Editura Evenimentul si Capital

Frica primarului Capitalei ține Arena Națională închisă | Campania EVZ „Salvați cel mai mare stadion al țării!”

Arena Națională are porțile zăvorâte până la noi ordine
Autor: | | 18 Comentarii | 1615 Vizualizari

„Evenimentul Zilei” demarează o campanie ce are ca subiect redeschiderea celui mai mare stadion al țării. Pentru impunătoarea construcție s-au cheltuit 234 de milioane de euro, iar în acest moment, din cauza birocrației și a haosului administrativ, arena este inutilizabilă

Cel mai mare stadion din România este închis de patru luni și problemele sunt departe de a fi rezolvate. Lipsa unei autorizații eliberate de ISU a apărut ca o revelație, în toamna anului trecut, după tragedia petrecută la „Club Colectiv”.

Inaugurată în septembrie 2011, Arena Națională a fost închisă la data de 6 noiembrie 2015. Punctele nevralgice au vizat căile de evacuare a spectatorilor, parcarea subterană și acoperișul, construit după normele europene, dar care nu respectă standardele din România.

ISU a dat undă verde

Timpul a trecut, dar problema a devenit și mai mare, în loc să fie rezolvată. Reprezentanții ISU au anunțat, în februarie, că pe Arena Națională se pot desfășura evenimente, deoarece nu există un pericol real pentru spectatori. Asta până la 31 decembrie 2016, data limită la care stadionul trebuie să obțină autorizație din partea pompierilor. Condiția a fost ca reprezentanții Primăriei Generale și organizatorul (Federația Română de Fotbal sau clubul Steaua) să-și asume răspunderea, în eventualitatea petrecerii unei tragedii. Aici, lucrurile s-au împotmolit, pentru că Răzvan Sava, primarul interimar, n-a vrut să-și asume niciun risc. Un alt beneficiar al Arenei Naționale, Gigi Becali, a nunțat și el că nu e de acord ca Steaua să joace într-un loc care nu deține toate avizele necesare.


Cel mai mare stadion din țară a fost inaugurat la data de 6 septembrie 2011, la meciul România - Franța (0-0)


Practic, în acest moment, problema gravitează în jurul a trei factori de decizie: Primărie - Ministerul Dezvoltării - ISU. Primarul Sava a spus că a depus, încă din luna februarie, la Ministerul Dezvoltării, documentele care ceritifică testul făcut de constructorul Max Bogl la un laborator din Italia, din care rezultă că membrana acoperișului este de clasă B.

Cu alte cuvinte, materialul este ignifug, nu prezintă risc în cazul izbucnirii unui incendiu. Edilul a precizat că așteaptă primirea agrementului, de la Ministerul Dezvoltării, pentru ca, apoi, să obțină autorizație de la ISU. De partea cealaltă, ministrul Vasile Dâncu l-a acuzat pe edil că dezinformează. „Deși avizul și agrementul au fost semnate și certificate încă din februarie 2016, agrementul tehnic pentru membrana arhitecturală, tip copertină, a fost ridicat de la Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcții de către reprezentantul ICECON SA în data de 03.03.2016, fapt care arată că situația Arenei Naționale nu a reprezentat, până la această dată, o prioritate pentru Primăria Municipiului București”, a fost comunicatul venit de la minister.

„Prezintă siguranță”

Oficialii au mai anunțat că, deşi în urma testelor efectuate, copertina tip Duraskin a obţinut clasa C de certificare, prin expertiza întocmită în 2014 de expertul inginer tehnic Dan Dumitrescu, s-a concluzionat că arderea membranei nu afectează structura metalică de susţinere, „că încadrarea în clasa C este acceptabilă şi, în această situaţie, prezintă siguranţă pentru utilizatori”.

Se poate scoate o porțiune din acoperiș

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate