Atenţie! S-au descoperit specii noi de păduchi şi căpuşe

Atenţie! S-au descoperit specii noi de păduchi şi căpuşe

O echipă de cercetători clujeni de la Disciplina de Parazitologie şi Boli Parazitare, din cadrul Facultăţii de Medicină Veterinară a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca a anunţat recent descoperirea câtorva noi specii.

Descoperirile au avut loc în urma unor expediţii ştiinţifice la care cercetătorii au participat, în special în ţări de pe continentul african. ”În cadrul acestui proiect pe care îl avem, de vreo câţiva ani buni, mergem în ţări tropicale, în special Kenya sau Coasta de Fildeş. Acolo lucrăm de obicei pe animale domestice, studiem ce paraziţi au câinii, care e diversitatea lor, care sunt variaţiile sezoniere, altitudinale. Dar în paralel se întâmplă să ne mai aducă localnicii câte o antilopă, sau un alt animal, pentru că văd că ne interesează. Şi atunci, accidental, descoperim ceva mai aparte. De exemplu, au prins nişte războinici din tribul Samburu o antilopă dik-dik, noi am studit-o şi apoi i-am dat drumul, dar am găsit pe ea nişte păduchi care s-au dovedit a fi o specie nouă'”, a declarat ieri coordonatorul proiectului, Andrei Mihalca, informează www.agerpres.ro.

 O altă descoperire este o nouă specie de căpuşă, parazită pe lilieci în Ungaria, descrierea acesteia fiind facută în prestigioasa revistă ştiinţifică Parasites & Vectors. „Nişte colegi din Ungaria, cu care am lucrat, au descoperit o căpuşă pe lilieci, în peşterile de la ei. Pentru că ei nu fac partea de biologie moleculară, ne-au trimis nouă căpuşele, am extras ADN-ul şi am făcut noi ceea ce ţinea de genetică, pentru că acum, la descrierea speciilor noi, trebuie să ai şi o analiză genetică, nu mai merge doar aşa, să descrii cum arată”, a explicat Andrei Mihalca. A treia descoperire: o nouă specie de protozoar parazit, găsit la o şopârlă din Kenya. Descoperirile au fost făcute în urmă cu patru-cinci ani, însă stabilirea faptului că organismele respective reprezintă specii noi poate să dureze foarte mult, astfel că rezultatele au fost publicate doar recent. Studiile care au dus la descoperirea acestor noi specii au fost realizate în cadrul unui proiect de cercetare finanţat din fonduri naţionale.

Ne puteți urmări și pe Google News