Arhitectul Cristina Groza, reprezentanta Asociației Internaționale de Feng Shui: „Casa Poporului, de unde se conduce țara, are un Feng Shui rău”

Arhitectul Cristina Groza, reprezentanta Asociației Internaționale de Feng Shui: „Casa Poporului, de unde se conduce țara, are un Feng Shui rău”

Suntem prost conduși și ne merge rău și pentru că actualul Palat al Parlamentului a dat greș cu energiile Feng Shui, spune Cristina Groza, singurul maestru Feng Shui din România acreditat internațional. Casa Poporului - continuă ea -, în loc să fie protejată de acel deal, e așezată fix pe el și este expusă. În plus, Bucureștiului îi lipsește suportul energetic - „pentru că s-a construit foarte mult la întâmplare” - , iar starea de bine și prosperitatea revin doar celor care trăiesc într-o lume modelată în echilibru cu forțele naturale.

Ileana Ilie Ungureanu: Anul viitor, conform zodiacului chinezesc, intrăm în anul Câinelui de Pământ. Cum se anunță a fi 2018?

Cristina Groza: Din punct de vedere al astrologiei chineze, anul care vine e un an de pământ foarte puternic. Vom vedea că oamenii de lângă noi vor avea o voință mai puternică decât de obicei. Și nu vom mai putea tempera atât de ușor tot ce se întâmplă în jurul nostru. Poate vom avea parte și de câteva episoade de fanatism din partea celor de lângă noi sau la nivel social. Câinele este legat de chestiuni subterane, spirituale și oculte. Oamenii vor fi mult mai deschiși către științe care transcend uzualul, vom dori să știm mai multe lucruri despre spiritualitate, să trecem dincolo de ceea ce se vede.

- E un an foarte bun să scormonim și ce e în noi și să facem curățenie?

Ne puteți urmări și pe Google News

- Vom descoperi multe lucruri și despre noi înșine și despre cei din jurul nostru. Nu va fi doar un an de curățare interioară, vor apărea și foarte multe descoperiri arheologice, de exemplu. De asemenea, fiind un an de pământ foarte puternic vom avea tendința să luăm în greutate, să ne umflăm. Pământul reprezintă carbohidrații, deci anul viitor vom fi tentați să mâncăm mai mulți carbohidrați și ar fi bine să facem mai multă mișcare, pentru că nu ne va fi ușor să slăbim.

- În Feng Shui există 9 epoci care se schimbă ciclic, o dată la 20 de ani. Începând cu 2004 și până în 2024 ne aflăm în „Epoca lui 8”. Ce înseamnă asta?

- Acest număr 8 reprezintă trigrama muntelui. De asemenea, este un simbol al copiilor mici, ceea ce înseamnă că focusul este asupra lor. Începând cu anul 2004 se pare că există mai multe dezastre și nenorociri care afectează copii. Prin urmare, este foarte importantă siguranța și bunăstarea copiilor în această perioadă a lui 8.

- Care sunt obstacolele și remediile Feng Shui ale noului an?

- În Nordul casei vom avea energia obstacolelor, a piedicilor. Dacă avem patul în această zonă, vom simți că orice proiect pe care îl începem stagnează, are piedici, nu are o finalitate. Pentru a contracara această energie e bine să punem în zona de nord a casei obiecte metalice, obiecte negre sau un remediu mai tradițional e un vas cu apă sărată, cu gura cât mai largă, și să schimbăm conținutul o dată pe săptămână. Sarea va atrage energia impură și se vor atenua din probleme. În zona de Est a casei vine energia problemelor legale, a bârfelor, a invidiei. De asemenea, putem avea probleme cu dantura, pot apărea herpesuri.

- Ce putem face pentru a atenua problemele?

- Să punem în zona de Est a casei obiecte verzi, negre, bambuși (3 – 4 sau 11 fire) în vas transparent cu apă. Mai departe, în zona de Sud-Vest a casei avem o energie care poate afecta zona plămânilor, poate aduce și probleme legale. E bine să punem bambuși în apă sau obiecte negre, din lemn, obiecte verzi sau albastre.

- În zona de Nord-Est?

