Arbitrul asigurărilor răspunde cititorilor EVZ. „Vecinul vrea despăgubiri, deși nu l-am inundat”

Arbitrul asigurărilor răspunde cititorilor EVZ. „Vecinul vrea despăgubiri, deși nu l-am inundat”

EVZ inaugurează astăzi o rubrică de dialog cu cititorii în care Marius Vorniceanu, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, răspunde celor care au întâmpinat probleme cu polițele

- Florin M, din sectorul 6 București, ne-a scris că vecinul de dedesubt îi solicită o despăgubire de 1.600 de lei, pentru că l-ar fi inundat. Acesta din urmă (vecinul) este asigurat la Credit Europe Asigurări. Despăgubirea ar acoperi zugrăvirea întregului apartament. Vecinul a fost despăgubit de propria firmă de asigurare, care acum încearcă să recupereze banii de la Florin. În schimb, Florin spune că nu a fost chemat ca să constate pagubele, iar în ultimul an a avut doar o inundație minoră, la baie. Au existat însă vecini de deasupra, care l-au inundat atât pe el, cât și pe vecinul în cauză. Ce se poate face?

- Marius Vorniceanu: Persoana în cauză, deși nu face parte dintr-un contract de asigurare care privește evenimentul asigurat, poate să depună la ASF o petiţie în care să descrie detaliat situația, respectiv realitatea daunelor invocate de vecinul păgubit. Dacă deţine şi documente relevante pentru speţa descrisă, este recomandat ca acestea să fie ataşate petiţiei. Dacă, de asemenea, există şi un document de la asociaţia de proprietari sau declaraţiile a doi martori care să certifice evenimentul așa cum s-a produs el, cu atât mai mult pot fi relevante în analiza pe care specialiștii din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară o efectuează. Dacă petiţionarul doreşte, poate solicita şi o audienţă la Direcția de Supraveghere și Control din cadrul Sectorului Asigurări-Reasigurări sau la Direcția Protecția Consumatorilor din cadrul ASF.

- Emilia N. s-a interesat în legătură cu obligativitatea încheierii unei polițe obligatorii PAID și cine va fi amendat dacă își încheie doar o poliță facultativă: clientul sau asiguratorul?

Ne puteți urmări și pe Google News

- Marius Vorniceanu: Legea 260/2008 prevede ca obligaţie pentru toţi cetăţenii, proprietari de locuinţe, asigurarea pentru riscurile de catastrofă. Legislația condiționează emiterea unei polițe facultative de încheierea în prealabil a unei polițe obligatorii. Asigurătorii trebuie să verifice existenţa poliţei PAD înainte de emiterea unei poliţe facultative. Dacă asiguratul nu îşi încheie poliţa PAD, răspunderea este a acestuia, şi poate fi amendat de către primărie, indiferent dacă are sau nu o asigurare facultativă. Daca asiguratorul încheie polița facultativă fără să verifice existenta PAD, sancţionarea companiei se face de către ASF.

Dacă ați întâmpinat probleme care țin de piața asigurărilor, vă rugăm să ne scrieți pe adresa de e mail secretariat@evzgroup. ro sau la redacția Evenimentul zilei, pe adresa Bd Dimitrie Pompeiu, nr.6, sector 2, București.