Editura Evenimentul si Capital

Au reușit să înmormânteze și Dosarul Revoluției! Românii s-au împușcat unii pe alții din cauza stresului | EDITORIALUL EVZ

Simona Ionescu
Autor: | | 45 Comentarii | 4009 Vizualizari

Dragă Mamă, Știu că te-ai dus, ca de obicei, și în această duminică să stai de vorbă cu Andrei în locșorul vostru din Cimitirul Eroilor.

 N-a contat gerul pentru tine, pentru că trebuia aprinsă candela, vânturat uleiul și frământată între degete fărâma de feștilă, ca să aibă Lumină băiatul. Știu, nu ți-e greu, fiindcă faci gestul ăsta de peste 26 de ani. De când l-ai găsit la morgă, printre zecile de cadavre goale sau sumar îmbrăcate, toate cu urme de gloanțe și cu niște numere scrise cu carioca pe piele.

Azi ai să mergi să-i spui lui Andrei că Gata, ucigașii săi au fost înmormântați în filele Dosarului Revoluției de niște procurori militari, că nu prea mai există speranță să plătească toți cei care au pus la cale, profitând de Revolta populară (și aia îmboldită de „cadre bine pregătite”), scenariul unei bulibășeli generale în care s-au dat arme civililor, iar armata a fost folosită într-o luptă urbană ale cărei reguli nu le cunoștea. Să nu plângi, mamă, că-ți vor îngheța lacrimele pe obraz ca perlele din colierul dăruit de Andrei de ziua ta! Ultimul lui cadou, din 1989. Așează-i crizantemele galbene pe albul zăpezii și explică-i șoptit, așa cum vorbești tu mereu cu el, să nu vă audă lumea secretele, că „nemernicii cu diplomă” au explicat țării, într-un comunicat, motivele pentru care au închis Dosarul Revoluției: 1. S-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale. 2. Există autoritate de lucru judecat. 3. Faptele nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală. 4. A intervenit amnistia. Acesta-i adevărul lor, mamă, „adevărul obiectiv” – zic ei, după 26 de ani de când tu aștepți să ți se facă dreptate și să afli de ce n-ai putut să fii mândră soacră la nunta unicului tău băiat, de ce nu te plimbi acum prin parc cu nepoțeii și vii să vezi zăpada sau verdeața, an de an, într-un parc al crucilor.

Dragă Tată,

ai aflat deja vestea de la televizor, sâmbătă, căci în ziar n-au avut când s-o mai prindă jurnaliștii. Comunicatul procurorilor a fost făcut public vineri seară, când ziarul fusese trimis la tipar. Da, tată, nu ai nici tu șansa să afli din cauza cui a murit fata ta de 22 de ani în 23 decembrie 1989! Au închis dosarul și basta! Roagă-te la Dumnezeu să te țină sănătos și să-ți dea putere ca să-i duci Oanei flori și Lumină încă mulți ani. Acum e lângă ea și Maria, mama ei și soția ta, doborâtă de amarul dor din suflet după fetița ei, pe care n-a apucat să o vadă mireasă fericită, cu lămâiță-n păr și cu inelul de la străbunica pe deget, moștenirea familiei transmisă din generație în generație. Ați crezut degeabă, tată, că cei care au dezlănțuit măcelul ca să pună mâna pe putere vor fi pedepsiți într-o zi! Procurorii militari zic acum că au trimis în judecată, în ăștia 26 de ani, 275 de inculpați care au tras cu arma sau au dat ordine de deschidere a focului, din care 25 de generali (10 din cadrul MApN și 15 din cadrul MI), 114 ofițeri ( 32 din cadrul MApN și 82 din cadrul MI), 13 subofițeri, 36 de militari în termen și 87 de civili. Dar știi ce mai zic, tată? O să te revolți, o să-ți ia inima razna, însă încearcă să nu mori și tu de inimă rea căci nu va mai avea cine să le bată obrazul ticăloșilor care scriu astăzi o istorie falsă și pe suferința voastră, a celor care v-ați îngropat copiii sub neaua unui Decembrie Liber!

Procurorii cu haină militară recunosc, tată, că niște neisprăviți, politicieni și militari locali, „sub directa coordonare a unor factori de conducere politică și militară de la nivel central”, au pus „în executare acțiuni de reprimare și au ordonat intervenția forțelor de ordine, care au avut ca rezultat uciderea, rănirea prin împușcare, vătămarea corporală și reținerea unui număr mare de persoane”, în perioada 16-22 decembrie 1989. Și, mai spun că acești neisprăviți au fost deja judecați și condamnați definitiv. Dar, acum urmează, tată, ticăloșia pentru care acestui dosar a trebuit să i se pună cruce, formulată într-o frază pentru posteritate: „În ceea ce privește perioada cuprinsă între 22.12.1989 și sfârșitul anului 1989 s-a reținut că aceasta a fost caracterizată prin VID DE PUTERE, STARE DE CONFUZIE, PANICĂ ȘI HAOS”. Știi de ce a murit Oana pe stradă, tată? Procurorii de azi au ajuns la concluzia pe care am citit-o prin 1992, în primul referat al Dosarului Revoluției, vizat de generalul Dan Ioan: s-au executat focuri de armă pe fondul unor stări de stres și oboseală!

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate