Editura Evenimentul si Capital

Atâta liniște și consens la București, că refugiații ne ocolesc | CHIRURGUL POLITIC

Partidele și-au luat angajamentul să rămână într-un defi cit bugetar de 2%
Autor: | | 5 Comentarii | 1687 Vizualizari

Începând de săptămâna aceasta, analiza lui Sebastian Lăzăroiu va fi publicată în fiecare luni, nu marțea, ca până acum. EVZ vă invită să citiți diagnosticul pe care „Chirurgul politic” îl pune pentru cele mai importante evenimente ale săptămânii

Criza musulmanilor care au luat calea băjeniei, sătui de membre sfârtecate de obuze și funeralii în pripă ale rudelor din teatrele de război, arată modificări profunde ale conștiinței colective în secolul XXI. Oricât de multe despart lumea creștină de lumea musulmană, e greu de conceput azi să lași oameni să moară înecați în bărcuțe ticsite sau să pui în fața maselor neînarmate în mișcare baraje de sârmă ghimpată și blindate. E adevărat că asta va ține România încă la porțile clubului popoarelor occidentale care circulă fără opreliști, dar poate că e mai bine așa, de vreme ce noi înșine nu suntem încă pregătiți să luăm contact cu alte forme de civilizație.

Pentru că imigranții ocolesc plaiurile mioritice în călătoria lor spre o destinație mai sigură, sperăm măcar ca investitorii să nu ignore relaxarea fiscală pusă la cale în București de liderii partidelor. Pentru prima oară, după 1989, statul român pare a fi găsit antidotul pentru virusul letal al populismului din anii electorali. Experimentul „Ponta” a luat sfârșit în mod oficial și el nu se referă la un singur personaj, ci la un mecanism instituțional care s-a dovedit păgubos pentru societate.


FOTO: Partidele și-au luat angajamentul să rămână într-un deficit bugetar de 2%Cade puțin tencuiala de pe Schengen

Bătrâna Europă și-a construit o cetate inexpugnabilă, căreia i-a zis Schengen, numai că toate camerele sofisticate cu termoviziune de pe fâșiile de frontieră au paralizat în fața mamelor plângând cu copii în brațe, tinerilor cu încălțări sfășiate de-a lungul marșului disperării, bătrânilor în cârje scăpați de furia valurilor Mediteranei.

Zidurile se dovedesc inutile într-o lume în care emoția se răspândește fulgerător prin media online și rețelele de socializare. Dar emoțiile nu înseamnă doar compasiune creștină, atunci când vorbim de musulmani, ci și temeri, multe justificate, referitoare la inocularea terorismului prin hemoragia din țările arabe.

Justifică asemenea nesiguranțe ale cetățenilor europeni o atitudine pasivă sau chiar ostilă din partea statelor față de valul de migrație? Uniunea Europeană va trebui să găsească un răspuns grabnic și la această întrebare.

Atmosfera din România, țară ocolită de cei ce-și caută un adăpost sigur, pare mai curând nefavorabilă primirii de refugiați, iar politicienii, ca de obicei, se ascund de teme care polarizează excesiv, chiar dacă ele sunt importante pentru dezbaterea publică.

Asul din mâneca lui Iohannis pentru 2019

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate