„Armele ATOMICE nord-coreene nu sunt JUCĂRII care pot fi negociate”

„Armele ATOMICE nord-coreene nu sunt JUCĂRII care pot fi negociate”

Armele atomice nord-coreene nu sunt „jucării” şi viitorul lor nu este subiect de negocieri, a avertizat ambasadorul Phenianului în China, cu câteva zile înainte de sosirea unui negociator american la Beijing.

Declaraţiile ambasadorului Ji Jae-Ryong au fost făcute în momentul în care un acord internaţional cu Iranul tocmai a fost încheiat şi care ar trebui să limiteze capacităţile nucleare ale statului islamic în schimbul ridicării sancţiunilor.

Cu ocazia unei rare conferinţe de presă la Beijing, ambasadorul a declarat că arsenalul nuclear al Coreei de Nord „nu este o jucărie care să fie pusă pe masa negocierilor, pentru că este mijlocul esenţial pentru (Phenian) de a-şi proteja suveranitatea şi un drept vital în faţa ameninţării nucleare şi a politicii ostile a SUA”.

Ambasadorul Ji Jae-Rong a făcut aceste declaraţii la ambasada nord-coreeană din Beijing, sub portretele fondatorului regimului, Kim Ir-sen, şi al fiului său Kim Jong-Il, tatăl actualului lider nord-coreean Kim Jong-Un.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Avem mijloacele necesare pentru a răspunde metodelor de război ale imperialiştilor americani şi puterea de care este nevoie pentru a opri acţiunile belicoase şi provocatoare ale Statelor Unite”, a mai spus el.

Ambasadorul a făcut aceste declaraţii în momentul în care emisarul Washingtonului, Sydney Seiler, la negocierile în format de şase - care au drept scop să convingă Coreea de Nord să renunţe la programul de înarmare nucleară - efectuează un turneu regional şi este aşteptat marţea viitoare la Beijing.

Sydney Seiler a declarat luni la Seul că acordul cu Iranul demonstrează deschiderea Washingtonului în negocierile privind denuclearizarea.

Iranul şi Coreea de Nord, aliaţi de la Revoluţia Islamică din 1979, sunt supuse  unor sancţiuni economice dure din cauza programului lor nuclear.

Acordul internaţional cu Teheranul a lăsat să se înţeleagă că ar putea servi drept model pentru relansarea negocierilor cu Coreea de Nord, care a efectuat deja trei teste nucleare în 2006, 2009 şi 2013.