Editura Evenimentul si Capital

Au circulat o serie întreagă de legende. Moş Crăciun este român?

Moşul s-a transformat în cetăţean al lumii, fiecare popor îndrăgindu-l în felul său
Autor: | | 1 Comentarii | 655 Vizualizari

Moşul s-a transformat în "cetăţean al lumii", fiecare popor îndrăgindu-l în felul său. Legenda lui Moş Crăciun variază de la o regiune la alta a globului şi de la o cultură la alta.

La români, în vechime, Crăciun era un zeu solar, de origine indo-europeană, specific teritoriilor locuite de geto-daci, identificat ulterior cu zeul roman Saturn şi cu zeul iranian Mithra.

Timp de peste un mileniu, creştinii au sărbătorit Anul Nou în ziua de Crăciun. Determinativul de "moş" arată vârsta zeului adorat, care trebuia să moară şi să renască odată cu timpul calendaristic, la Anul Nou. De-a lungul timpului, pe spaţiul locuit de poporul român au circulat o serie întreagă de legende şi reprezentări ale lui Moş Crăciun. Cele mai vechi îl prezintă pe acesta încercând să împiedice naşterea pruncului sfânt Iisus, deoarece venirea acestuia pe lume aducea moartea Moşului.

Figură naţională

Bogdan Petriceicu Haşdeu derivă cuvântul "Crăciun" de la "crastinium"- "ziua de mâine", iar lingviştii Ovid Densuşianu şi Alexandru Graur din latină: "creatio" (naştere) sau "incarnatio" (încarnare). Cercetătorul Petru Caraman susţine că numele e strict românesc, vecinii slavi doar împrumutându- l. Conform etnologilor, hlamida roşu cu alb a Moşului ar reproduce îmbrăcămintea preoţilor geto-daci, aşa cum atestă o statuetă antică descoperită în cetatea Romula din Olt. Se pare că vinovaţi pentru anularea "figurii naţionale" a lui Moş Crăciun sunt anii de comunism, când Moş Crăciun a fost înlocuit cu tovărăşescul Moş Gerilă (de la rusescul "Ded Moroz").

Americanii susţin că "figura" Moşului i se datorează lui Thomas Nast. În decembrie 1862, Nast publica un desen de Crăciun intitulat "Santa Claus", care îl înfăţişa pentru prima oară pe Moş: un bătrân durduliu şi bonom, îmbrăcat în steagul american şi împărţind daruri soldaţilor.

Inspirându-se din tradiţia Europei Centrale, el preluase imaginea Sfântului Nicolae, îndulcindu-i trăsăturile ascuţite. În 1866, primul an de pace, Nast stabilea definitiv personajul şi ambianţa, reproduse apoi la infinit: un bătrânel bărbos, cu tunică roşie şi cizme, pregătindu-se pentru noaptea de Ajun, fabricând jucării în atelierul propriu, studiind un catastif în care figurau toate faptele bune si rele ale copiilor sau căutând cu un telescop copiii cuminţi.

Apoi, Moşul a devenit imaginea celebrei băuturi răcoritoare americane şi aşa a rămas. În plus, cu timpul, societatea de consum, marile firme l-au preluat pe Moş Crăciun şi l-au făcut… agent de vânzări. Una dintre anecdotele legate de "crearea" acestuia spune că înfăţişarea lui Moş Crăciun cu pufoaica roşie este după o ilustrată vieneză de secol XVIII. Şi că desenatorul a luat ca model un vizitiu rus, tot timpul beat, care iarna, pe zăpadă ducea copiii şi domnişoarele cu sania strigând "Ho, ho, ho!", ca să atragă atenţia viitorilor clienţi.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate