Arabii cumpără masiv proprietăți românești

Arabii cumpără masiv proprietăți românești

Investitorii de origine libaneză, siriană, palestiniană și iordaniană și-au întețit activitatea investițională de pe piața imobiliară românească în ultimul an, prin achiziții totale ce depășesc 70 mil. euro, potrivit calculelor revistei Capital.

Un medic proprietar de hoteluri și restaurante, un inginer zootehnist care deține una dintre cele mai mari ferme de ovine și taurine din țară, patronul unui lanț de clinici medicale, un crescător de păsări, fostul proprietar al unei fabrici de ciocolată și biscuiți și fiul celui mai bogat saudit au arătat un interes clar pentru domeniul imobiliar în ultimul an prin plasamente care depășesc 70 mil. euro.

Nume cunoscute

Cel mai activ a fost omul de afaceri de origine libaneză Muhammad Murad, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc. După o pauză în perioada de criză, antreprenorul a revenit în forță pe piața imobiliară prin dezvoltarea ansamblului rezidențial Onix Residence din zona Grozăvești a Capitalei. A continuat prin achiziția brokerului imobiliar specializat în locuințe Coldwell Banker Affiliates of România, care îi administrează acum proprietățile, și anul trecut a cumpărat 8 hectare de teren lângă Autobaza RATB Pipera, unde vrea să construiască 2.000 de apartamente. Tot anul trecut, el a cumpărat de la Josef Goschy complexul format din hotelurile Amfiteatru, Belvedere și Panoramic din stațiunea Olimp. Murad a anunțat că va investi 25 mil. euro în renovarea acestora, sumă care include și prețul achiziției. Recent, omul de afaceri a inaugurat un nou hotel în Năvodari, a cărui construcție a costat 10 mil. euro. Murad a venit în România din Liban în 1982 să studieze medicina și a ajuns unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din țară. Pe lângă lanțul hotelier Phoenicia, el este proprietarul restaurantelor Spring Time și al fabricii de conserve Mandy.

Ne puteți urmări și pe Google News

Imobile din cafea și biscuiți

La fel de fervent în achiziții a fost și libanezul Johny Jabra, care s-a asociat în 2015 cu antreprenorii români Ionuț Dumitrescu și Geo Mărgescu. În această formulă, sub umbrela Forte Partners, a plătit anul trecut circa 5,2 mil. euro pe o bucată din fosta fabrică de pâine Băneasa și vrea să înceapă în această vară construcția unui ansamblu rezidențial cu 352 de apartamente, o investiție de 37 mil. euro, potrivit dezvoltatorului. Ală- turi de fratele său, Jihad Jabra, el și-a început afacerile în România comercializând cafeaua Nova Brasilia, brand vândut în 2001 americanilor de la Kraft. Banii au fost investiți în producția de ciocolată și biscuiți, care cuprindea brandurile Primola și Ulpio. În 2011, familia austriacă Meinl a cumpărat de la frații Jabra brandul Primola, fabrica din Berceni rămânând în continuare în proprietatea acestora. În paralel cu afacerile din domeniul alimentar, investitorii au intrat și pe piața imobiliară, unde au dezvoltat clădirea de birouri Nova Building din zona Dimitrie Pompeiu. Imobilul a fost pus pe piață și închiriat de banca Italo-Romena în 2008, iar patru ani mai târziu vândut că- tre bancă pentru circa 15 mil. euro. Frații Jabra mai dețin o serie de clă- diri de birouri de dimensiuni mici și medii precum Beller Office Building, din zona Dorobanți și imobilul Aurel Vlaicu Office Building, de pe Șoseaua Pipera. Proprietățile lor au intrat în portofoliul Forte Partners. Tot prin intermediul acestei asocieri, Jabra dezvoltă un complex de birouri pe o parte din fosta fabrică Spicul de lângă Podul Basarab.

De la ferme la malluri și inapoi

Antreprenorul român de origine siriană Mohammad Alabdi, proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme zootehnice din România, a plătit la sfârșitul lunii ianuarie circa 15 mil. euro pentru achiziția mallului Armonia Brăila. La mai puțin de două luni de la achiziție, el a vândut proprietatea cu profit unui producător chinez de corpuri de iluminat. Cu banii vrea să își modernizeze ferma de taurine din Ialomița. Mohammad Alabdi este inginer zootehnist și a fondat firma Gellaan Impex în anii 2000. Firma sa a ajuns în 2016 la o cifră de afaceri de 7,78 mil. euro, bazată aproape exclusiv pe exportul de oi și tauri de carne.

Spitalul Tricodava

Un alt exemplu este omul de afaceri român de origine palestiniană Mohamed Hassanain, proprietarul clinicilor medicale International Medical Center, care, alături de asociatul său iordanian Saddiq Abu Seedo, vrea să construiască un spital privat și blocuri cu locuințe în locul fostei fabrici Tricodava din cartierul bucureștean Drumul Taberei. Cei doi asociați au cumpărat în iarna trecută un teren de 26.590 mp, parte a fostei fabrici Tricodava, de la firma cu capital spaniol Gran Via, pentru circa 7 mil. euro. Circa 5.000 mp din teren vor fi utilizați pentru construcția unui spital pentru internări de lungă durată, cu o secție de radiologie la subsol, iar restul lotului permite dezvoltarea a circa 700 de apartamente. Construcțiile de pe teren au fost demolate de foștii proprietari, iar acum se pregătește șantierul.

Valul nou

Un nume mai puțin cunoscut în mediul de afaceri autohton este cel al sirianului Abdulwahed Nour Ideen. El a plătit 4,8 mil. euro pentru achiziția centrelor comerciale Galleria Arad și Piatra Neamț de la dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Centre (GTC). Pierderea vânzătorului a fost uriașă, ținând cont că a investit zeci de milioane de euro în construcția celor două malluri. Nour Ideen a cumpărat mai întâi Galleria Piatra Neamț pentru 2,7 mil. euro, iar după o lună a plătit 2,1 mil. euro pentru Galleria Arad. Randamentele ce pot fi obținute pe piața imobiliară locală, superioare țărilor din regiune, sunt un argument tot mai puternic în atragerea de investitori noi în România, cu atât mai mult a celor deja familiarizați cu mediul de afaceri autohton, cum sunt arabii prezentați de Capital.