Scandalul audierii lui Kovesi avansează via Cotroceni

Scandalul audierii lui Kovesi avansează via Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, o modificare legislativă cu impact direct asupra dorinței PSD - ALDE de audiere a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, în comisia parlamentară privind alegerile prezidențiale din 2009.

Şeful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind completarea art. 9 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, în sensul introducerii obligativităţii persoanelor solicitate de a se prezenta la comisiile de anchetă parlamentară.

În cazul refuzului nemotivat de a răspunde solicitărilor comisiei de anchetă, aceasta poate propune sesizarea conducătorului autorităţii sau instituţiei unde îşi desfăşoară activitatea persoana citată, în vederea aplicării în mod corespunzător a prevederilor regulamentelor de organizare şi funcţionare a instituţiei respective sau poate propune sesizarea organelor de urmărire penală pentru infracţiunea prevăzută de articolul 267 din Legea 286/2009 privind Codul penal cu modificările şi completările ulterioare, mai prevede hotărârea de modificare a Regulamentului.

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a refuzat de două ori să se prezinte în Parlament la audieri legate de prezența acesteia în noaptea alegerilor prezidențiale din 2009 acasă la Gabriel Oprea alături de foștii șefi SRI de la acea vreme.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce spune CCR

Curtea Constituțională a spus că este "firesc" ca orice persoană invitată la audiere într-o comisie parlamentară să se prezintă, însă absența acesteia nu reprezintă infracțiune, cel mult "abatere disciplinară". În cazul lui Kovesi, acest lucru ar putea să fie realizat de către CSM.

"Este firesc ca persoana citată să se prezinte și să răspundă solicitărilor comisiei; constatarea și stabilirea abaterilor disciplinare este, însă, de resortul exclusiv al titularului acțiunii disciplinare, în cazul în care persoana citată nu își îndeplinește aceste din urmă obligații, comisia de anchetă neputând avea o asemenea competență", spun judecătorii CCR.

Conform aceleiași surse, refuzul persoanelor invitate la comisia de anchetă de a furniza informațiile solicitate sau de a pune la dispoziția acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deținute utile activității comisiei nu constituie infracțiune. Organele de urmărire penală nu pot fi sesizate pentru acest refuz, dar comisia poate formula o sesizare cu privire la săvârșirea unei infracțiuni pe baza datelor existente.