Editura Evenimentul si Capital

Armata privată a lui Putin, trimisă în Ucraina și Siria în războaiele ilegale. Pulsul planetei

Autor: | | 8 Comentarii | 4699 Vizualizari

În urmă cu nici o lună, Vladimir Putin, Președintele Federației Ruse, a emis decretul prin care acceptă formal serviciul de apărare privată cu cetățeni străini, respectiv consacră armata de mercenari ca oficială în Rusia.

Lipsa de resurse în spațiul recruților, demografia scăzută, câștigurile reduse în Armată, dorința de a renunța cu totul la armata de recruți și de a trece la armata de voluntari profesioniști au impus importul de mercenari, inclusiv la nivel legal. Dar armata de mercenari datează de mai multă vreme în Rusia. Și nu e vorba despre o armată privată a lui Vladimir Putin, chiar dacă acesta s-a pozat nu o data cu operativii din compania „Wagner”, cu liderul Dmitri Utkin sau a decorat luptători ai trupelor Wagner, dar e vorba de nu mai puțin de 10 companii private de mercenari care recrutează, pregătesc și trimit trupe în teatrele de operațiuni ilegale, cu precădere acolo unde se manifestă războiul hibrid și spațiul juridic este suspendat, nu funcționează legea și se pot manifesta în voie toate umorile și pornirile barbare și macabre ale acestor profesioniști ai morții.

La 7 octombrie, șeful Serviciului de informații al Ucrainei, SBU, Vasyl Hrytsak, a anunțat într-o conferință de presă că serviciul său a colectat date enorme și probe potrivit cărora angajații Armatei ruse și cei ai trupelor paramilitare Wagner au participat la luptele din Estul Ucrainei, la ocuparea Crimeii și, totodată, la luptele din Siria dinainte de februarie-martie 2014 și de după februarie 2015, când s-a încheiat bătălia pentru Debaltseve, iar trupele private au fost mutate în Siria, în apărarea lui Bashar al Assad. Este vorba despre convorbiri telefonice și probe ce identifică nu mai puțin de 1.570 de membri ai grupului Wagner, armata privată a lui Putin, care au participat numai la luptele din Donbas.

Fidel promisiunii de a da publicității identitățile celor în cauză, Serviciul de informații ucrainean SBU a anunțat, la 2 noiembrie, în conferință de presă, lista cu numele și probele primilor 150 de mercenari și a postat pe site-ul său înregistrări audio și probe vizând implicarea rețelei de mercenari în Estul Ucrainei. Șeful Statului Major al SBU, Ihor Huskov, a prezentat toate aceste date care vizează participarea la lupte în perioada 2014-2015. Compania Wagner a participat la invazia Crimeii, în februarie-martie 2014, la doborârea avionului de transport IL-76 deasupra Aeroportului Luhansk și la lupta pentru capturarea nodului feroviar din Debaltseve în perioada 2014-2015. Dmitro Utkin, proprietarul și comandantul grupului privat militar cel mai cunoscut din Rusia, Wagner, a fost colonel și a luptat după intrarea în rezervă în Siria, în cadrul unui alt grup de mercenari ruși și străini numit Grupul Slav, în 2013. Grupul a suferit multe pierderi și înfrângeri iar liderii săi au fost anchetați și condamnați, la revenirea în țară – de comanditarii lor de caracter - pentru mercenariat, considerat înfracțiune gravă în Rusia. După ce i-au utilizat, pentru că au fost perdanți, liderii Grupului Slav au fost și trimiși în spatele gratiilor de chiar autoritățile ruse care i-au trimis la luptă în Siria, lângă Assad. Însă Utkin a format propria companie, Wagner, după numele compozitorului Richard Wagner, o declară chiar el, compozitorul favorit al lui Hitler, cum apare în toate relatările sale. Compania se antrenează la poligonul de la Molkino, lângă Rostov pe Don, un poligon al serviciilor de informații ale armatei ruse, GRU, care face parte din unitatea militară ce conține a 10-a brigadă de trupe speciale a GRU, detașamentele de forțe speciale 85, 95, 551 ca și batalionul de antrenament, o companie de doctori și administrația bazei. Un soldat al Wagner a câștigat 120.000 de ruble, circa 2000 USD, în Ucraina și dublul acestei sume în Siria, începând din aprilie 2015.

Înregistrările SBU vorbesc și despre morți și despre banii primiți pentru diferite operațiuni. 100 mln de ruble pentru Debaltseve a primit Wagner, potrivit înregistrărilor date publicității, bătălie unde au murit peste 100 de operativi ai armatei private a lui Putin, între decembrie 2014- februarie 2015, în timp ce datele CITeam(organizația independentă Conflict Intelligence Team) care investighează pierderile Rusiei în Siria arată decesul a cel puțin 9 mercenari Wagner din Rusia în august și septembrie 2017, în Siria, iar în octombrie decesul a măcar 2. Aceștia sunt aduși la Rostov pe Don în morga militară și li se întocmesc acte de deces false, în care cauza decesului e trecută, de principiu, stop cardiac sau accident vascular cerebral, fără legătură cu rănile și cauza reală a morților.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate