Au fost înlocuiţi dezfectanţii Hexi Pharma din spitale?

Au fost înlocuiţi dezfectanţii Hexi Pharma din spitale?

Moartea violentă a patronului Hexi Pharma, Dan Condrea, a plasat într-un con de umbră o problemă deosebit de importantă - înlocuirea dezinfectanților diluați din spitale cu alții noi

La puțin timp după izbucnirea scandalului dezinfectanților diluați, Guvernul României a dispus retragerea tuturor produselor Hexi Pharma din unitățile medicale, acțiune care a provocat panică. Nu mai puțin de cinci spitale mari din țară anunțau că vor funcționa, până la lămurirea chestiunii, doar în regim de urgență. Mai mult, pentru a-și proteja statutul profesional în fața isteriei generale, mai mulți medici amenințau cu promovarea, pe termen nelimitat, a medicinei defensive. Mai exact, urmau să profeseze doar la adăpostul unui morman de acte care să le garanteze neștirbită conduita, cariera și renumele.

Produsele neconforme sunt returnate firmei distribuitoare

Ce s-a întâmplat în spitale de atunci? Ce s-a întâmplat, mai exact, cu dezinfectanții diluați de la Hexi Pharma? Au fost ei înlocuiți? Au fost distruși, aruncați? În încercarea de a răspunde la aceste întrebări, EVZ a contactat un chirurg care, zi de zi, muncește în sălile de operație ale unui mare spital bucureștean: „Imediat cum a dictat Cioloș retragerea dezinfectanților de la Hexi, unitatea noastră a primit produse noi. N-am reținut numele firmei, dar sigur erau diferiți, pentru că sticla era alta, dezinfectantul nu mai era lichid. Acum folosim un dezinfectant-gel, pulverizator, mai păstos, cu consistență mare. Mie mi se pare bun. Același lucru l-am auzit și de la diferiți colegi de-ai mei, care lucrează la alte spitale din Capitală sau din țară”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebat dacă știe ce s-a întâmplat cu dezinfectanții diluați de la Hexi Pharma, medicul ne-a dezvăluit, tot sub protecția anonimatului, traseul produselor: „E simplu. Produsele neconforme sunt returnate firmei distribuitoare. Se întocmește un raport cu această constatare, urmând ca firma respectivă, în speță Hexi Pharma, să returneze banii. Păi, de ce credeți că au încercat să bage firma în faliment? Pentru a scăpa de datorii! Se strânseseră, probabil, milioane sau zeci de milioane de lei! Toate spitalele care au primit dezinfectanți de la Hexi au returnat produsele și, cum statul a blocat intenția celor de la Hexi de a declara falimentul, acum trebuie să achite o căruță de bani”.

Faptul că autoritățile au reușit să înlocuiască dezinfectanții diluați din spitale cu unii de calitate e lăudabil.

În urma acestui demers rămâne însă și un mare semn de întrebare: cum vor fi recuperați banii datorați statului de către Hexi Pharma? Mai ales acum, când patronul Dan Condrea nu mai poate fi tras la răspundere.

Nicolăescu, săgeți către Bănicioiu

Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătăţii, a dezvăluit ieri că a demarat, în anul 2013, un control privind curăţenia şi igiena ca principal factor pentru infecţiile intraspitaliceşti, pe care succesorul său la minister, Nicolae Bănicioiu, l-a oprit: „Pentru că mi s-a părut că anumite aspecte sunt repetitive am dispus, la începutul lunii februarie, un control de trei luni, care ar fi trebuit să înceapă pe 1 martie. Eu am demisionat pe 27 februarie. Deci, după ce am plecat din mandat, din câte ştiu, a fost anulat următorul control, dar sigur, puteţi să îl întrebaţi pe domnul Bănicioiu de ce l-a anulat”.