Audiere-maraton a lui Florian Coldea în Comisia SRI

Audiere-maraton a lui Florian Coldea în Comisia SRI

Comisia parlamentară de control a activității SRI l-a audiat, ieri, timp de peste 7 ore, pe fostul prim-adjunct al serviciului secret, Florian Coldea.

Înainte de a intra în comisie, Coldea le-a spus jur naliștilor că a venit din „respect pentru Parlamentul României, o instituție fundamen tală a statului român”, cu scopul de a răspunde „tuturor întrebărilor adresate de comisie, așa cum am făcut-o de fiecare dată”.

Suceală

Spovedania lui Coldea a fost întreruptă, după aproximativ trei ore și jumătate de audieri, de plecarea președintelui Comisiei SRI, Claudiu Manda, la ședința Birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului. În timpul pauzei de o oră luate de forul legislativ, Coldea nu a părăsit incinta comisiei decât pentru câteva minute, când a mers la toaletă și a nimerit, din greșeală, în camera destinată femeilor. În timpul pauzei, reprezentantul USR din Comisia SRI a anunțat că dorește să facă declarații, însă, la scurt timp, s-a răzgândit și a transmis jurnaliștilor că va vorbi cu aceștia doar la finalul audierii.

Ne puteți urmări și pe Google News

În serie

La finalul audierii, Coldea a citit de pe o foaie de hârtie o declarație de presă și nu a acceptat întrebări din partea jurnaliștilor. El a zis că va fi audiat din nou în comisia de control a SRI pentru „aprofundarea” unor subiecte pentru care este nevoie să vină cu „noi detalii”. Coldea nu a anunțat data următoarei audieri. El a zis că în audieri s-a discutat despre acuzațiile care i s-au adus, fără să spună despre care acuzații este vorba, și că „subiectul protocoalelor de colaborare” între SRI și alte instituții a fost și el discutat în comisia parlamentară dar nici în această privință nu a oferit detalii. Președintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, a declarat la finalul audierii că Florian Coldea a confirmat că au existat mandate de interceptare solicitate în cazuri de securitate națională, „inclusiv pe vulnerabilități de corupție, de evaziune fiscală”.

Potrivit lui Manda, s-a mai discutat despre „protocolul cu Parchetul”, despre „judecători și procurori anume desemnați pe cazuri de securitate națională”, despre „relația dlui Coldea cu membri ai partidelor politice și cu Guvernul”, despre „relația lui cu DIICOT și Bica”, dar și „relația SRI-ANAF”.