Editura Evenimentul si Capital

ARESTARE controversată. SUA poate arunca România în CONFLICT DIPLOMATIC

Omul de afaceri turc, Tavan Resit, este ținut în arest de trei luni de zile, deoarece Departamentul de Justiție al SUA nu a trimis mandatul internațional de arestare FOTO: AGERPRES
Autor: | | 1 Comentarii | 7899 Vizualizari

Omul de afaceri Tavan Resit este ținut în arest de trei luni de autoritățile române, fără ca Departamentul de Stat al SUA să trimită mandatul internațional de arestare, invocat la reținerea lui. În lipsa documentului, el nu poate fi extrădat. Acuzat de afaceri ilegale cu armament către Iran, cetățeanul turc susține că a căzut în capcana americanilor. Ambasada Turciei la București face presiuni

Cazul unui om de afaceri turc, ținut în arest, de aproape trei luni de autoritățile române, la cererea autorităților americane, riscă să declanșeze un confict diplomatic cu guvernul de la Ankara. Motivul: deși afaceristul a fost arestat pe 8 iunie, Departamentul de Justiție al SUA nu a transmis, nici acum, mandatul de arestare internațional pe care susține că l-a emis pe numele lui Tavan Resit, în vârstă de 40 de ani.

Acuzat de contrabandă, conspirație pentru spălare de bani, inclusiv transferuri frauduloase, omul de afaceri este suspectat că a cumpărat, din America, armament performant, inclusiv o navă de război prototip dotată cu rachete, echipamente care ar fi trebuit să ajungă în Turcia, iar de acolo să fie reexportate, ilicit, în Iran. Curtea de Apel București a prelungit, pe 31 august, pentru a treia oară, mandatul de arestare pe numele lui Tavan Resit deși, conform Tratatului de Extrădare dintre România și SUA, autoritățile americane trebuia să trimită, în 60 de zile, documentele care dovedesc faptele săvârșite de omul de afaceri din Istanbul. În lipsa mandatului, afaceristul putea fi eliberat. 

„Cu excepţia cazului în care există motive temeinice, persoana care a fost arestată provizoriu va fi pusă în libertate la expirarea unei perioade de 60 de zile, dacă statul solicitat nu a primit cererea oficială de extrădare şi documentele în sprijinul acesteia”. TRATAT ROMÂNIA - SUA, prevedere

Arestare controversată

Din momentul reținerii, Curtea de Apel București a emis trei mandate de arestare pe numele lui Tavan Resit: pe 8 iunie, pe 5 august și pe 31 august. La fiecare termen, instanța a invocat articole diferite din Legea 302/2004, privind cooperarea judiciar internațională în materie penală. Astfel, pe 5 iunie, judecătorii au dispus arestarea, pentru 30 de zile, în baza art. 44 alin.1 din această lege şi art. 12 alin. 1 din Tratatul de extrădare dintre România şi SUA. În articolul 44 se prevede că, în caz de urgență, „la cererea motivată a statului solicitant, persoana urmărită poate fi arestată provizoriu în vederea extrădării, anterior primirii cererii de extrădare”. Numai că, la solicitarea Evenimentului zilei, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a transmis că pe numele lui Tavan Resit ar fi existat, deja, o cerere de extrădare provizorie emisă de autoritățile judiciare din SUA, în baza căreia cetățeanul turc a fost reținut, pe Aeroportul Henri Coandă Otopeni, pe data de 8 iunie. În context, articolul 12 alineatul 1 din Tratatul de extrădare prevede că Departamentul de Justiție al SUA poate comunica pe cale diplomatică, prin Ministerul Justiției sau prin Interpol o cerere de extrădare, o așa-zisă notiță roșie care permite autorităților române să acționeze, în lipsa mandatului internațional de arestare. Totuși, pe 8 iunie, Curtea de Apel București a pus în vedere „statului solicitant” să înainteze cererea de extrădare și documentele anexe.

Până la 5 august, mandatul internațional de arestare nu a ajuns la București. Cu toate acestea, Curtea de Apel București dispune, din nou, arestarea pentru 30 de zile a lui Tavan Resit. De această dată este invocat articolul 43 din Legea 302/2004, care prevede că perioada arestării provizorie poate fi prelungită până la 180 de zile.

În fine, la termenul din 31 august, judecătorii dispun, încă odată, arestarea preventivă, în baza alineatului 5 din articolul 43 al legii 302/2004 care precizează că instanța verifică, periodic, menținerea arestării provizorii. Se menționează, în acest articol, că instanța poate dispune arestare, dacă există indicii temeinice că cel vizat s-ar putea sustrage judecării cererii de extrădare. Următorul termen a fost stabilit pentru 21 septembrie, dată la care Tavan Resit poate fi judecat doar dacă autoritățile române intră în posesia mandatului internațional de arestare. Altfel, tensiunile ar putea escalada, mai ales că instanța românească a respins invocarea Tratatului de extrădare dintre SUA și Turcia.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate