Editura Evenimentul si Capital

Au făcut-o de oaie!

Simona Ionescu
Autor: | | 10 Comentarii | 4471 Vizualizari

Urmăresc cu atenție ping-pong-ul dintre fostul și actualul DNA pe tema dosarelor ascunse în sertare sau lucrate cu suportul interceptărilor SRI.

 Dar doar atât, umăresc activitatea și declarațiile celor doi procurori anticorupție, Kovesi și Morar, și citesc, tot cu atenție, comentariile susținătorilor celor două tabere. Nu mi s-a cristalizat o opinie clară fiindcă toată această gâlceavă instituțională mustește a politică. Urmăresc amuzată dezvăluirile fostei nurori a lui Virgil Măgureanu, care a dat de lucru procurorilor DNA. Cam tot ce a spus până acum Alina Petre Măgureanu a apărut în presă în ultimii ani. Inclusiv în Evenimentul zilei. Foarte bine, dacă acum o poveste de alcov se transformă în „curățătoria Nufărul”! Va trebui, însă, să mă convingă procurorii că se va întâmpla așa și că nu asistăm la o bătălie subterană între falii ale serviciilor secrete, deoarece despre personajele scandalului răscolit de nora fostului șef al SRI se știe că mai toți erau apropiați de SIE. Mă interesează, însă, și urmăresc cu atentă îngrijorare (nu cred că expresia e licență Klaus Iohannis, căci ea vine din trecutul presei comuniste!) activitatea instituțiilor statului răspunzătoare de alimentația populației și investite cu puterea de a apăra economia țării. Ar fi nițel vorba și de securitate națională atunci când cade exportul în comunitatea europenă, nu? Din această cauză, poate că de acum încolo vom auzi și de implicarea serviciilor secrete, prin diviziile lor economice, în povestea asta cu stoparea comercializării brânzei românești pe piețele din Italia, Spania și Germania. E cazul și de o anchetă mai accelerată a procurorilor, dar și de o poziție mai fermă a premierului Dacian Cioloș față de miniștrii săi de la Agricultură și de la Sănătate care nu au trecut testul competenței unui tehnocrat. Ar fi o destabilizare a guvernului dacă s-ar produce niște demiteri? Totuși, au murit niște copii, italienii au transmis o alertă europeană privind „brânza de oaie din România” infestată, fără să aducă probe concrete, iar cei doi minștrii parcă sunt din scheciurile lui Toma Caragiu!

Lucrurile nu pot rămâne în coadă de pește, căci e vorba de viață și de moarte. Au trecut, deja, peste două luni de când spitalul „Marie Curie” din București a început să primească copii infestați cu E.coli și diagnosticați cu Sindrom Hemolitic Uremic (SHU). ANSVSA, DSP, ANPC, Ministerul Sănătății, Ministerul Agriculturii și Parchetul nu au reușit să descopere din ce aliment provine E.coli. Copiii continuă să se îmbolnăvească și să fie aduși la „Marie Curie”. Brânza de la Brădet e retrasă de pe piață de la începutul lunii martie, iar tam-tamul care s-a făcut la televizor și prin toate canalele de presă e imposibil să nu fi ajuns și la urechile mamei fetiței de doi ani din Brașov, mamă care a declarat ieri medicilor că dă copilului doar produse ambalate, fie iaurt, brânză sau cașcaval. Deci toate pasteurizate, proces prin care bacteria ucigașă moare.

Directorul ANSVSA, Andrei Butaru, va trebui și el să răspundă public pentru declarațiile contradictorii pe care le-a făcut cu privire la depistarea bacteriei E.coli în lotul de 25 kg de brânză de vaci de la Brădet, în fabrica respectivă și la șapte angajați de acolo. Să ne explice clar de ce la începutul săptămânii trecute nu era contaminată brânza, iar după apariția cazului din Italia a făcut conferință de presă ca să anunțe populația să arunce de prin frigidere produsele lactate de la Brădet! Să ne arate buletinele de analiză, ca probă că acestea ne îmbolnăvesc. Să ne explice de ce vineri a acceptat alerta italienilor și abia sâmbătă a realizat că buletinul lor de analiză, publicat pe portalul european SRAAF, nu conținea numele producătorului, sortimentul exact de produs, numărul lotului din care făcea parte brânza consumată de copil în Italia, data fabricării și data expirării. În acel buletin de analiză parțial se preciza faptul că proba de brânză a fost recoltată dintr-un spital din Florența (Italia), în data 14 martie și că la analiză au fost identificate genele verotoxigene și se lucrează pentru izolarea tulpinii de E. coli. De ce s-a grăbit Andrei Butaru să confirme o amețeală care, dându-i el valoare de adevăr, va aduce prejudicii comerciale României? Ca să nu greșească ar fi putut ține cont de niște informații publice: 1. OMS spune că „bacteria E.coli are o perioadă de incubaţie de trei-patru zile”. 2. Tatăl copilului bolnav din Italia declara, la B1TV, că băiețelul lui a mâncat brânză Brădet, la fel și soția sa care „a consumat-o pe 5 sau pe 6 martie”.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate