ARPIM: Actualizarea listei de medicamente compensate trebuie să se facă în mod continuu şi transparent

ARPIM: Actualizarea listei de medicamente compensate trebuie să se facă în mod continuu şi transparent

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) consideră că introducerea a 21 de medicamente inovatoare pe lista de medicamente compensate şi gratuite este un demers în beneficiul pacienților români care contribuie la reducerea decalajului dintre România şi alte țări europene în ceea ce priveşte accesul la tratamente de ultimă generație.

,,21 de medicamente introduse pe lista de medicamente compensate şi gratuite reprezintă 21 de veşti bune pentru pacienții români. Însă toate aceste veşti bune vor deveni realitate doar în momentul în care autoritățile din Sănătate vor definitiva şi aproba protocoalele terapeutice aferente. Suntem încrezători că în cel mai scurt timp pacienții români se vor putea trata cu aceste medicamente noi, mai ales că unele dintre ele sunt pe lista de aşteptare încă din anul 2008”, a declarat Dan Zaharescu, Directorul Executiv al ARPIM.

Conform unui studiu privind impactul industriei producătoare de medicamente inovatoare în România, realizat de PricewaterhouseCoopers pentru ARPIM, în țări precum Danemarca, Marea Britanie, Austria, Norvegia, perioada necesară de introducere a unui medicament pe lista de compensate este sub 200 zile. În România, pacienții au aşteptat peste 2000 de zile pentru a avea acces la 55 de medicamente noi, introduse în 2014 şi 2015, din cele peste 100 de medicamente incluse pe lista de aşteptare.

,,Actualizarea listei trebuie să se facă în mod continuu şi transparent pentru ca impactul pozitiv asupra pacienților români să fie unul real. Pacienții români au dreptul de a fi tratați la aceleaşi standarde cu ceilalți pacienți europeni, au dreptul de a beneficia de cea mai bună opțiune de tratament existentă. În România, însă, amânarea actualizării listei de medicamente compensate şi politica deficitară de stabilire a prețului au limitat accesul pacienților atât la medicamente de ultimă generație, cât şi la cele care erau deja incluse în schemele curente de tratament”, a adăugat Dan Zaharescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Companiile membre ARPIM îşi arată disponibilitatea pentru o colaborare deschisă cu autoritățile, ale cărei rezultate să fie transpuse într-un nou mecanism de actualizare a listei de medicamente compensate şi o metodologie de stabilire a prețurilor care să fie în beneficiul pacienților români şi al sistemului de sănătate.