Editura Evenimentul si Capital

Aproape de neînchipuit: Moş Gerilă, Moş Crăciun şi fata din zapadă care a devenit om

În perioada influenţei Uniunii Sovietice asupra Europei de Est, regimurile comuniste au încercat să îl introducă în tradiţiile locale pe Moş Gerilă
Autor: | | 0 Comentarii | 512 Vizualizari

În perioada influenţei Uniunii Sovietice asupra Europei de Est, regimurile comuniste au încercat să îl introducă în tradiţiile locale pe Moş Gerilă ca substitut al celorlalţi doi moşi (Moş Niculae şi Moş Crăciun), în încercarea de a înlătura rolul religiei din tradiţii şi de a laiciza forţat cultura acestor ţări.

Pentru neiniţiaţi, Moş Craciun şi Moş Gerilă seamănă destul de mult. La o privire mai atentă, se poate observa însă că personajul rus poartă o haină mai lungă, brodată cu motive folclorice, şi este însoţit de Fetiţa Zăpezii sau Zâna Zăpezii (Snegurocika).

Legenda spune că demult exista un zeu foarte bătrân, care domnea peste regatul frigurilor şi al zăpezilor fără sfârşit. El beneficia de puteri supranaturale, printre care cea a vântului sau a gheţii. Oamenii cărora le placea frigul erau apreciaţi de către Moş Gerilă (Ded Moroz) şi erau răsplătiţi cu vitalitate şi cu forţă de muncă, în vreme ce pe ceilalţi, care se plângeau de condiţiile vremii, nu îi aprecia.

Cu toate acestea, el îi ajuta pe toţi călătorii care se pierdeau prin zăpada şi prin viscolul de pe teritoriul lor, îndrumându-i pe cărarea cea bună. Totuşi, oamenii cu suflet rău erau pedepsiţi: li se furau copiii. Pentru a-i recăpăta, aceştia trebuiau să-i ofere Moşului cadouri! În prezent, în câteva zone rurale din Rusia această tradiţie se mai păstrează.

Dumnezeu le-a ascultat rugile

În anii 1800, se povesteşte că Moş Gerilă- Ded Maroz, era însoţit de către nepoata sa, Snegurocika. Aceasta este un personaj din folclorul rus. Ea este atât fata Iernii, cât şi a Primăverii şi se spune că ea ar fi fost făcută din zăpadă de către doi bătrâni, care nu aveau copii. Datorită dorinţei acestora ca făptura să prindă viaţă, Dumnezeu le-a ascultat rugile, astfel încât ea a devenit om.

Cu toate acestea, sângele nu curgea prin venele ei. Odată cu venirea primaverii, fata a ieşit din casă, iar la contactul cu căldura s-a topit…Cel putin aşa povesteşte legenda. Şi acest personaj este prezent doar în mitologia rusă, el nemaifiind în nicio altă cultură.  Conform credinţelor populare, Moş Gerilă ar fi adoptat-o pe Fetiţa Zăpezii. Atât în imagini, cât şi în “apariţiile publice", Snegurocika este prezentă alături de Ded Moroz în Rusia, la sărbatorile de iarnă. Ironia sorţii: în anii 30, atât Moş Gerilă, cât şi pomii de Craciun au fost interzişi!

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate