Editura Evenimentul si Capital

Atunci când Dumnezeu te ia de mână! Povestea omului care încetase să existe pentru restul lumii

Teodor Crețeanu își trăiește, la baba Ana, lângă Mizil, a doua sa viață. Părintele Milea l-a ajutat să se reabiliteze în primul rând în proprii săi ochi FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 6 Comentarii | 4467 Vizualizari

Când a ieşit din puşcărie, după 18 ani, familia l-a renegat. A muncit cu cârca pe unde a putut până a ajuns sclav, la propriu, pe plantaţie. Acum are micul său paradis.

Dumnezeu e mare!”, exclamă părintele Milea, unul dintre cei mai sufletişti şi devotaţi preoţi din ţară. Are în grijă peste 150 de suflete necăjite: vârstnici, copii săraci şi alţi bătuţi de soartă. Unul dintre ei este Theodor Creţeanu, sculptor de meserie. Are 57 de ani, din care o treime i-a petrecut în puşcărie. Ajunsese un vagabond. Părintele Milea l-a cules de pe drum, i-a făcut acte şi i-a dat un rost în viaţă.

Ultima noapte de închisoare, întâia zi de libertate

Pe 11 august 2007, pe poarta puşcăriei de la Mărgineni, fostă Haimanale, din judeţul Dâmboviţa, ieşea un omuşor cu o bocceluţă. Theodor Creţeanu tocmai îşi săvârşise pedeapsa pentru o crimă pe care n-a recunoscut-o niciodată, în faţa instanţei. Nu dormise deloc. Se tot gândea cum arată, noaptea, cerul fără gratii. Executase 18 ani, şase luni şi patru zile de închisoare. Pe Doru Creţeanu, în ultimii zece ani, nu-l mai căutase nimeni. Nici fosta concubină, nici fie-sa şi nici sora lui. Nu a avut nicio reducere din pedeapsă. Omul muncise, făcuse statui, icoane şi picturi, dar statul nu recunoştea astfel de activităţi ca „muncă”.

Când a ajuns în Bucureştiul pe care îl lăsase sub Ceauşescu şi îl regăsea sub Băsescu a amuţit. Pe drum sporovăise tot timpul, dar la vederea reclamelor luminoase şi a magazinelor pline cu mâncare nu-şi mai găsea cuvintele. Prima ciorbă de burtă a sorbit- o încet, iar din sticla de bere n-a băut decât jumătate, să nu se îmbete. A mâncat şi doi mititei. Mai mult nu putea. Ajuns acasă la soră-sa, femeia l-a primit, dar l-a gonit după câteva zile. A înghiţit în sec şi-a luat bocceaua şi a plecat.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate