Editura Evenimentul si Capital

ATENTIE! Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor: Deodorantele tip roll-on conţin substanţe nocive pentru corp. Solicităm în mod public Ministerului Sănătății să realizeze o analiză a compoziției chimice a deodorantelor comercializate pe piață

Autor: | | 1 Comentarii | 512 Vizualizari

77% dintre deodorantele tip roll-on conţin substanţe care perturbă sistemul endocrin şi au efect alergen, avertizează Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România.

În perioada 6 iulie – 10 iulie 2016, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România a făcut o analiză a deodorantelor de tip roll-on. Astfel, au fost achiziționate din marile structuri comerciale 31 de deodorante tip roll-on în vederea analizării compoziţiei chimice a acestora.

Specialiştii au constatat că 29% dintre produsele analizate conțin BHT, o substanță cu potențial carcinogen, şi 23% conțin clorhidrat de aluminiu, o substanță cu potențial toxic asupra creierului.

 Foto: dr. Costel Stanciu – președintele Asociației Pro Consumatori 

“Din pacate, omul modern este înconjurat de „otrăvuri cu acțiune lentă“, pe care corpul adulților și, mai ales, al copiilor le absoarbe prin căile respiratorii, prin piele, chiar şi prin aparatul digestiv, îmbolnăvindu-se treptat și, deseori, ireparabil. Prin această campanie, ne propunem să-i îndrumăm pe consumatori în vederea realizării alegerilor potrivite a produselor cosmetice din punct de vedere al conţinutului în substanţe chimice, astfel încât să nu se expună unor riscuri cu privire la sănătate.

Limbajul în domeniul produselor cosmetice a cunoscut o dezvoltare accelerată în ultimele decenii ca urmare a apariției numeroaselor substanţe şi tehnologii noi. Pentru consumatori, acest limbaj, preluat masiv de comercianți, poate provoca neînțelegeri sau chiar confuzii, cu efecte nedorite pentru utilizatori. Alegerea unui deodorant nu este un lucru atât de ușor precum pare la prima vedere.

În primul rând, trebuie să avem în vedere cui îi este destinat acest tip de produs, femeile însărcinate şi vârstnicii fiind consumatorii cei mai vulnerabili la astfel de produse. Având în vedere că în acest tip de produs predomină ingredientele de natură chimică, consumatorii cu probleme de sănătate trebuie să se informeze în prealabil la medicul dermatolog. Deodorantele ar trebui tratate cu cea mai mare grijă, în special de către Ministerul Sănătăţii, care ar trebui să realizeze controale periodice și testări ale produselor cosmetice. În prezent, agenţii economici pot comercializa orice produs cosmetic numai în baza unei notificări adresate Ministerului Sănătăţii, care de fapt înseamnă doar o luare în evidenţă a acestora. Având în vedere compoziția chimică a unor deodorante, ne exprimăm temerea în legătură cu potențialul cancerigen, mutagen sau toxic al unor ingrediente, care creează o lipsă de siguranță pentru consumatori. Solicităm în mod public Ministerului Sănătății să realizeze o analiză a compoziției chimice a deodorantelor comercializate în prezent pe piața românească, în vederea interzicerii/retragerii produselor nesigure pentru sănătatea consumatorilor”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu – președintele Asociației Pro Consumatori (foto).

BHT poate provoca leziuni la nivelul ficatului în concentrații mari și apariția de tumori, poate produce astm și probleme de comportament la copii, este alergen pentru piele și ochi și, de asemenea, este potențial cancerigen şi posibil perturbator al sistemului endocrin.

Deodorantele tip roll on pentru bărbaţi în care se regăseşte BHT:

Adidas 24 h Deo Stick Pure Game 0% alcohol (Fabricat în Monaco); Dove Men + Care Cool Fresh 48% Alcohol (Fabricat în Rusia); Intesa Pour Homme Deodorant Freschezza Delicata Stick No alcohol Ylang-Ylong (Italia); Malitia Profumo D’Instesa Uomo Vetyvet (Fabricat în Italia); Rexona Men MotionSense Invisible Black+White 48h (Fabricat în Rusia);

Deodorantele tip roll on pentru femei în care se regăseşte BHT: Adidas 6 in 1 Cool & Care 48h Anti-Perspirant (Fabricat în Spania); Bionsen Caringtouch Gentle & Soothing 24 h (Fabricat în San Marino); Dove natural touch dead sea minerals 48 h (Fabricat în Rusia); Nivea Invisible for Black & White 48 h (Fabricat în Germania).

În 23% dintre produsele analizate s-a sesizat clorhidrat de aluminiu, un ingredient cu rol de antiperspirant, astringent şi deodorant.

Deodorantele care conţin clorhidratul de aluminiu nu trebuie aplicate pe zone cu răni deschise, cum ar fi micile tăieturi provocate de lama de ras, iritaţiile sau coşurile. Aluminiul pătrunde în organism prin leziunile de la nivelul pielii şi poate provoca efecte toxice asupra ficatului, rinichilor, oaselor sau creierului.

Deodorantele tip roll on pentru bărbaţi în care se regăseşte clorhidrat de aluminiu:

Garnier Men 72h (Fabricat în Franţa); Men Activ Science Nonstop 48h (Fabricat în Franţa); STR 8 Body Refresh Adventure 24h (Fabricat în Franţa).

Deodorantele tip roll on pentru femei în care se regăseşte Clorhidrat de aluminiu: Garnier Mineral Invisibil Clear Original 48h (Fabricat în Polonia); Lycia Original 48h (Fabricat în Italia); Nectar of Beauty 24 h (Carrefour) (Fabricat în Franţa). Rexona Motion Sense Aloe Vera 48h (Fabricat în Marea Britanie).
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate