Editura Evenimentul si Capital

Atentat de lup singuratic la Munchen: teroristul de lângă noi | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 3 Comentarii | 2137 Vizualizari

Atac terorist oribil de la Munchen, vineri seara, când un cetăţean german de origine iraniană, după primele informaţii, şi-a încărcat pistolul în toaleta unui Mc Donald’s şi a început să tragă fără nici un fel de discernământ asupra celor mai uşoare ţinte, ucigând copii ce erau la o serbare la fast food. După aceea a ieşit din restaurant şi a intrat într-un mall, a ucis cu sânge rece 9 oameni şi a rănit alţi 21, din care 3 se află în stare gravă. Deşi a strigat Alahu Akbar, autorul s-a dovedit născut în Germania şi şi-a pus capăt vieţii după atac.


Detalii aici: REVOLTĂTOR! BESTIA JIHADISTĂ care a ucis FĂRĂ MILĂ nouă persoane aseară în MUNCHEN şi-a ATRAS victimele în centrul comercial printr-un ANUNŢ pe FACEBOOK. Dezaxatul a TRAS asupra copiilor dintr-un FAST FOOD McDonald`s | GALERIE FOTO şi VIDEO



Atacul a intervenit într-o formă care trădează paradigma clasică a “inamicului din cetate”, deci nu mai e vorba despre un terorist venit din afară, nici despre un radicalizat participant în teatrele de operaţiuni teroriste din Siria, Irak, Yemen, Afganistan sau alte state din Maghreb.

E vorba despre teroristul de lângă noi, vecinul de pe palier, născut în Germania, care pleacă să ucidă, despre educatorul de la grădiniţa de cartier unde profesorul, cel mai drăguţ şi săritor vecin, pleacă într-o dimineaţă cu un rucsac în spate şi se aruncă în aer într-un mijloc de transport în comun ucigând cât mai mulţi compatrioţi.

Sau e vorba despre vânzătorul de ziare din colt, pe care-l ştim de 10 ani, cu trei copii şi familie, care într-o seară de 14 iulie închiriază un camion şi îl transformă în armă, ucigând concetăţenii săi francezi pe o esplanadă din Nisa.

Identificarea unui asemenea atacator de tip lup singuratic este extrem de dificilă, dacă nu imposibilă. El nu comunică cu nimeni, şi se comportă ca un om normal care intră într-o criză de nebunie, o tulburare de comportament majoră, un moment în care ucide cât mai mulţi semeni fără o motivaţie reală.

Tipul acesta de atacuri reclamă un instrumentar de tactici de contracarare extrem de sofisticat şi în faţa căruia atât Franţa, cât şi Germania par să fi demonstrate vulnerabilităţi extrem şi lipsa capacităţii de a asigura siguranţa cetăţenilor.

Mai întâi vorbim despre identificarea persoanelor predispuse să intre în acest spectru. Foarte dificil, dacă nu se radicalizează pe Internet şi nu vorbesc cu nimeni din jur sau la telefon. Problemele nefiind cunoscute, e greu de identificat tendinţa suicidară, cu iz vindicativ împotriva întregii omeniri, a unui asemenea terorist.

Mai mult, este un nativ în ţările occidentale, şi nici drumurile sale nu arată intrarea în vreo categorie de risc prin trecerea în spaţii de islamizare sau radicalizare.

De această dată metodele de acţiune sunt de altă natură. Mai întâi cele care ţin de identificarea şi notificarea modificărilor bruşte de comportament, educaţia de Securitate şi încrederea cetăţenilor de a informa autorităţile. Cea mai indicată ţară exemplu cu un asemenea comportament civic este Elveţia, acolo unde dacă parchează o maşină necunoscută într-un cartier, cineva sună la poliţie pentru ca intrusul să fie verificat.

Pagina 1 din 2



Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate