Armistițiu în Sănătate. Pomana deputaților suspendă greva generală

Armistițiu în Sănătate. Pomana deputaților suspendă greva generală

După ce a oprit timp de o zi activitatea în unitățile sanitare din mai multe județe din țară, Federația SANITAS au întrerupt protestul. Doar temporar, însă, pentru că, dacă luni Parlamentul nu va aproba majorările salariale promise sindicaliștilor la comisii, greva va fi reluată

În două zile, deputații din Comisiile de Sănătate, Învățământ, Buget- Finanțe și Muncă au reușit să potolească, măcar pentru un timp, SANITAS-ul, după ce ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, eșuase în negocierile care au durat mai bine de o lună.

Ieri, la ieșirea de la ședința comună a comisiilor de Muncă și Buget Finanțe, primvicepreședintele Sanitas, Marius Sepi, a declarat că membrii conducerii Federației au decis să facă un armistițiu, până când deputații vor face dovada că își țin cuvântul dat.

„Cele două comisii reunite au votat în totalitate amendamentele Federației SANITAS, care rezolvă problemele ridicate de noi (...), fiind solidari și cu suferințele prin care, din păcate, au trebuit să treacă pacienții români în aceste două zile de grevă generală și având angajamentul ferm al tuturor parlamentarilor cu care am vorbit că luni dimineață (7 noiembrie, n.r.) se va întruni plenul care va valida și vota amendamentele Federației SANITAS, consultându- mă cu colegii mei, cu comitetul de grevă, sunt în măsură să vă spun că la acest moment suspendăm temporar acțiunile de protest până la o dată la care vom avea răspunsul care ni s-a promis în plenul Parlamentului”, a declarat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce au obținut sindicaliștii

Practic, cele patru comisii parlamentare au acceptat amendamentele aduse de SANITAS mai multor acte normative. Comisiile de sănătate și de învățământ ale Camerei Deputaților au întocmit un raport de aprobare, trimis către plen, pentru modificarea Legii învățământului, Legea 1, în sensul în care: „În învățământul superior din domeniul medical, universitatile, potrivit autonomiei, pot recunoaște, pentru studenții admiși, pe baza condițiilor stabilite de Senatul universitar, creditele pentru educatie si formare profesională obținute in învățământul postliceal sanitar si le pot echivala cu credite de studii transferabile”, anunța deputatul Florin Buicu.

De asemenea, potrivit lui Marius Sepi, comisiile de Muncă și de Buget Finanțe au procedat la fel în cazul amendamentului care prevede ca valoarea anumitor sporuri salariale să fie calculată în funcție de salariul din 2016, nu de cel 2009 cum era până acum. De asemenea, aceiași deputații au aprobat și ca personalul TESA și cel din asistența socială să fie inclus în Ordinul 20 din 2016, cel care a echilibrat, de la 1 august, salariile unei părți a bugetarilor.

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a decis ca luni deputații să aibă ședință de plen, de la ora 16.00, iar la ora 17.30 să fie votul final

Ministerul Sănătății vrea ca greva să fi e declarată ilegală

Ministerul Sănătății a depus, ieri, acțiunea prin care solicită instanței să constate că greva generală a SANITAS este ilegală. Principalele motive invocate de MS ar fi că Federația nu a respectat condițiile legale de declanșare a conflictului de muncă și că „Solicitările SANITAS, care ar duce la majorări salariale pentru anumite categorii de personal, încalcă Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010”, se arată într-un punct de vedere transmis presei.

Șefi bogați peste sindicaliști săraci

Așa cum EVZ relata încă din 4 august 2016, liderii Federației Sanitas câștigă infinit mai bine decât sindicaliștii pe care- i reprezintă și pentru care cer majorări salariale. Leonard Bărăscu, președintele SANITAS, a câștigat lunar, în 2015, peste 8.200 de euro (416.083 lei) din cele cinci joburi pe care le are. Doar de la Federație a încasat 134.637 lei drept salariu, plus un bonus, pentru activități în afara funcției, de 81.761 de lei, iar de la de la CNSLR Frăția (unde e tot președinte) a luat 98.252 de lei. Nici adjunctul său, Marius Sepi, care e primvicepreședintele SANITAS, n-o duce rău. Are patru joburi, care i-au adus, anul trecut, un venit lunar de aproape 3.500 de euro. Veniturile sale pe anul 2015 însumează 176.040 de lei, din care, de la Sanitas ia, pentru toate funcțiile deținute, 171.240 de lei.