Au mărșăluit împreună, acum se dezic: liderii UDMR nu-i mai vor pe cei de la Jobbik alături

Au mărșăluit împreună, acum se dezic: liderii UDMR nu-i mai vor pe cei de la Jobbik alături

Președintele UDMR Sfântu Gheorghe și primar al municipiului respectiv, Antal Árpád András, spune că reprezentanții partidului extremist Jobbik fac rău secuilor, după ce acum două zile cei doi au participat la același evenimente de la Târgu Mureș.

Ieșirea președintelui Traian Băsescu referitoare la activitatea liderilor Jobbik – partid de extremă dreapta din Ungaria – în cadrul diferitelor manifestări din România i-a determinat pe liderii etnicilor maghiari să ia atitudine. ”Afară cu extremiștii din Transilvania”, spun ei, cu toate că la evenimentele de acum două zile de la Târgu Mureș, alăturarea UDMR – Jobbik nu a fost denunțată de niciuna din părți. Cel puțin nu până la momentul incidentelor de la final, când jandarmii au fost provocați și atacați cu petarde de o parte din participanții la evenimentele de comemorare a celor trei secuil uciși în 1854. Participanți caracterizați drept susținători ai partidului maghiar Jobbik.

”Ne fac rău prin prezența lor”

Printre liderii UDMR prezenți la Târgu Mureș a fost și primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád András, președinte și al organizației locale a UDMR. ”Nouă, comunității maghiare, ne fac rău în primul rând prin prezența lor. Pentru că și presa centrală din România, în loc să vorbească despre evenimentele organizate, fie de UDMR, fie de Consiliul Național Secuiesc și despre țelurile acestor evenimente, întotdeauna arată faptul că au participat și extremiști maghiari”, a declarat Antal Árpád pentru Evenimentul Zilei. Strict referitor la nume și organizații, reprezentantul UDMR cere interzicerea prezenței Gărzii Maghiare în România (Garda Maghiară fiind scoasă în afara legii și în Ungaria), dar nu mai este chiar atât re radical în ceea ce privește Jobbik. Al cărui lider - Gábor Vona – a fost și el prezent acum două zile la Târgu Mureș.  ”Nu știu dacă Jobbik poate sau nu a fi interzis din punct de vedere legislativ, poate că trebuie izolat. Jobbik nu ne ajută pe noi cu nimic pentru faptul că vin și participă la evenimentele noastre. Ei să stea în Ungaria, să-și rezolve problemele acolo, prezența lor în Transilvania, în Secuime, nu ne ajută”, mai afirmă primarul din Sfântu Gheorghe.

Ne puteți urmări și pe Google News

De vină sunt și organizatorii

În urma incidentelor de luni, de la Târgu Mureș, președintele României, Traian Băsescu, a anunțat că va cere în următoarea ședință CSAT discutarea chestiunii Jobbik, partid extremist al cărui acces pe teritoriul țării noastre ar trebui interzis prin lege, după cum a declarat președintele. Antal Árpád cere ca și extremiștii români să fie sancționați. ”Noi am fi foarte bucuroși dacă acest lucru s-ar reglementa și ar fi bine ca acest lucru să se reglementeze și pe partea de extremiști români. Pe mine mă preocupă faptul că și municipiul Sfântul Gheorghe este loc de întâlnire al extremiștilor maghiari și români și nu îmi doresc nici pe unii, nici pe alții la noi în oraș, în Târgu Mureș sau alte orașe. Pentru că ei vin, fac scandal și pleacă, iar noi rămânem acolo, români și maghiari și trebuie să ne rezolvăm problemele și să trăim împreună în fiecare zi”. În ceea ce privește ciocnirile de la Târgu Mureș, provocate de extremiștii maghiari, primarul din Sfântu Gheorghe consideră că ”vina” este împărțită. ”Nu cred că a fost corectă atitudinea primarului și a poliției locale de a interzice acel marș. Până la urmă nu poți interzice cuiva să meargă pe trotuar... A creat o atmosferă mai agitată această interzicere de a manifesta sau circula.  Eu cred că și organizatorii sunt de vină, mă refer la cei de la Consiliul Național Secuiesc, pentru că ei ar fi trebuit să izoleze acest grup (susținătorii Jobbik – n.r.) și să nu îi lase să provoace jandarmii”.