Automobilele HIBRID sunt tot mai POPULARE în ROMÂNIA: Ce AVANTAJE FINANCIARE aduc?

Automobilele HIBRID sunt tot mai POPULARE în ROMÂNIA: Ce AVANTAJE FINANCIARE aduc?

Automobilele hibrid au devenit tot mai populare în România, statisticile estimând o creștere rapidă a numărului acestora în următorii ani. Dar care sunt avantajele acestora, în special cele financiare?

Față de tradiționalele automobile alimentate cu combustibili fosili (benzină, motorină, GPL), mașinile hibrid combină acest combustibil cu alimentarea electrică, utilizând baterii pentru funcționare în special în zonele urbane. Aproximativ până la viteza de 60 km/h acestea rulează doar cu motorul electric. Ca avantaje, acestea au un consum redus de combustibili fosili, în special când staționează sau circulă în condiții de trafic urban unde vitezele nu sunt crescute. Acestea practic opresc motorul cu combustibil, moment în care automobilul este alimentat electric, reducând zgomotul, consumul și poluare emisă. Din punct de vedere al costurilor, în funcție de model și de modul de condus, în zonă urbană, pentru 100 km parcurși variază între 3-5 RON. Mai mult, ca avantaje, acestea au o frânare și un demaraj eficient, fiind optime pentru manevrele rapide din zona urbană.

Ca dezavantaje, pot fi menționate costurile mai ridicate pentru reparația acestora, mai ales după perioada garanției, dar și costul de achiziție mai ridicat. Totuși, multe țări, printre care și România, oferă un stimul financiar pentru cumpărarea mașinilor hibrid. De asemenea, o problemă pot fi puținele stații de încărcare pentru acestea, problemă care se va reduce în timp, pe măsură ce vor fi dezvoltate mai multe stații de încărcare. Pentru cei mai comozi poate fi o problemă încarcarea vehiculelor, care este necesară aproape zilnic, în funcție de distanța parcursă.

În România, guvernul oferă un ecobonus de până la 6.500 euro pentru cumpărarea de mașini hibrid sau electrice, în cazul programului Rabla Plus.

Ne puteți urmări și pe Google News