- Aici va veni energia conflictelor, a certurilor sau a furtului de bani, și această energie ne afectează și zona picioarelor, în sensul că putem avea dureri inexplicabile. Cum rezolvăm? Avem nevoie de elementul pământ acolo. Putem pune cristale, ceramică roșie, de exemplu, obiecte de culoare roz, galben, portocaliu. Mai departe, în zona de Vest a casei va veni energia bolii, a atacurilor de panică și a oboselii accentuate. E bine să punem și acolo niște obiecte metalice, obiecte negre, gri, aurii, argintii sau vase cu apă sărată. Apa va putea să curețe foarte bine impuritățile. Astea ar fi zonele cele mai problematice ale casei din punct de vedere Feng Shui.

Casa Poporului. FOTO: MARIUS VLAD

„Copilul născut în 2018 va avea o intuiție puternică”

- Totul are energie, inclusiv culoarea, și se spune că poți atrage succesul sau norocul grație energiei unei anumite culori. Care este culoarea lui 2018 recomandată de specialiștii Feng-Shui?

- Dacă în 2016 și 2017 am avut foc și metal și s-a purtat foarte mult roșu, roz, auriu și argintiu, anul care vine e pământ, deci se va purta foarte mult galbenul, mai ales galbenul muștar, și portocaliul.

- Câinele este un animal care are foarte multă intuiție. Cum sunt copiii care se nasc în 2018?

- Vor avea o intuiție foarte puternică pe care vor trebui să învețe să și-o asculte. Vor avea capacitatea de a putea să facă diferența între oameni, la modul că vor putea să citească foarte bine oamenii, să miroase situațiile cum se spune. Acționează ca un adult în miniatură.

- Ai asociat anul Câinelui de Pământ cu suișuri și coborâșuri în orice aspect al vieții noastre. Cine e pe aceeași lungime de undă cu câinele și cine este în coflict?

- Persoanele născute în an de dragon vor avea un an al schimbărilor. Câinele și dragonul sunt în conflict, în ciocnire. Așa că dacă sunteți în această situație este bine ca anul viitor să vă schimbați locul de muncă, casa, sau să faceți amenajări prin casă, este bine să călătoriți mai mult. Există posibilitatea ca anul viitor să apară și niște conflicte în zona relațională și ar fi bine să fim răbdători. În astfel de ani suntem tentați să rupem relații pentru ca apoi să ne pară rău. E un an de test, așa că mai bine ne temperăm. Animalul care se va simți bine cu câinele este iepurele. Persoanele care sunt născute în zi de iepure vor avea o relație bună cu partenerul, iar cele născute în an de iepure vor avea un an favorabil, liniștit.

- Conform tradiției Feng Shui, trebuie consultat geomantul atunci când este plănuită o schimbare în peisaj, iar rolul său este să se asigure că orice nouă construcție este situată în locul cel mai potrivit, este orientată corect și este ridicată în momentul propice. Cum este așezat Bucureștiului?

- Nu este bine așezat. Această știință pornește de la studiul formelor de relief și ca o zonă să se bucure de prosperitate trebuie să aibă protecție și acces la apă. Protecție? Munte, deal și clădiri înalte, iar când spun acces la apă nu mă refer la un fir de apă nefolosit. Uitațivă la cele mai prospere orașe ale lumii (Hong Kong, Singapore, New York) că de când au construit clădiri înalte au explodat economic. Se spune că e bine ca o țară să fie condusă dintrun oraș prosper, pentru că îi va merge mai bine. Bucureștiul nu e un oraș cu o conformație geografică foarte bună din punct de vedere Feng Shui.

- Casa Poporului sau Palatul Parlamentului, cum preferi să-i spui, este la fel de impozantă pe dinăuntru pe cât este pe exterior. Dar nu ne merge prea bine ca țară.

- Feng Shui-ul recomandă ca spatele clădirilor să fie către nord, sau către dealuri sau munți, pentru a le ocroti de forțele nefaste, iar fața spre sud, cu vedere spre o apă. Casa Poporului, din păcate, în loc să fie protejată de acel deal, e așezată fix pe el și este expusă. De acolo se iau deciziile, de acolo se conduce țara și e expusă, are un Feng Shui rău. Dacă ar fi fost în buza dealului și cu dealul în spate ar fi fost extraordinar de bine, sau măcar să fi avut o clădire înaltă în spate.

- Care sunt industriile care vor performa în anul Câinelui de Pământ?

- Industriile care vor merge bine în 2018 sunt legate de industria lemnului. Pământul pentru lemn reprezintă bani. Vor fi competitive și dinamice presa tipărită, publicarea de cărți, mobila, designul de interior, zona de modă, florăriile. Se anunță un an bun și pentru zona hotelieră, transportul terestru, patiserii, restaurante.

