Editura Evenimentul si Capital

Arsenalul ISIS. Pasul următor: BOMBA ATOMICĂ | SERIAL EVZ - "Teatre de operaţiuni"

Militanții ISIS participând la o paradă militară pe străzile orașului Raqqa, fief-ul lor de pe teritoriul Siriei FOTO: NBC NEWS
Autor: | | 21 Comentarii | 10652 Vizualizari

Într-un an și jumătate, sub privirile îngăduitoare ale Occidentului, ISIS s-a transformat dintr-o bandă de derbedei înarmați pe apucate, într-o armată regulată, cu un armament impresionant: tancuri, blindate, artilerie, mortiere, rachete, arme chimice. Aproape o armată de stat. Acum, visează să intre în posesia armei nucleare. Coșmarul este posibil.

US Central Command anunța în ianuarie că raidurile aeriene ale coaliției internaționale conduse de Statele Unite au distrus, de la crearea acesteia, pe 15 septembrie 2014, 184 de mașini Humvee, 58 de tancuri și circa 700 de alte vehicule ale ISIS.

Deși se voia triumfal, bi lanțul nu făcea decât să demonstreze ineficiența „ciupiturilor” aeriene, în absența unei intervenții hotărâte la sol împotriva ISIS. „O picătură întrun ocean”, comenta Peter Suciu, de la Fox News. În ciuda faptului că este greu de făcut estimări în ceea ce privește arsenalul ISIS, totuși majoritatea informațiilor concordă că gruparea teroristă deține o impresionantă flotă de vehicule de luptă. În 2014, ISIS capturase 2.300 de Humvee americane de la forțele irakiene numai în urma cuceririi orașului Mosul, așa cum recunoștea premierul de la Bagdad, Haider Al-Abadi. Valoarea lor: 1 miliard de dolari!

Și arsenalul teroriștilor a continuat să crească pe fondul lipsei de reacții hotărâte din partea Occidentului. În mai 2015, odată cu capturarea orașului irakian Ramadi, ISIS a capturat cantități importante de echipament american. În total, în mâinile teroriștilor au căzut 100 de vehicule, printre care cel puțin 10 tancuri Abrams M1A1, considerate cele mai performante din lume, și care costă circa 3 milioane de dolari bucata.

Acestor capturi de arsenal american, li se adaugă armament de producție sovietică din timpul Războiului Rece, capturat de la trupele siriene. Așa s-a ajuns ca puștile mitralieră de asalt AK-47 sau tancurile T-72 să fie folosite de ambele tabere în războiul civil din Siria.


FOTO: Două mortiere americane M198 ultramoderne, cu sisteme de ochire cu GPS și rază de 32 de km, căzute în mâinile ISISTancurile sovietice, mai ales, sunt un subiect de îngrijorare pentru mulți experți militari, deoarece întreținerea lor costă puțin și sunt greu de distrus. „Investițiile modeste în tancuri vechi pot constitui o cheie pentru o înarmare eficientă”, spune David Wiley, curator la Tank Museum din Marea Britanie. „O armă modernă anti-tanc este foarte scumpă, costă aproape la fel de mult cât un tanc vechi pe piața neagră, astfel că distrugerea unui tanc devine destul de costisitoare”, apreciază Wiley.

Costurile devin importante, deoarece doctrina militară occidentală pentru distrugerea unui tanc este mult diferită de cea folosită de o gherilă. „Zborul unui avion de luptă cu sistemele sale de armament costă mult”, subliniază profesorul Robert Farley de la Patterson School of Diplomacy. În schimb, grupările de rebeli știu să folosească la fel de eficient o bombă cu benzină - variantă ceva mai sofisticată a tradiționalului cocktail Molotov din Al II-lea Război Mondial - sau alte IED (Improvise Explosive Device), arată Farley. Chiar dacă se întâmplă rareori ca un asemenea dispozitiv improvizat să distrugă un tanc, totuși el reușește să pună în pericol viața echipajului, mai ales dacă acesta nu este încuiat în interior.

ISIS se ferește să zboare

Ușor, ușor, dintr-un grup de insurgenți înarmați, ISIS se transformă într-o armată regulată. Aceasta deoarece, în afară de Humvee și tancuri, mai dispune de tunuri de diverse calibre, mortiere și alte piese de artilerie, ceea ce îi permite să lanseze tiruri cu obuze de la mare distanță. În plus, jihadiștii mai dețin tunuri anti-aeriene fixe și chiar lansatoare mobile de rachete antiaeriene.

„Lansatoarele de grenade și de rachete de umăr sunt de mult disponibile pe piețele negre din Orientul Mijlociu și Africa, dar aici este vorba de vârfuri de gamă care provin din alte surse”, declară Seth Jones, director al centrului de securitate internațională și apărare al think tank-ului RAND Corp., citat de Fox.

ISIS nu și-a manifestat niciodată ambiția de a-și dezvolta propria forță aeriană, deși a reușit adeseori că captureze avioane de luptă, atât în Siria, cât și în Irak. „Sunt mai multe motive pentru care ISIS nu a încercat să cucerească spațiul aerian, chiar dacă informațiile noastre spun că au destui piloți în rândurile lor”, comentează Robert Farley. Este vorba de piloți din armata lui Saddam Hussein. „ISIS are chiar și mecanici capabili să asigure pregătirea de luptă a avioanelor.”

Totuși, factorul psihologic a inhibat aspirațiile aeriene ale jihadiștilor. Robert Farley explică: „Conduci un tanc pe câmp și, dacă se strică, rămâi cu un tanc pe care poți să-l repari, și cu un echipaj care mai poate să lupte. Dacă trimiți în aer un Mig-21 învechit și este doborât, nu mai rămâi cu nimic. În plus, ISIS știe că americanii au avioane de vânătoare performante care nu așteaptă altceva decât să vadă steagul ISIS pe un avion”, arată Farley.

Moartea miroase a ceapă putredă

La jumătatea lunii august anul acesta, luptătorii kurzi din nordul Irakului au fost ținta unui atac straniu: aruncate de mortierele ISIS, niște proiectile care „degajau un gaz galben, cu un puternic miros de ceapă putredă” au căzut în tabăra kurdă aflată la sud-vest de Erbil, capitala regiunii autonome Kurdistan din Irak.

Trupele kurde au acuzat „arsuri ale gâtului, ochilor și nasului, însoțite de dureri de cap, dureri musculare, pierderea concentrării, probleme de mobilitate și stări de vomă”, se arăta într-un raport al Ministerului german al Apărării.

Nu era prima oară când ISIS folosea gaze de luptă împotriva trupelor kurde. Și în luna martie acestea au acuzat că au fost atacate cu gaz clorin, o substanță sufocantă interzisă prin Convenția Armelor Chimice din 1997.

De asemenea, în Siria, dacă anul trecut, folosirea armelor chimice i se arunca în cârcă președintelui Bashar Al-Assad, cu timpul percepția occidentală pare să se fi schimbat odată cu situația strategică de pe front. Statele Unite au identificat cel puțin patru cazuri în care ISIS a folosit gaz muștar (iperită) la frontierea dintre Siria și Irak, potrivit declarațiilor unui oficial american citat de BBC. De altfel, o echipă de reporteri de la postul britanic a întreprins propria investigație în regiunea de frontieră și a reușit să adune dovezi concludent despre folosirea iperitei.

Gaze proaspete din laboratorul propriu

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate