Ateliere pentru toate vârstele, în grădina Institutului Cultural Român

Ateliere pentru toate vârstele, în grădina Institutului Cultural Român

În această vară, la Institutul Cultural Român se dezvoltă cunoștințe și se cultivă pasiuni: de pe 10 august, artiști, jurnaliști și scriitori vin în sala și în grădina ICR (Aleea Alexandru 38, București) să-și împărtășească experiențele, pe înțelesul celor mici, dar și pe gustul celor mari.

Vor fi studiate istoria artei, cu Raluca Ilaria Demetrescu, artist plastic; pictura și desenul, cu Roxana Ambrozie, artist plastic și curator; arta decorativă, cu Iuliana Popescu; scrisul jurnalistic și cel beletristic, cu Cristian Răuțu (TVR) și Dragos Ghițulete (ICR); canto-ul, cu artista Izabela Barbu și fotografia, cu Mihail Cratofil (ICR).

Organizate în serii de câte două săptămâni, atelierele pentru copii se desfășoară în perioada 10 august – 10 septembrie, iar cele pentru adulți în perioada 10 august – 30 septembrie. Atelierul de fotografie va începe de pe 17 august. Orarul detaliat va fi disponibil în curând la adresa www.icr.ro/ateliere_icr_2015.

Participarea la prima serie de cursuri este gratuită, pe baza înscrierii prealabile la adresa raluca.calin@icr.ro, cu specificarea atelierului vizat și, în cazul minorilor, a vârstei cursantului.  Se vor acorda certificate de absolvire.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Propun un exerciţiu pentru învăţarea, în paşi simpli şi clari, a unor noţiuni de istoria artei. Mă interesează ca acei cursanţi care vor fi interesaţi să plece de la curs cu mai multe întrebări decât răspunsuri, să înţeleagă un pic ce înseamnă o creaţie artistică contemporană şi să aibă noţiuni de istoria artei,“ spune Raluca Ilaria Demetrescu, artist plastic.

Cum poți să îți dezvolți imaginația și creativitatea? La cursul de pictură și desen ținut de Roxana Ambrozie, participanții vor putea să dea frâu liber exprimării artistice și să învețe diverse tehnici: de la dactilopictura, unde se va picta direct cu mâna, până la tehnica suprapunerii de culoare, tehnica firului de ață, cea a ștampilei de cartof, a buretelului și a gumei de șters, a petei de cerneală, a amprentei degetului, a desenului cu lumânarea, cu creta sau cu acuarela.

Iuliana Popescu va prezenta arta decorării simțită și traită de un autodidact, care între două traduceri pictează: „Între joc, inspirație, entuziasm și stări de moment mâna și gândul au un moment de prietenie strânsă. Sunt în armonie și mă lasă și pe mine să particip la jocul lor, uneori ca un spectator uimit...“ Cursanții vor învăța să picteze pe sticlă, pe lemn și să readucă la viață obiecte uitate sau, la prima vedere, nefolositoare.

Izabela Barbu, pe numele de scenă Jezebel: „Cum a ajuns artist un om care pana la 40 de ani a lucrat in sistemul bancar? Prin dăruire și urmându-și inima. De ce canto? Veți învăța să transmiteți sentimente, emoții, să “povestiți” prin cântecele voastre, aidoma unui actor și să ajungeți la inimile auditoriului. Veți învăța să transfigurați tracul de scenă în emoție artistică, în act creator.“  Despre imagine se spune că ar valora „cât o mie de cuvinte“. Dincolo de această aritmetică retorică, explozia comunicării este acompaniată, în lumea de astăzi, de omniprezența vizualului. Fotografia de presă, fotografia ca artă, fotografia ca document sunt zone care se intersectează, fără se suprapună. Despre teoria și practica unui domeniu care împlinește în curând două secole, le va vorbi cursanților Mihail Cratofil, ale cărui fotografii ilustrează, de mai bine de un deceniu, evenimentele ICR.