Editura Evenimentul si Capital

Asasinarea lui Boris Nemtsov: 5 ceceni acuzați, liderul grupului dispărut, cel ce a comandat execuția neidentificat | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 16 Comentarii | 2450 Vizualizari

Moscova a făcut o anchetă „a la russe” la crima abominabilă a liderului opoziției ruse, Boris Nemtsov, sub zidurile Kremlinului.

 La un an de la asasinatul din 27 februarie 2015, serviciul de investigație al Rusiei a anunțat că a încheiat cercetarea celor 5 bărbați acuzați de uciderea lui Boris Nemtsov și trimiterea în judecată.

Nemtsov a fost asasinat în urma unei operațiuni puse la cale și executată de cei cinci ceceni, înainte de a da publicității un raport cu date ce probează implicarea Rusiei în războiul din Ucraina cu trupe regulate. Raportul era realizat din depozițiile mamelor și rudelor celor uciși în Donbas și care au fost fie îngropați și incinerați în regiune, fie înmormântați pe ascuns, în cimitire din tot cuprinsul Rusiei, după ce au fost repatriați în celebrele „convoaie umanitare”, care transmiteau arme, muniții și furnituri și reveneau cu sicrie în Rusia. Raportul a fost recuperat parțial, din bucățile transmise de Nemtsov colegilor săi și în afara Rusiei, și a avut un impact moderat.

Cei acuzați sunt Zaur Dadayev, Anzor Gubashev, Shadid Gubashev, Temerlan Eskerkhanov și Khamzat Bakhayev, acuzați de uciderea lui Nemtsov după premeditarea, planificarea și constituirea unui grup organizat criminal. S-a mai adăugat și acuzația de cumpărare, transportare și depozitare ilegală de arme, dar și de port ilegal de armă. Un al șaselea suspect, Beslan Shavanov, cel care ar fi tras efectiv în Nemtsov, s-a aruncat în aer în timp ce se încerca reținerea sa în Cecenia, anul trecut, potrivit datelor rechizitoriului autorităților ruse. Probele au fost transmise avocaților apărării celor cinci, care neagă cu toții că ar fi vinovați de cele imputate.

Pe de altă parte, această lungă și ineficientă investigație a lăsat pe deplin nemulțumită opinia publică și mai ales pe occidental, pentru că lasă în suspensie exact elementele esențiale. Astfel, Ruslan Mukhidinov, un fost ofițer cecen de 27 de ani din batalioanele de poliție, membru al trupelor speciale ale lui Ramzan Kadârov, președintele Ceceniei, cel care a ordonat și plătit crima, nu a putut fi niciodată arestat, și nici cel care a comandat, în fapt, crima nu poate fi identificat din cauza verigilor lipsă din anchetă.

Ruslan Mukhidinov e dat dispărut și s-a emis un mandat international de arestare pe numele său, deși chiar avocatul lui Nemtsov, Vadim Prokhorov, a pus sub semnul întrebării faptul că s-ar fi aflat în spatele crimei ordonând- o, susținând că responsabilul direct, care a comandat crima, este mult mai sus în administrația de stat rusă. De altfel, dosarul lui Boris Nemtsov pleacă în instanță fără nici un mobil al crimei și fără principalii comanditari, doar cu un grup de infractori ceceni de drept comun și un presupus asasin care s-a aruncat în aer la arestare, dar și cu un presupus comandant al grupului infracțional organizat care a dispărut. Formula cea mai convenabilă pentru Kremlin.

De altfel, suspiciunea e cu atât mai mare cu cât între timp au dispărut pe rând șeful GRU, serviciul informațiilor militare ruse, zice-se în Siria, deși a fost prezentat ca decedat la birou, în preajma Anului Nou, ca și fostul comandant al trupelor „omuleților verzi” care a condus ocuparea neasumată, organizarea presupusului referendum în bătaia puștii și, în final, anexarea Crimeii, la 17 martie 2014. Ambele incidente, considerate a fi crime de către opoziția rusă, au avut loc în jurul sărbătorilor de iarnă și nu au stârnit mare vâlvă.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate