Arestare spectaculoasă a unui fost spion american, suspectat că le furniza secrete chinezilor

Arestare spectaculoasă a unui fost spion american, suspectat că le furniza secrete chinezilor

Un fost ofițer al CIA (serviciul secret extern al SUA), bănuit de multă vreme că ajută China să neutralizeze operațiunile de spionaj ale americanilor, a fost arestat pe aeroportul din New York

Fostul agent CIA este acuzat că păstra și avea în bagaj carnețele cu informații clasificate, inclusiv numele reale ale unor angajați sub acoperire.

Reținut după 6 ani

Jerry Chun Shing Lee (53 de ani), care trăia în Hong Kong în ultima perioadă, a fost arestat, luni seara, pe Aeroportul Internațional JFK din New York, a anunțat Departamentul de Justiție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Arestarea lui Lee a venit după mai bine de șase ani de anchete conduse de FBI.

Investigația top-secretă a fost lansată în 2012 sau chiar mai devreme, după ce oficialii americani au ajuns la concluzia că autoritățile chineze cunoșteau, cumva, identitatea celor mai importanți agenți americani din țara lor și îi arestau.

Într-o plângere penală depusă sâmbătă, Lee a fost acuzat de un singur lucru: că păstra informații privind securitatea națională, încălcând Actul privind Spionajul.

Deși acest cap de acuzare nu este legat de investigația de durată desfășurată de SUA în ceea ce-l privește pe Lee, acțiunile sale suspecte ar fi condus la moartea sau arestarea a numeroși informatori pe care SUA i-au racolat în China, conform unui fost înalt oficial al contraspionajului american, familiar cu acest caz.

Dovezi insuficiente

„Nu există nicio îndoială că el poartă o mare parte din vină în privința surselor, având în vedere trecutul lui și ce a făcut ca spion CIA în Asia”, a spus fostul oficial citat de revista Politico. Documentele de la tribunal arată că Lee, cetățean american naturalizat, a fost în serviciul CIA „în numeroase poziții și locații” între 1994- 2007 . Agenția a transmis dosarul către Departamentul Justiției. FBI a refuzat să facă vreun comentariu.

New York Times scria, anul trecut, că Beijingul a ucis sau trimis la închisoare 18-20 de informatori ai americanilor, din 2010 până acum, cu ajutorul unor informații de la o sursă familiară cu operațiunile de spionaj ale SUA.

Caz dificil

Documentele inițiale depuse la instanță, în acest dosar, nu fac referire la prinderea spionilor americani și nici că Lee ar avea vreo legătură cu asta. „Dacă, într-adevăr, Lee lucra pentru chinezi, el putea să facă mult rău”, a explicat un fost oficial al CIA responsabil de China, Dennis Wilder. „Întoarcerea unui fost ofițer CIA împotriva SUA este foarte rară și datorită verificărilor stricte, a întregului proces de investigare, prin care trec toți ofițerii”, a spus el.

Anchetatorii îl suspectează, în mod cert, pe Lee de spionaj, dar nu au suficiente dovezi pentru a-l acuza direct de asta.

Date secrete

Jerry Chun Shing Lee, cunoscut și sub numele de Zhen Cheng Li, era suspect de mult timp. În 2012, un tribunal a autorizat percheziții ale bagajelor lui Lee în hoteluri din Hawaii și Virginia de Nord. Atunci, agenții FBI au găsit două caiete care conțineau informații clasificate de nivel „top secret”, ce țineau de munca lui Lee în agenție. „Agendele conțineau informații scrise de mână, referitoare la note operaționale din întâlniri, locații, numere de telefon, nume reale ale unor agenți și locurile unde se ascundeau”, a explicat agentul special FBI Kellie O’Brien, într-un document depus la judecătorie.