Editura Evenimentul si Capital

Ar putea fi cea mai IMPORTANTĂ DESCOPERIRE din istoria omenirii. Oamenii de ştiinţă au rămas ÎNMĂRMURIŢI

Descoperire incredibilă
Autor: | | 12 Comentarii | 46718 Vizualizari

Istoricul italian Silvano Vinceti a afirmat joi că există posibilitatea ca rămăşiţele pământeşti ale Lisei Gherardini să fi fost găsite. Aceasta este nobila florentină despre care se crede că ar fi servit drept model lui Leonardo Da Vinci pentru celebrul său tablou Gioconda.

De fapt a fost găsit un singur femur şi, cum săpăturile de la mănăstire s-au terminat, cercetătorii s-au resemnat cu ideea că nu vor mai găsi craniul Lisei Gherardini, cu ajutorul căruia intenţionau să reconstituie fizionomia celebrului model pentru a o compara cu portretul.

"Convergenţa unor elemente, pornind de la analize antropologice până la documente istorice, ne permite să tragem concluzia că aceste rămăşiţe sunt probabil ale Lisei Gherardini", a spus Silvano Vinceti, informează Agerpres, citând AF.  

Anunţul a fost făcut în legătură cu cercetările efectuate în capela complexului monahal Santa Ursula, din centrul Florenţei, unde, potrivit registrului morţilor din parohia San Lorenzo, a fost înmormântată Lisa Gherardini, care a încetat din viaţă la 15 iulie 1542.

Săpăturile arheologice au demarat în 2011 şi au scos la iveală rămăşiţele a peste zece persoane. Opt schelete bine conservate, datate prin metoda Carbon 14, s-au dovedit prea vechi pentru a fi ale frumoasei florentine pictate de maestrul renascentist. Resturile altor patru persoane au fost descoperite într-o criptă comună, care a fost folosită până în 1545, iar datarea cu Carbon 14 a stabilit că una dintre persoane - de la care s-au păstrat doar fragmente de femur, tibie şi gleznă - a trăit în aceeaşi perioadă ca şi Lisa Gherardini.

'Graţie datelor stratografice, arheologice, antropologice şi istorice, pot să afirm, cu precauţia caracteristică ştiinţei, că probabilitatea de a fi găsit rămăşiţe pământeşti ale Monei Lisa este foarte mare', a mai spus Silvano Vinceti.

Născută în 1479, Lisa Gherardini a fost căsătorită cu un negustor de mătase florentin, Francesco del Giocondo, care ar fi comandat în 1503 portretul cunoscut în întreaga lume, aflat la Muzeul Luvru din Paris. Rămasă văduvă, nobila florentină s-a retras într-o mănăstire din Florenţa în care două dintre fiicele ei erau călugăriţe şi unde, se pare, a fost înmormântată în 1542.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate