Are șanse Platforma 100?

Are șanse Platforma 100?

Poate pentru cei mai mulți anunțul făcut de Dacian Cioloș de lansare a Platformei 100 nu e mare lucru. De altfel am și văzut sociologi și politologi care au și dat verdictul și anume că fostul premier va eșua imediat. Am cu totul altă părere.

Dacian Cioloș deține ingredientele pe care un nou tip de politician ar trebui să le aibă, pentru a avea succes la viitoarele alegeri. Nu-l poți asocia cu corupția, cu obrăznicia, este perceput ca un bun profesionist, este și arată ca un ardelean serios. Sigur că mulți români au aceste calități însă Cioloș a avut șansa unei experiențe de ministru al agriculturii, de comisar european, de prim ministru, așa că în momentul de față cred că este persoana cu cel mai mare grad de încredere din zona dreptei, iar primele sondaje vor arăta acest lucru.

Spuneam în urmă cu două luni că o amânare sau o retragere ar fi o mare eroare politică.

Dacă ne uităm la ce se întâmplă azi pe scena politică ne dăm seama că singura soluție pentru a opri PSD de la guvernare este apariția de noi partide și implicit o fărămițare a dreptei. Stânga nu poate genera nimic. Nu are ideologi, nu are lideri nici în interiorul PSD nici în afara lui.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poate pentru unii ideea promovării unei drepte fărămițate înseamnă a ataca PNL-ul sau compromiterea celeilalte idei și anume că doar o dreaptă unită poate câștiga alegerile.

În România de astăzi un partid politic nu poate bate PSD.

Avem o mulțime de factori, care îngreunează misiunea unui singur partid al  dreptei pentru a câștiga în fața PSD. Istoriile nu se repetă și dinamica politică se schimbă permanent și mult mai rapid în zilele noastre. Și în Europa avem partide care au avut succes zeci de ani, iar astăzi sunt în colaps fiindcă nu s-au adaptat vremurilor și au ruginit.

După mai bine de doi ani de mandat, Traian Băsescu a adus un partid de 7% la unul de 33%. PNL, la doi ani de la prezidențialele din 2014 e la un sfert din ceea ce erau cele două partide la alegerile din 2008. PNL și PDL aduna peste 50% din opțiuni. Lucrurile nu se mai repetă și vedem că actualul președinte are o prestație bună și este în creștere, acest lucru nu s-a mai reflectat și în performanța PNL. Nici măcar  greșelile pe care o să le comită de azi înainte PSD nu o să aibă efect creșterea PNL, din diverse motive. Sigur că într-o țară normală, după ordonanțele rușinoase, după circul din Senat al comisiei juridice privind grațierea și având un președinte condamnat, PSD n-ar trebui să intre în Parlament, dar asta e o altă chestiune.

Mulți din zona dreptei au fost și sunt foarte pretențioși (nu că ar fi un lucru rău), unora nu le mai place PNL fiindcă a fost parte a USL, nu le mai place fiindcă au aceeași oameni, că au cooperative, că nu fac opoziție și multe altele. Sigur că preferă PNL-ul în fața PSD, dar nu mai sunt motivați să meargă la vot. Asta s-a și întâmplat anul trecut. O bună parte din votanții tradiționali ai dreptei vor un alt partid, vor altceva. Mai mult de atât, o alegere a lui Cristian Bușoi în fruntea PNL ar însemna o catastrofă sigură pentru liberali și cu această ocazie îi urez succes lui Ludovic Orban, care oricum va avea o misiune grea. Dacă va face ce trebuie va stabiliza partidul în jurul lui 20% din opțiuni ceea ce ar fi foarte bine.

USR se află în lunile de miere. Au dormit în Parlament, au strigat în fața puterii, au făcut pancarte nostime. Au parlamentari buni, profesioniști în domeniile lor de activitate, liderii lor sunt simpatici și cu priză în mediul online. Lumea are însă așteptări. Filmulețele postate de ei sunt frumoase însă la un moment dat se pune întrebarea: voi ce vreți să faceți? Nu ne-ați spus dacă vreți o țară guvernată centralizat sau regional, nu știm ce veți face cu educația, cum va fi salariată administrația locală, care este strategia în agricultură și multe alte lucruri foarte importante, despre care nimeni nu știe nimic. Singurul atu este că nu au mai guvernat.  Poate dacă ar vota doar cei care utilizează internetul pentru a se informa, ar putea fi o variantă. Până atunci însă e drum lung.

USR nu are combustie pentru a genera o mișcare populară care să-i propulseze mai mult decât sunt.

Congresul USR a arătat foarte clar că Nicușor Dan nu este perceput lider nici măcar de colegii lui. Realegerea lui în funcția de președinte a fost una ștearsă, iar Congresul lor nu a suscitat interes aproape pentru nimeni. Ar fi însă foarte bine dacă partidul o să reușească să rămână unit și să-și păstreze procentele. Dorințele lui Nicușor Dan de a câștiga alegerile viitoare, de a da premierul, vor rămâne doar dorințe fiindcă nu le putem spune obiective, fără nici un fel de supărare. Unul din contracandidați, de care nu a auzit absolut nimeni, în afara membrilor USR, a obținut o treime din voturi, iar mare parte din biroul național îl susține mai degrabă de Dacian Cioloș decât pe Nicușor Dan.

Analizând puțin și luând în calcul că PMP nu va intra în Parlament, este foarte logic că este nevoie de cel puțin un nou partid. Așadar avem astăzi un PNL+USR  undeva între 25-30%, iar apariția unui alt partid care ar beneficia de un suport popular ar adăuga procentele necesare pentru a avea o dreaptă de peste 50% din voturi. Apariția unui nou partid condus de Dacian Cioloș, care ar putea aduna până la 25% din voturi, nu ar duce la scăderea accelerată a celorlalte partide de dreapta, ci ar crește mult șansele întregii drepte.

Pentru moment este nevoie de mai multe opțiuni pe partea dreaptă.

Apariția unor noi partide va putea declanșa mișcarea de care are nevoie România. PSD câștigă pentru că milioane de români harnici au părăsit țara pentru o viață mai bună, iar acești oameni nu votează. Alte milioane au rămas acasă la ultimile alegeri pentru că au fost dezamăgiți și vorbim de aceeași categorie de cetățeni harnici. În Franța a fost participare de 78%, fiind ce mai mică din ultimii 50 de ani. La  alegerile parlamentare din decembrie a fost participare de 39%. E o diferență uriașă, cu atât mai mult cu cât partidele mari n-au avut candidați în turul al doilea.

Sutele de mii de cetățeni care au rezistat în piață așteaptă un nou proiect pentru țară.

Peste 20 000 de cetățeni s-au înscris în Platforma 100 în primele 24 de ore. Ne putem imagina și cine s-a înscris. Reacția unei părți importante din cei care urmăresc fenomenul politic, ne indică faptul că schimbarea se va face și că el poate acest lucru.

Intrarea lui Dacian Cioloș într-un partid n-ar fi creat o emoție, iar toți acești susținători ar fi privit de pe margine ce se mai întâmplă. Peste 5000 de persoane și-au trimis CV-ul către Platforma 100 pentru a contribui la noul proiect. Este un lucru excepțional, care poate alimenta o stare de spirit necesară pentru a declanșa crearea unui nou partid de dreapta.

Viitoarea competiție politică e pentru alegerea europarlamentarilor. Vom avea de ales între Corina Crețu, Cristian Bușoi și Dacian Cioloș. Am putea spune că  Platforma 100 chiar are mari șanse să reușească. De ce n-ar avea?