Aproape 800 de milioane de lei pentru primării

Aproape 800 de milioane de lei pentru primării

Astăzi are loc ședința de Guvern pentru aprobarea primei rectificări bugetare din 2015.

Primăriile vor fi printre principalele câștigătoare ale acesteia, alături de unele ministere, care primesc mai mulți bani, în special pentru personal. În urma rectificării, veniturile bugetare ar urma să crească cu 287 milioane de lei, iar cheltuielile cu 1,12 miliarde de lei. Proiectul de rectificare a fost criticat de liberali, tocmai din cauza privării Ministerului Transporturilor de un miliard de lei, bani care, au fost alocați, în schimb, primăriilor. „Prin tăierea de la Ministerul Transporturilor a banilor de cofinanțare a proiectelor derulate cu fonduri europene guvernul dă un șut banilor care ar fi venit gratis în România. (Guvernul – n.r.) preferă să redirecționeze banii către baroni, pentru a fi cheltuiți în așteptarea alegerilor”, a spus Vasile Blaga, copreședinte PNL.

Astfel, proiectul de rectificare prevede că vor fi folosite „787,4 de milioane lei pentru echilibrarea bugetelor locale ale unităților administrativ- teritoriale”. Nu se explică exact destinația banilor alocați, specificându-se doar ca, în bugetul pe 2015, sumele destinate autorităților locale au fost mai mici decât în anul 2014, așa încât fondurile actuale reprezintă o compensare.

Mai mulți bani pentru drepturi salariale

Ne puteți urmări și pe Google News

Un minister pentru care fondurile aparent se diminuează este cel al Sănătății, în condițiile în care 792,3 milioane lei sunt transferate către bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. Oficialii ministerului au menționat însă că nu este vorba de tăieri de fonduri, ci de sume virate de la bugetul de stat către Casa Națională de Asigurări de Sănătate prin intermediul ministerului. Pe de altă parte, ministerele care primesc cele mai multe sume suplimentare le vor cheltui pentru „drepturile salariale”.

Cum se împart fondurile la rectificare

Următoarele instituții ar urma să primească bani (mil. lei): Ministerul Finanțelor - 1.200, Ministerul Internelor - 565, Ministerul de Mediu, Apelor și Pădurilor - 305, Ministerul Muncii - 1.220, STS - 121, Ministerul Agriculturii - 64,6, Ministerul Afacerilor Externe - 55, Ministerul Justiției - 43,7, Ministerul Public - 43,5, Ministerul Educației - 40,3, Autorități locale – 787. Instituții care pierd bani (mil. lei): Ministerul Transporturilor -985, Ministerul Sănătății - 613.