Ar putea salva milioane de oameni. Vaccinul contra cancerului cervical, eficient într-o singură doză

Ar putea salva milioane de oameni. Vaccinul contra cancerului cervical, eficient într-o singură doză

Infecţia cu papiloma virus uman (HPV) este cea mai răspândită infecţie cu transmitere sexuală din Statele Unite.În prezent vaccinul este administrat în două sau trei doze. Însă, potrivit savanţilor americani, o singură doză este suficientă şi oferă un nivel de protecţie similar, economisind altfel bani şi salvând multe vieţi.

La începutul anilor '80, s-a demonstrat că celulele cancerului de col uterin conţin ADN HPV. În anii '90 s-au publicat studii epidemiologice care arată asocierea clară dintre HPV şi cancerul de col uterin. Primul vaccin care previne infecţia cu patru tipuri de HPV a fost autorizat în 2006.

Vaccinul Cervarix, dezvoltat de compania GlaxoSmithKline, ce vizează două tulpini de HPV care cauzează aproximativ 70% din totalul cazurilor de cancer cervical, este administrat în prezent în două sau trei doze.

Cercetătorii americani au anunţat miercuri că o singură doză de vaccin contra virusului papiloma uman (HPV) ar putea preveni majoritatea cazurilor de cancer cervical, economisind bani şi ameliorând capacitatea de absorbţie a substanţelor active care pot astfel să contribuie la salvarea multor vieţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Dacă o singură doză este suficientă, atunci acest lucru va reduce costurile de vaccinare şi de distribuire a vaccinurilor şi va ameliora capacitatea de absorbţie a substanţelor active. Sunt detalii extrem de importante pentru zonele mai puţin dezvoltate din lume, în care se produc peste 80% din totalul cazurilor de cancer cervical", a declarat Aimee Kreimer, medic la U.S. National Cancer Institute, informează Mediafax.

Studiul realizat de Aimee Kreimer şi colegii ei a fost publicat în revista Lancet Oncology, pe baza datelor furnizate de două teste clinice de amploare, efectuate pe 25.000 de paciente. Unele dintre acestea au primit o singură doză de vaccin.

Margaret Stanley, cercetătoare la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, care nu a luat parte la acest studiu, spune că descoperirea este una uluitoare şi ar putea determina o modificare considerabilă a schemei de vaccinare contra HPV pe plan mondial.

Margaret Stanley şi alţi experţi consideră însă că va fi nevoie de mai multe studii suplimentare care să confirme aceste rezultate în privinţa eficienţei unei doze unice de Cervarix.

Grupul farmaceutic Merck comercializează un alt tip de vaccin împotriva HPV, denumit Gardasil, care vizează patru tulpini ale acestui virus.

Virusurile papiloma umane sunt virusuri mici, cu ADN dublu catenar care infectează epiteliul. Au fost identificate mai mult de 100 de tipuri de HPV; acestea se diferenţiază prin secvenţa genetică a proteino-capsidei externe L1. Majoritatea tipurilor de HPV infectează epiteliul cutanat şi cauzează aşa numiţii negi (papiloame).

Aproximativ 40 de tipuri de HPV infectează epiteliul mucos; acestea sunt categorizate în funcţie de asocierea epidemiologică cu cancerul de col uterin. Infecţia cu risc scăzut, sau tipurile non-oncogenice, cum ar fi tipurile 6 şi 11, pot cauza anormalităţi benigne sau de grad scăzut la nivelul celulelor cervixului, papiloame genitale şi papiloame laringeale.

În afară de cancerul de col uterin, infecţia HPV este asociată şi cu cancerele anogenitale mai rare decât cancerul de col uterin, cum ar fi cancerul de vulvă, vagin, penis şi anus. Asocierea tipurilor de HPV genitale cu cancerele non-genitale nu este foarte clar stabilită, dar studiile indică rolul pentru care aceste tipuri de HPV îl au în cazurile de cancer localizat la nivelul cavităţii orale şi faringelui.

HPV se transmite prin contract direct. Transmiterea apare cel mai frecvent odată cu actul sexual.