Editura Evenimentul si Capital

Arghezi despre viaţa preferată de români: Să fie dulce. România lui Cristoiu

Autor: | | 4 Comentarii | 3638 Vizualizari

Un anume timp după decembrie 1989 s-a făcut caz la noi, dar şi în Occident, despre Mămăliga care a explodat. Formula trimite la o zicală folosită de străini şi de români cînd voiau să explice eternizarea dictaturii lui Ceauşescu: Mămăliga nu explodează.

Asta voia să spună că românii, asemenea unei mămăligi – aliment tradiţional în ruralul etern – suportă fără crîcnire robii, poveri, frustări, umilinţe, fără a exploda într-o Revoluţie.

Alintate cu vorbele, luate de la francezi şi de la ruşi – Revoluţie – întîmplările din decembrie 1989 au hrănit mult teza de orgoliului naţional. Uite că mămăliga explodează!

Odată cu trecerea timpului, lucrurile s-au mai lămurit în ce priveşte aşa-zisa Revoluţie, micşorată treptat-treptat la Revoltă spontană şi la Lovitura de Stat şi chiar la Aiureala din decembrie 1989 sau Manipularea din decembrie 1989.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Timp de 27 de ani, românii n-au făcut nimic în stare să sprijine teza Mămăligii care explodează. Mulţi s-au întors la remarca deloc măgulitoare, despre românii ca mămăliga care nu explodează. Și asta pentru că românii au o uluitoare capacitate de a se adapta. Și dacă te adaptezi, ce rost are să explodezi ?

Tudor Arghezi bagă şi el de seamă la uluitoarea capacitate a românilor de a se adapta la toate marile şi micile zdruncinări ale istoriei, astfel încît viaţa noastră, a românilor, să fie dulce.

Într-o tabletă din Adevărul literar şi artistic, 30 august 1931, intitulată Organizare, marele publicist observă: „Este infinit probabil şi liniştitor că, în materie socială, orice s-ar putea ivi în Europa şi America, la noi viaţa va continua fără zdruncin să fie «dulce », şi că aceiaşi bărbaţi care au condamnat tezele politice şi economice aventuroase îşi vor stabili convingerile şi înflăcărările chiar în sîmburele lor, deopotrivă de respectuoşi cu noua legalitate ca şi cu legalitatea precedentă. Pentru noi, franţuzii au formulat, fără să se gîndească la împlinirile prea depărtate de provinciile Meusei, principiul că «plus ça change plus c’est la même chose». Constituim, într-adevăr, un mediu excepţional de rezistent infiltrărilor psihologiei şi care macerează şi dizolvă, convertindu- l în zahăr, tot veninul care s-ar insinua parazitar în celulele noastre”.

Sîntem în vara lui 1931. Comunismul mai avea nevoie de vreo două decenii ca să-şi facă de cap cu toată puterea. Tudor Arghezi istoriseşte o întîmplare, socotită de el ca argumentînd teza eternei adaptări româneşti: „La Caracal era profesor de liceu un comunist; amator sau convins, nu aş putea să spui. De cîteva luni prestigiul lui nu face decît să crească în opinia proprietarilor agricoli din judeţ, cu care profesorul se întîlneşte la cafea. Dinaintea unei ceşti şi a unei ţigări, într-o seară, un advocat, mare proprietar de pămînt, a exprimat o reflecţie.

Pagina 1 din 2Loading...

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
11:50 Regele Mihai. Funeraliile Regale. AUDIENŢELE TELEVIZIUNILOR. Cine a acaparat ratingul? SURPRIZĂ! 11:18 IMAGINI EXCLUSIVE din Trenul Regal care se îndreaptă spre Curtea de Argeș. Foto de colecţie în articol 10:58 Comportamentul fiicelor regelui Mihai, la funeralii, explicat de un psiholog cunoscut 10:48 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice 10:46 CADOUL INEDIT primit de Principele Nicolae în fața Palatului Regal. CULISELE unui MANIFEST ANTICOMUNIST. EXCLUSIV EVZ 09:37 Ce scrie presa internațională, despre FUNERALIILE REGELUI MIHAI! Publicația care și-a „INNEGRIT” prima pagină, în memoria Majestății Sale 09:32 SCANDAL POLITIC chiar în timpul doliului naţional. CHIAR NU EXISTĂ RESPECT pentru memoria Majestăţii Sale? 08:46 Gândul lui Cristoiu. Petre Roman despre vizita Regelui din decembrie 1990: „M-am trezit cu o situație contrară celor convenite” 21:49 Securea războiului regal n-a fost îngropată nici măcar la funeralii. Principele Nicolae, ţinta unui gest care va stârni multe reacţii 18:43 Mesajul IMPRESIONANT al președintelui Klaus Iohannis, după funeraliile Regelui Mihai 18:23 Regele Mihai. Cele mai emoționante imagini de la funeraliile regale - FOTO 18:16 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 18:15 Protest anti-PSD în ziua FUNERALIILOR Regelui Mihai 18:11 CULISELE EXPULZĂRII Regelui Mihai în decembrie '90. Whisky, SRI, Doi și-un Sfert, Iliescu, Roman, Pleșu... Dezvăluiri spectaculoase! 12:13 Carmen Iohannis a surprins pe toată lumea! Cum a apărut aceasta la FUNERALIILE REGALE. Foto în text! 11:16 Ce scriu PUBLICAȚIILE INTERNAȚIONALE despre funeraliile Regelui Mihai. Mesaje PLINE DE EMOȚIE și solemnitate 11:07 RĂMAS-BUN Majestate! Sicriul Regelui Mihai I a fost coborât în Necropola Regală, de la Curtea de Argeș 11:07 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 10:46 IMPRESIONANT! Cartierul General NATO, gest plin de EMOȚIE pentru Regele Mihai 20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii

Articole salvate