„Prin Feng Shui nu vom atrage sufletul pereche”

- Strict tehnic, Feng Shui-ul, adică „vânt și apă”, reprezintă arta chinezească de așezare a obiectelor în spațiul nostru locuibil, cu scopul obținerii armoniei, confortului și echilibrului fizic și psihic. Cum definești tu Feng Shui-ul?

- Știința de a locui inteligent într-un spațiu. Practic, decodifici energiile dintr-un spațiu. În momentul în care locuim, dormim, trăim sau muncim pe o energie negativă, vibrația noastră scade și apar bolile, conflictele, stările de depresie, gândurile negative. Dacă stăm pe o energie pozitivă ne simțim mai bine, suntem optimiști, sănătatea se îmbunătățește, la fel și relațiile cu cei din jur.

- Și dacă tot ai adus vorba de relații, iubirea este o energie de care toți avem nevoie pentru a ne simți bine. Există reguli Feng Shui pentru sectorul dragostei și al căsătoriei?

- Sunt așa-zise cărți de Feng Shui care vorbesc despre o exergie a iubirii sau o zonă a iubirii. Nu există așa ceva. Există energii de frecvență înaltă pe care dacă stăm, lucrurile din viața noastră se transformă în bine. Prin Feng Shui nu vom atrage sufletul pereche. Dacă eu am în mine niște conflicte, poate să vină să-mi bată la ușă Făt-Frumos, iar eu să-l gonesc.

- Dar fericirea e determinată mai mult de starea noastră de spirit decât de evenimente exterioare nouă?

- Evenimentele exterioare nouă ne influențează și starea de bine. În acest sistem al Coloanelor Destinului, învățăm că suntem tot timpul influențați de ciclurile planetei, care sunt traduse prin cele cinci elemente – metal, foc, apă, lemn și pământ. Fiecare dintre noi, ca și destin, suntem constituiți din aceste elemente. Și avem un exces dintr- un element, o carență din alt element, iar specialistul vine și ne dă remedii din acest punct de vedere.

- Filosofia orientală Feng Shui pornește de la principiul că spațiul de locuit este o oglindă a vieții omului?

- Aș putea spune că e un pic pe dos. Spațiul de locuit nu e oglinda omului, ci viața omului va fi afectată de spațiul în care locuiește. - Cât costă să îți amenajazi casa după principiile Feng Shui? - Foarte puțin în raport cu beneficiile pe care ți le aduce această știință. În străinătate, o expertiză Feng Shui costă între 14 și 45 euro pe metru pătrat. În România, prețul este între 6 și 10 euro/mp, în funcție de dimensiunile spațiului. Cei care iau prețuri foarte mici nu se pricep.

- Folosim deseori expresia „Mi-ai stricat Feng Shui-ul”, dar are ea o conotație reală? Ne străduim să atragem energia pozitivă în viața noastră, dar știm cum putem face asta?

- Putem învăța cum să facem asta. Dacă te bazezi doar pe specialiști, tot timpul vei fi la mâna cuiva. Dacă tu știi să-ți calculezi aceste lucruri, poți să-ți manageriezi un pic viața și să-ți vezi bioritmul. E ca în navigație, nu poți să schimbi direcția vântului, în schimb poți să ajustezi velele ca să poți să navighezi. E matematică, nu e intuiție. Dincolo de cursurile pe care le predau adulților, am pregătit în fiecare an și un curs pentru copii, pe care îl predau în sistem bursier. Am cursanți chiar și de 7 ani.

- Nu sunt prea mici să înțeleagă această știință?

- Am crezut și eu la început că sunt prea mici, dar sunt foarte fascinați și experiența mi-a demonstrat că la orice vârstă învățăm, există doar o lipsă de motivație. Profesorii au uitat să le dea motivație copiilor. Nu mai știm să ne jucăm și nu mai știm să primim informația. Copiii au mintea odihnită și sunt ca niște bureți.

- Adică învățând de mici spre ceea ce suntem buni nu vom fi mai târziu descurajați? Nu va mai putea nimeni să ne spună: „Tu nu ești bun de nimic”?

- Fiecare suntem talentați și buni pe ceva. Datorită sistemului, profesorii și părinții au pretenția să fim buni la toate. Nu există așa ceva. Dacă un copil e slab la matematică și foarte talentat la desen, nu-l penaliza. Încurajează- l să deseneze.