL este în pericol | FOTO

AUTOPORTRETUL lui da Vinci, expus din nou în public, deși experții au avertizat că desenul foarte FRAGIL este în pericol | FOTO

Celebrul autoportret al lui Leonardo da Vinci va fi din nou expus în public, începând din 30 octombrie, timp de două luni şi jumătate, au anunţat organizatorii expoziţiei "Leonardo şi comorile regelui". Expoziţia poate fi vizitată doar pe bază de rezervare, în grupuri de maximum 25 de persoane, la fiecare 25 de minute.

Potrivit AFP, citată de Mediafax, desen foarte fragil a fost expus pentru public de foarte puţine ori în ultimii 100 de ani: în 1929, în 2006 şi în 2011 - cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la unificarea statului italian.

Desenul face parte dintre cele 80 de opere de artă incluse în această expoziţie, ce prezintă capodopere conservate la Biblioteca regală din Torino.

Portretul, cu o vechime de peste 400 de ani, se află într-un seif din Biblioteca Regală din Torino, unde se degradează treptat, pe măsură ce desenul în cretă de culoare roșie "se dizolvă" în hârtia de culoare galbenă în curs de îmbătrânire. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Această bibliotecă, înfiinţată în 1839 de regele Charles Emmanuel de Savoia, a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în 1997.

"Biblioteca deţine 4.500 de manuscrise, 1.500 de pergamente şi peste 3.000 de desene realizate de unii dintre cei mai mari artişti ai lumii", a precizat Maurizio Cibrario, directorul asociaţiei Consulta, care se ocupă cu valorificarea bunurilor culturale din Torino.

"Expoziţia «Leonardo şi comorile regelui» nu prezintă doar opere aparţinând bibliotecii, pentru că nu este deloc exclus ca şi alte capodopere, provenind din Italia şi din străinătate, să fie expuse", a adăugat aceeaşi sursă.

Expoziţia va fi deschisă din 30 octombrie până pe 15 ianuarie, cu ocazia inaugurării unui nou spaţiu expoziţional la Biblioteca regală din Torino.

Ea prezintă desene de Leonardo da Vinci, dar şi de Rafael, Annibale Carracci, Pietro Perugino, Rembrandt, Antoon van Dyck şi Giovanni Battista Tiepolo, ca şi manuscrise şi hărţi marine.