Arabia Saudită a rupt cartelul pentru scăderea producției de petrol, băgând Rusia în ședință | PULSUL PLANTEI

Arabia Saudită a rupt cartelul pentru scăderea producției de petrol, băgând Rusia în ședință | PULSUL PLANTEI

Prețul barilului de petrol amenință să se prăbușească din nou după ce Arabia Saudită a anunțat eșecul politicii de cartel OPEC- Rusia de a reduce producția pentru a obține un preț de peste 50 de dolari barilul.

 Anunțul vine după ce deja erau nemulțumiri anunțate privind acțiunile Rusiei, care nu ar fi redus îndeajuns producția. Anunțul a fost făcut la o reuniune de la Huston, care a marcat formal eșecul politicilor de reducere (timp de 6 luni) a producției. Motivul vizează în mod direct surplusul de petrol și gaze introdus pe piață de noile tehnologii americane ale petrolului și gazului de șist, inclusiv forarea orizontală. Acest tip de tehnologie nouă și exploatare intensivă a dus la transformarea SUA dintr-un importator de petrol într-un exportator net, și la prețuri competitive pe piață. Mai mult, lucrurile au devenit și mai dramatice atunci când administrația Obama a anunțat acordul pentru exportul de petrol și gaze prin terminalele (câte două) construite la cele două oceane, Pacific și Atlantic. Dacă intrarea pe piața globală a exporturilor este încă așteptată, nu același lucru se întâmplă cu piața americană, unde importatorii nu mai au loc. Sosirea noii administrații Trump amenință, însă, să favorizeze marii producători de petrol și gaze de șist. Astfel că perspectiva prețului petrolului este una de scădere simțitoare, mai ales dacă statele producătoare revin la exporturi nediminuate.

Diminuarea producției de petrol de anul trecut a vizat o creștere a prețurilor, după ce anterior strategia fusese aceea de a coborî prețul global sub nivelul celui în care investițiile în petrol de șist sunt rentabile în SUA. În varianta aceasta, SUA nu-și mai putea permite exploatarea și menținerea pieții și ar fi trecut la importuri. Faza a doua a reducerii cantității de petrol extras viza aducerea veniturilor la un nivel care să satisfacă bugetele statelor exportatoare de petrol.

Rezultatul a fost contrar: firmele petroliere americane nu și-au încetat producția, au satisfăcut piața internă, chiar dacă costurile nu erau neapărat cele care să aducă profituri substanțiale. Ulterior, prin anduranță și menținerea politicii, ba și prin creativitate și creșterea eficienței metodologiei de exploatare a petrolului de șist, costurile de producție au scăzut suficent de mult încât astăzi se pot bate cu cele clasice. Deci eșecul procedeului a trebuit să fie consemnat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ajuns la un nivel de circa 50 de dolari barilul de petrol, producția nu a reușit nici să umple bugetele producătorilor, nici să obțină dispariția competiției americane. Echipa OPEC condusă de ministrul saudit al petrolului, Khalid Al-Falih și ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, au trebuit să se recunoască învinși de noul val de producție de petrol de șist american la prețuri care ar fi trebuit să ducă la falimentul industriei la origine. Producția americană a ajuns la 9 milioane de barili pe zi din petrol de șist, iar creșterea producției globale în această formă a continuat să blocheze creșterea prețului, din contra, a dus la revenirea la niveluri în scădere drastică.

Ministrul saudit și cartelul avea două opțiuni: fie să taie mai departe producția, în speranța că va obține o creștere de prețuri pierzând componente din piață, fie din contra, să relanseze producția, sperând ca prețul să scadă suficient de mult încât să lovească încă o data producătorii de petrol de șist americani și, fie să-i scoată de pe piață prin faliment, fie să-i oblige să completeze cererea la prețuri necompetitive, scoțându-i ulterior de pe piață. Ei bine, saudiții au anunțat partenerii ruși, după ce le reproșaseră că nu respectă înțelegerea, că nu sunt dispuși să susțină pe mai departe tăierile de producție și menținerea prețurilor, alimentând investițiile pe mai departe ale americanilor, care amenințță să-și extindă piața, ci că vor opta cât mai mult pentru vânzările extensive și preluarea porțiunilor importante din piață. Reluarea producției saudite la cotele anterioare și chiar majorarea cotei de piață anunță o nouă bătălie, de data aceasta în interiorul cartelului de producători, respectiv o nouă coborâre vertiginoasă a prețului, știut fiind că Arabia Saudită are prețuri de producție foarte reduse. Vestea cea mai proastă este încasată de Rusia, care are costuri mari de producție, dar și tehnologie veche, ineficientă, rezervele spre epuizare la puțurile existente și o lipsă totală de capital și tehnologie occidentală pentru noi eploatări și creșterea eficienței, din cauza sancțiunilor și izolării de Occident. Dependența de veniturile de petrol poate determina o nouă problemă economică majoră pentru Moscova în semestrul doi al acestui an.